Diskuse:PKP Cargo International

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Recenze WPK[editovat zdroj]

Juan[editovat zdroj]

Hned v úvodu mě napadá otázka: Proč je článek o této firmě důležitý? Mě to totiž připadá jako propagace té firmy, navíc když usilujete o stříbrnou hvězdičku. Je třeba si uvědomit, že Wikipedie je encyklopedie nikoliv reklamní prostor. Tak jak to je? Co je na té firmě tak důležíté, že si zaslouží svůj článek?--Juan de Vojníkov 3. 8. 2008, 11:48 (UTC)

V dané oblasti (tj. železniční dopravy) se jedná o druhou nejdůležitější firmu v ČR (po ČD + ČD Cargo), takže mě osobně připadá dost důležitá, protože se v této oblasti pohybuji. Pokud by na Wikipedii být neměla, pak je třeba tuto stránku navrhnout na smazání. Pokud tady být má, tak nevidím důvod, proč ty ten článek nemohl být rozsáhlý a mít stříbrnou hvězdičku, splní-li určité podmínky. --Cmelak770 4. 8. 2008, 07:47 (UTC)
Souhlas, článek sem rozhodně patří. Ovšem tvrzení, že "...se jedná o druhého největšího nákladního železničního dopravce v ČR" by chtělo ozdrojovat (právě proto, aby nevznikalo podezření ze skryté reklamy). Jan.Kamenicek 17. 8. 2008, 14:48 (UTC)
Tvrzení je ozdrojováno v textu, úvod jen shrnuje obsah článku a veškerá tvrzení jsou ozdrojována níže. (O tom, zda by měly být reference i v úvodu se vede diskuse jinde, zatím se zřejmě ke shodě nedošlo). --Cmelak770 18. 8. 2008, 05:49 (UTC)

Tak zatím je to tvrzení proti tvrzení. Byla vydána nějaká publikace o této firmě?--Juan de Vojníkov 18. 8. 2008, 05:54 (UTC)

Pokud jde o monografie, tak nějaké vydány byly, ale jejich vydavatelem je sama firma (jde o publikace k výročím založení firmy), takže je otázkou nakolik je budete brát jako věrohodné. Jinak o ní samozřejmě vycházelo a vychází spousta článku v odborném tisku. V článku je uvedena spousta internetových zdrojů, ale mohu se doma pohrabat ve skříni a vložit tam i odkazy na tištěné zdroje, nebudou-li ty internetové považovány za dostatečné. --Cmelak770 18. 8. 2008, 05:58 (UTC)

Aha, díky.--Juan de Vojníkov 18. 8. 2008, 06:28 (UTC)

Takže si to proberme:

  • obecně:
  1. trochu se tluče datum založení s tím, že je to a.s., chtělo by to nějak ošetřit (viz infobox) VyřešenoVyřešeno
  2. není dopředu jasné co si představit pod oddílem "Finanční informace". dá se to pojmenovat i jinak? VyřešenoVyřešeno

Informace přesunuta do úvodu, odstavec zrušen.

  1. to samé "Intermodální doprava" VyřešenoVyřešeno

Nelze to pojmenovat jinak, je to přesný název tohoto typu dopravy (stejně jako je třeba silniční doprava).

  1. oddíl Finanční informace je pak neúměrně krátký VyřešenoVyřešeno

viz výše

  1. mezinárodní doprava je jen v Polsku, Slovensku a Německu? VyřešenoVyřešeno

Text může popisovat pouze železniční dopravu tam, kde OKDD působí a do sousedních zemí. Zatím chybí pouze Rakousko, najdu-li věrohodný zdroj informací, bude doplněno.

  1. chybí externí odkazy a literatura VyřešenoVyřešeno
  2. na Wikipedii je zvykem rozepisovat měsíce slovy VyřešenoVyřešeno
  3. krátké oddíly by to chtělo rozšírit, nepoužívat odstavce a rozepsat bodové výčty
  • podrobně:

--pokračování příště--Juan de Vojníkov 18. 8. 2008, 06:45 (UTC)

Reakce:

  1. Tomu nerozumím, firma byla založena v roce 1952, pouze byla v průběhu let nekolikrát změněna právní forma, naposledy na a.s.
  2. Ano, ten název "Finanční informace" je asi nevhodný, možná by bylo lepší to nazvat "Základní údaje", kde by se vedle těch hospodářských ukazatelů uvedl třeba i počet zaměstnanců apod. Naproti tomu "Intermodální doprava" je zcela korektní název přesně vypovídající o tom, co je dále popisováno (chápu, že tomu někdo nemusí rozumět, vyřeším to lepším umístěním odkazu na Intermodální přepravní systém).
  3. Je popisována logicky pouze doprava do sousedních států, chybí pouze Rakousko, kam sice vlaky OKD, Dopravy také jezdí, nenašel jsem však k tomu zdroje, po jejich nalezení to bude doplněno. Jinak samostatně firma vykonává dopravní činnost na železnici pouze v ČR a SR.
  4. Externí odkazy nechybí, je tam odkaz na ofic. stránky firmy, zbytek je v referencích. Literaturu nějakou dodám.
  5. opravím
  6. zkusím s tím něco udělat

--Cmelak770 18. 8. 2008, 09:00 (UTC)

Reakce na reakci (bylo by lepší reagovat v meziřádku, dělá se to tak, že tam vrazím "#:"):

  1. No tak tam dejte do závorky datum, kdy přešla na a.s.

ad externí odkazy) je třeba si uvědomit jaká je funkce Externích odkazů a Referencí. Reference stojí za ověřitelností článku, Externí odkazy a Literatura za sekundárními zdroji rozvíjející téma. Nelze potom tvrdit, že jsou externí odkazy v referencích! Pokud existují nějaké stránky, které se hodně zabývají tématem a třeba i zabáhají do podrobností, měli by se uvést v Externích odkazech, ať už jsou nebo nejsou v Referencích.--Juan de Vojníkov 18. 8. 2008, 16:26 (UTC)

Ioannes[editovat zdroj]

  • úvod - prodloužit, měl by shrnovat celý článek
  • "Za datum vzniku této firmy lze pokládat" - a lze i něco jiného? Nebyla by lepší formulace? VyřešenoVyřešeno
  • některé pomlčky jsou psané krátkou čárkou (rozdělovníkem -) což je chyba VyřešenoVyřešeno
  • nadbytek kraťoučkých podkapitolek - nutno promyslet strukturu a mít kompaktnější text
  • "se se zabývá také kombinovanou dopravou systému ACTS" - i když odmyslím dvojí "se", tak tomu moc nerozumím. Proč a kam ten systém dopravuje? A nevím, co je intermodální doprava. Mělo by to být srozumitelné i nám neodborníkům.
  • Park železničních vozidel - zdá se mi (podle zdrojů soudě), že se tam směšuje několik časových okamžiků; je to opravdu spolehlivé? Mělo by se to datovat ("Roku 2000 firma vlastnila ...") a raději nebýt příliš konkrétní. Prodají jednu lokomotivu a náš článek zastará. Nejsme podniková inventární kniha.

Držím palce,--Ioannes Pragensis 22. 8. 2008, 20:21 (UTC)

Děkuji Juanovi i Ioannovi za recenze. Teď mám trochu méně času, ale snad se k tomu v dohledné době dostanu a přepracuju to. Jen dotaz: jak mám pak požádat o stříbrnou hvězdičku? Sám si ji tam netroufám dát. --Cmelak770 22. 8. 2008, 20:37 (UTC)

Kolego mě není za co děkovat. Já čekám až se umoří pár bodů (umořit znamená splnit, nebo argumentovat proti recenzentovi, že nemá pravdu) a pak provedu podrobnou recenzi - já jsem s recenzí teprve začal. Jinak o stříbrnou hvězdičku se nežádá, tu článku může udělit kdokoliv. Obecně se pak pro přidělení doporučují tato kritéria: Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Kritéria.--Juan de Vojníkov 23. 8. 2008, 05:03 (UTC)