Přeskočit na obsah

Diskuse:Papežství v renesanci

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Poznámky vyučujícího ke zpracování/dopracování hesla v rámci projektu Studenti píší Wikipedii[editovat zdroj]

Zpracování má hodně nedostatků, o kterých jsem psal v diskusi k článku Dějiny papežství, bude potřeba na podobných věcech zapracovat i zde.

Nepřijatelně hodnotící přístup[editovat zdroj]

V článku je patrný velmi hodnotící přístup, občas z pozic takříkajíc církevních ("vnesl však do církve mylnou nauku konciliarismu"), občas z pozic osvícenských, jejichž dědicem je marxistická historiografie papežství, kterou na základě zpracování tuším v (mně neznámé) knize LOZINSKIJ, Samuil Garacevič. Dějiny papežství. Praha : Horizont, 1989. Občas z pozic snad osobních ("Na této myšlence nebylo nic špatného").

Do této kategorie hodnotících soudů spadá i celkové vyhodnocení renesance a v neposlední řadě povídání o sledu mravných vs. nemravných papežů, ale zvěcnění této historiografie je také během na dlouhou trať a dlouhodobějším podnětem, akutně bude potřeba odstranit alespoň nejzřetelnější slohové prostředky moralizátorského historismu. EDIT: přetrvává i po úpravě. Heslo je ale zpracováno přijatelně a se ctí. -- Dz (diskuse) 23. 1. 2013, 22:48 (UTC)

Zanesla jsem některé slohové úpravy: místo "Renesance byl duchovní proud, zahájený zhruba ve 13. století, a znamená „znovuzrození“." Přidán interní odkaz na wiki heslo "Renesance" a text upraven: "Renesance a s ní související intelektuální hnutí humanismus vzniká v Itálii od koncem 13. století. Slovo pochází z italštiny a znamená „znovuzrození“.

místo "Již ve 14. století začali lidé znovu objevovat krásu antického Řecka a Říma, jejich umění, jazyk a kulturu. V renesanční době byla většina humanistů křesťany. Přestože byli okouzleni antikou, dále si zachovávali křesťanskou víru." Je nyní: "Již ve 14. století začali lidé znovu objevovat krásu antického Řecka a Říma, jejich umění, jazyk a kulturu. Dochází k začleňování antických prvků do produktů křesťanské hmotné kultury." Smazáno "to vše mělo křeťanský podtext".

"Na této myšlence nebylo nic špatného, pokud byl život chápán v souladu s křesťankou vírou. Počáteční průkopníci renesance ji opravdu tak chápali." nahrazeno: "Počáteční průkopníci renesance se snažili prosazovat její hodnoty v souladu s křesťanstvím." "Vzdoropapež Felix V. svou funkci složil, byl to poslední vzdoropapež v dějinách." nahrazeno: "Za jeho pontifikátu složil svou funkci poslední vzdoropapež v dějinách, Felix V."

Opraveny překlepy, doplněny další reference a odkazy na již existující wiki hesla, zmírnění některých příliš hodnotících formulací.

Autorce bych pro lepší pochopení renesanční kultury a myšlení bez hodnotící zátěže vycházející z křesťanských pozic doporučila sáhnout po některém z titulů relevantní literatury, např. Peter Burke, Italská renesance: Kultura a společnost v Itálii, Praha: MF 1996.

Arachne39 (diskuse) 17. 4. 2013, 16:40 (UTC)

Gramatické chyby[editovat zdroj]

Hodně gramatických chyb (čárky, shoda podmětu s přísudkem). Článek ještě vyžaduje pořádné pročtení; neměl jsem energii to opravovat. Dz (diskuse) 23. 1. 2013, 22:48 (UTC)

Přeskupení látky[editovat zdroj]

Silně doporučuji látku o konciliarismu přesunout do článku Dějiny papežství a zde nechat jen renesanční papežství.

Bude potřeba pod Dějiny papežství krátce shrnout i papežství v době renesance (a odkaz na podrobnější zpracování tam samozřejmě nechat, naopak tam - ovšem jen pod částí o relesančním papežství - odstranit šablonu "pahýl část"). -- Dz (diskuse) 23. 1. 2013, 22:48 (UTC)

Špatná ozdrojovanost[editovat zdroj]

V článku bohužel chybí průběžný poznámkový aparát ("reference").

Již doplněn.
Stále ovšem hodně neozdrojovaných tvrzení, např. celý oddíl Zhodnocení renesance v církvi, který navíc obsahuje spíš kvazimorální než historické zhodnocení. Dz (diskuse) 21. 2. 2013, 11:28 (UTC)