Diskuse:Omán

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 měsícem od uživatele V0lkanic v tématu „Konzulát

Ahoj. Tady je pár věcí, kterých jsem všiml:

  • chtělo by to ještě projet češtinu (namátkou např. slovo cirka se píše circa nebo věta "Ománské klima je společně s topografií různorodá")
  • reference se píší hned za čárku, nedělá se zde mezera
  • část "Dějiny" je zcela neozdrojovaná
  • v kapitole "Ochrana přírody" se píše: Na začátku 21. století žilo na území Ománu 9 ohrožených druhů savců a 5 zástupců ptactva. Nad 19 druhy rostlin rovněž visela hrozba vymizení. Sultán Kábús vyvinul snahu o jejich ochranu před vyhubením, vyhlásil několik výnosů, týkajících se ochrany přírody. Chtělo by to ale více rozvést. Např. jaké druhy těch ohrožených živočichů zde žijí či jaká opatření zmiňovaný sultán Kábús zavedl.
  • co literatura ?

Přístě budu kdyžtak pokračovat. S pozdravem--Trachemys 6. 6. 2010, 17:37 (UTC)

Díky, vrhnu se do opravování. To circa se ale může psát i cirka, ne? Dějiny ozdrojuji, jen co se týče literatury - já žádnou moc nemám, která by se týkala Ománu a nejsem moc typ co chodí do knihovny, ale láska k Ománu by mne mohla přinutit... je to nutností? --Triquelito 6. 6. 2010, 19:14 (UTC)

Dějiny jsou již ozdrojované. --Triquelito 6. 6. 2010, 20:39 (UTC)
Fajn. Jinak to "cirka" se může také používat, omlouvám se, ale jsem zkrátka zvyklý na tu druhou variantu a v tu chvíli jsem si to neuvědomil. Literatura u Dobrých článků nutnostní není, ale je zde velmi vhodná. Stačí, když najdeš nějakou knihu, v které je o Ománu alespoň odstavec a uvedeš k tomu stranu. Hodně štěstí ! --Trachemys 7. 6. 2010, 10:08 (UTC)
V pohodě ;) Ok, pokusím se v domácí knihovně něco najít. --Triquelito 7. 6. 2010, 13:27 (UTC)

WPK - Mozzan[editovat zdroj]

Ahoj, mám zkouškové, tak zatím jen pár věcí na začátek :-) neber to všechno jako nutnost, ale některé ty části by za rozšíření rozhodně stály...

  • Ozbrojené síly: určitě rozšířit
    • procentuálně nejvyšší z HDP vůči čemu? Vůči ostatním zemím? Vůči ostatním výdajům?
    • aktuální stav armády - jaké počty aktivních vojáků má nyní Omán k dispozici?
    • jakou používá Omán techniku? vozidla, letadla... atd., jenom zmínit aspoň tak ve dvou větách
  • Zahraniční vztahy: s kým udržuje Omán spojenectví, vůči komu se staví negativně, postoj vůči regionálním mocnostem...
  • Náboženství: významnost duchovenstva v politice; protože se jedná do jisté míry o regionální náboženství (fajn, ne úplně), možná by chtělo aspoň nějaké drobné shrnutí, jak se liší od praktikujících sunnitů a šíitů;
  • Šablony hlávní článek: Má smysl psát tyhle šablony na neexitující články? Spíš bych to zatím nechal jako červený odkaz v textu a až to někdo doplní přidat to tam, i když tohle je vcelku marginální věc ;-)
  • Refy: pořád chybí reference u některých částí
  • Literatura: taky se přimlouvám za literaturu... když už nic jiného, snad vyšlo něco o Ománu v periodikách; co jsem koukal do katalogu národní knihovny, je tam toho dost, zejména ale v angličtině. Doporučoval bych pročíst a získat z toho další info, nebo alespoň je úvést v sekci literatura. Jinak co se týče zdrojů, odvedl si dobrou práci, všechna čest, ale ne vždy se to vyrovná nějaké té monografii nebo syntéze, prostě normální knize. :-)

Dalo by se toho napsat ještě víc, ale nebudu mrcha a nechci ti ten článek znepříjemnit. ;-) Zatím tam je práce ještě dost --Mozzan 7. 6. 2010, 11:00 (UTC)

Nejsi mrcha, chceš mne dohnat k tomu, abych ho vylepšil na co nejvyšší úroveň a aby si puclík zasloužil... tak jdu rozšiřovat, doplňovat... ;) --Triquelito 7. 6. 2010, 13:27 (UTC)

Vše co tam teď je je ozdrojované... ozbrojené síly doplněny, co dál chybí? --Triquelito 7. 6. 2010, 19:53 (UTC)
Mám po zkoušce, tak se na to během večera kouknu. ;-) Ale jinak s časem nic moc... mám teď na wiki spoustu rozdělaných věcí a nevím co dřív :-) Každopádně by byla fajn nějaká ta kniha... záleží na tom, jak dobře umíš anglicky a jestli máš poblíž nějakou slušnou knihovnu... :-) --Mozzan 9. 6. 2010, 18:08 (UTC)
Tak z angličtiny jsme překládal velkou část tohodle článku. No, jsem v prváku na průmyslovce, samostudent angličtiny (ale především němčiny), který má za sebou jazykovou základku a snad alespoň trochu toho talentu na jazyky... ale na knihu nevím, nevím :) Teplice jsou dost tragický město, ztěží tu je dobrá knihovna :)) --Triquelito 9. 6. 2010, 18:35 (UTC)
Já mám od 23. volno, tak bych se po nějaké knížce poohlédnout mohl. Jinak co se týče stylistiky, tak téměř problémy nemám, ale kdyžtak to sám opravím, kdybych něco našel. Dál pár drobných rozšíření, to ti ještě napíšu, a pokud udržíš kvalitu referencí (teď je slušná), tak mile rád osobně přidám stříbrný puzzle. :-) Ještě se koukni na ty body, co jsem vypsal, kdyžtak ti do textu hodím nějaké požadavky na zdroj ve formě šablony, pokud to tedy vůbec bude nutné. ;-) Ještě dopřekládám část článku, co mám rozdělaný u sebe a pak se podívám detailně na článek a nějaké drobnější chybky opravim sám, ať taky přiložím ruku k dílu. :-) --Mozzan 9. 6. 2010, 19:17 (UTC)
  • Část Dějiny je útržkovitá, např. svržení sultána za pomoci Britů, boj s kmeny apod. Nechce to přímo rozšířit, spíš vypíchnout ze zdrojů na internetu důležité informace.

Jinak co se týče překladu, nic proti, i když se v textu čas od času objevují stavby vět anglického rázu a chtěly by předělat do češtiny. Ovšem pozor na to, že překládaný článek je na hodnotící škále (viz diskuse článku na en.wiki) na stupni c. To je, co se týče kvality zpracování, docela slabota, jako určitě se dá překládat i horší článek z anglické wiki a pak doplnit o další refy, což jsi udělal celkem dobře, ale pokud pak vycházíš z toho samého koncpetu, tak tím článek může trochu trpět, viz zrovna Dějiny. To nejsou shrnující dějiny státu, v časových úsecích jsou rozsáhlé mezery. Zítra budu pokračovat. Měj se ;-) --Mozzan 9. 6. 2010, 22:14 (UTC)

  • Drobounká poznámka k sekci Dějiny: především mi tam chybí návaznost mezi sultánem v 19 století, kde se právě ukončovala říše sahající po Afriku a povstáním v 60tých. Ten skok je takovej, že nemám šanci mít představu, v jakém kontextu a v jaké zemi se to povstání vlastně událo. (jistě, přehled člověku doskočí když se podívá do odkazů, ale vlastní text dějin by v tomto místě neměl být tak "zubatý"). Držím palce, good job :). Reo + | 11. 6. 2010, 19:51 (UTC)
Oba máte samozřejmě pravdu, ta návaznost sekci Dějiny v jistých částech prostě chybí. Hlavně nějak navázat ty dvě poslední sekce - Východoafrickou říši s Dhofarským povstáním. --Triquelito 11. 6. 2010, 21:51 (UTC)

Hmm, tak co třeba knížka Moderní dějiny islámských zemí od Gombára, možná by se dala sehnat i v Teplicích. Napadl mě ještě Felix Tauer, Svět islámu, ten je dostupný hodně, ale tam bude max. pár drobností o ibadíji a hotovo. :-( Takže ještě max. LEWIS, Bernard. Dějiny Blízkého východu, ale envím, jestli tam píše i o o Ománu :-( Možná zkusit najít něco na google books, co by tam bylo v kompletním vydání --Mozzan 12. 6. 2010, 07:19 (UTC)

P.S.:Já mám teďka sice na wiki i jinde děsně práce, ale pokusim se aspoň zaběhnout po 23., kdy mám poslední zkoušku, do knihovny sehnat nějakou literaturu a ještě to trochu doplnit, aspoň případně orefuju dějiny nějakou literaturou :-) ještě jendou dík za tvou práci :-) --Mozzan 12. 6. 2010, 17:04 (UTC)
Dobře, já děkuju za pomoc. Držim ti palce, ať uděláš zkoušku. ;) --Triquelito 12. 6. 2010, 17:24 (UTC)

WP:Q – Faigl.ladislav[editovat zdroj]

Tak, abych taky přispěl svou troškou do mlýna, když se jedná o výsostně geografické téma :)

  • jdi sem, do záložky „udělátka“, kde si zaškrtni „Zvýrazňovat přesměrování“ (v článku se ti pak objeví všechny odkazy, které vedou na přesměrování a ne přímo na článek) – všechna tato chtějí opravit
  • chybná typografie – mrkni sem (hlavně koukni na pomlčku vs. spojovník, mezeru před %, co se čtyřciferných čísel týká, tam je to složitější – roky ale bez mezer)
  • extrémně přelinkováno!!! – zhůvěřile mnoho nadbytečných linků (linkuj jen první výskyt, dále už ne; odkazy na jednotlivé roky jen u opravdu zásadních událostí, tedy ne rok, ke kterému se vztahuje jakási statistika; zbytečné linky na takové články, jako je „metr“)
  • práce se zkratkami – chyba už v úvodu, jak má neznalý člověk vědět, že SAE jsou Spojené arabské emiráty?
  • kdyby se někde povedlo zjistit etymologii názvu, bylo by to fajn
  • nepoužíval bych slovo cirka
Geografie + cestovní ruch
  • sekci o geografii bych nezačínal slovy, že se Omán nachází na Blízkém východě (europocentrické politickogeografické konotace), tedy „Omán se nachází na Blízkém východě“ a na místo toho použil „Omán se nachází v jihozápadní Asii, v části označované jako Blízký východ“
    • Jen k tomu europocentrismu, tak myslím, že to není třeba být zbytečně korektní. Nevím teda, jak moderní geografie, ale Blízký východ studuju a ani my na škole, ani arabština samotná se pojmu Střední východ (ar. neříká Blízký) k označení tohoto regionu nevyhýbá. A kromě toho věta „Omán se nachází v jihozápadní Asii, v části označované jako Blízký východ“ zní velmi, velmi škrobeně a navíc naznačuje, že Blízký východ jako pojem je špatný/nekorektní/již nepoužívaný... přičemž ani jedno z toho není pravda. Nemyslím, že je třeba být papežštější než papež. Ahoj, Mr. Bolla 12. 6. 2010, 18:44 (UTC)
      • Ale já nejsem proti tomu termínu jako takovému, jen bych ho nedával na první místo v sekci o geografii. --Faigl.ladislav slovačiny 12. 6. 2010, 19:18 (UTC)
  • „Jeho pobřeží omývá“ není moc geografické; lepší je „Omán je ohraničen“
  • sekce je nelogicky strukturovaná; v geografii se struktura odvyjí podle historického vývoje, čili první podsekcí musí být geologie, následovaná klimatem a životním prostředím
  • „V roce 1998 navštívilo zemi okolo 612 000 cizinců“ – v cestovním ruchu přece jeho účastníky neoznačujeme jako cizince. Souhrnně se takoví lidé označují jako účastníci cestovního ruchu a ti se dále dělí v závislosti na tom, zda-li na místě kam jedou přespí (turisté) či nepřespí (výletníci).
  • nejde zjistit bilance cestovního ruchu země a jakou měrou se cestovní ruch podílí na HDP země?
Obyvatelstvo
  • „V současnosti je občanům Ománu zdravotní péče“ – to by chtělo upřesnit ne? v sekci o obyvatelstvu jako čtenář očekávám přesné údaje
  • V současnosti je občanům Ománu zdravotní péče“ – toto slovní spojení bez uvedení roku nepoužíváme
  • trochu sjednotit slovník; ve dvou větách po sobě uvádíš nejdřív přistěhovalce, pak imigranta (což je totéž) a v každé větě linkuješ nejdříve „přistěhovalec“ a následně „imigrant“
  • uváděj demografické údaje v hodnotách, v jakých mají býti:
    • porodnost, neboli natalita, se uvádí v promilích
    • „Počet úmrtí je menší než-li dvě sta.“ – úmrtnost, neboli mortalita, se taktéž uvádí v promilích, tedy relativních a NE absolutních číslech, to přece nemá žádnou vypovídající úroveň

Na článku je hrozně moc práce, nicméně má potenciál se postupně prokousat ke lepší podobě. Zbytek připomínek zase příště. --Faigl.ladislav slovačiny 12. 6. 2010, 18:12 (UTC)

Já jen že všichni nestudují geografii na VŠ a píšeme zde vědecké články? Jen se ptám.--Mirek256 12. 6. 2010, 18:19 (UTC)
Teď nějak nechápu na co narážíš. Tady přece nejde o to, kdo co studuje a nikdo nechce vědecký článek. Jde jen o to, aby se používala správná terminologie a nepsaly se faktické nesmysly. Ale to je stejné jako v jakémkoliv jiném oboru.--Faigl.ladislav slovačiny 12. 6. 2010, 19:15 (UTC)
Bojuji, bojuji, myslím, že většinu chyb jsem opravil. Nezapomněl jsem na nějakou kapitolku, která by tam neměla chybět? --Triquelito 17. 6. 2010, 17:38 (UTC)
Koukám jak pěkně pracuješ :) Určitě ti na Omán ještě mrknu. Naštěstí už mám po všech zkouškách/testech, na které bych se musel učit, takže zbývá jen nabrat trochu sil a podívám se, případně přímo pomůžu. Give me time pls :) --Faigl.ladislav slovačiny 17. 6. 2010, 18:04 (UTC)
Taky koukám. :-) A díky za tvou práci :-) ještě jestli bych moh poprosit - ty dějiny ;-) i když hádám, že na těch už taky pracuješ :-) --Mozzan 18. 6. 2010, 07:42 (UTC)
Ještě jsem koukal na nějakou literaturu: Dubaj, Emiráty, Omán / Birgit Müller-Wöbcke; Arab gulf states : Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia & the Unites Arab Emirates / Gordon Robison; Lexikon zemí. Sv. 3, Severní Afrika, Arabský poloostrov a Přední Asie. Možná by se tyhle tři knížky mohly hodit ;-) --Mozzan 18. 6. 2010, 07:47 (UTC)
Včera mi přišla knížka - průvodce Dubaj, Emiráty, Omán, jak tu píšeš. Zahrnul jsem ji do literatury a udělal pár mini změn. Rád bych to po těch pár měsících dokončil.--Triquelito 22. 1. 2011, 13:01 (UTC)

Ahoj, ta mapa, co sem zatím udělal, je jenom dočasná. Musim si s tím ještě ve photoshopu trochu pohrát, přidat stínování jako je to v původní verzi a tak. ;-) když bude čas a chuť, zkusím překreslit i tu zeměpisnou. ;-) Překládal jsem to z ruské verze a jediné, k čemu jsem nenašel ekvivalent, je město Šingali. Teď jsem se začal učit s Inskapem, tak možná udělám rovnou vektorovou ;-) --Mozzan 22. 6. 2010, 09:00 (UTC)

Co to je ta heliocentrická doba?[editovat zdroj]

Nikde jsem se s tím ještě nesetkal. 213.29.199.220 31. 8. 2015, 02:19 (CEST)Odpovědět

Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 7 externí odkazy či reference na stránce Omán. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 1. 9. 2018, 20:54 (CEST)Odpovědět

Zdravím, uvádívala se rozloha tak 212 OOO, jaktože vidívám v tomhle století tuto rozlohu? 178.255.168.58 18. 6. 2019, 18:15 (CEST)XaverOdpovědět

Konzulát[editovat zdroj]

Zdravím, jen rychle se ptám - proč je v článku přímý kontakt na pana J.E. Iva Vaňka? Argumentuje "důležitostí pro občany ČR", ale nepřipadá mi, že by encyklopedie potřebovala mail a telefon na jmenovaného pána. --Spytihněv z Koňského Brodu (diskuse) 5. 3. 2024, 19:42 (CET)Odpovědět

@Spytihněv z Koňského Brodu: Díky za upozornění, informaci jsem z článku odstranil. --V0lkanic (diskuse) 5. 3. 2024, 19:58 (CET)Odpovědět