Diskuse:Nespisovný mluvený projev

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 měsíci od uživatele Tosek

Neměl by se tento článek spíše jmenovat Nespisovný mluvený projev - prostě nějak podstatně a výrazně obecněji ?? **--MiroslavJosef 12:23, 31. 3. 2008 (UTC)

Můžete ho přejmenovat a upravit, protože v současné podobě je nehezký. Editujte s odvahou. --Miraceti 13:00, 31. 3. 2008 (UTC)
Nejen název, ale forma celého článku je nevhodná pro encyklopedii. To není encyklopedické heslo, ale úvaha.--Pilgrim 13:48, 31. 3. 2008 (UTC)

Souhlasím, ale dalo by se z toho něco kloudného vytvořit - akorát to není moje parketa, měl by to psát někdo, kdo o praktické rétorice alespoň něco ví ..., což já sám, bohužel, při nejlepší vůli nejsem ... **--MiroslavJosef 14:18, 31. 3. 2008 (UTC)

Název hesla (článku) je nesmyslný, asi by bylo lepší článek zrušit. Jednak vůbec nejde o mluvený projev. Úplně stejně se používá psaný projev. A jednak nic jako nespisovný projev nemůže mít reálný rozsah, obsah atd. Čeština je spisovná, obecná (nadregionální nářečí, zejména středočeské), nářeční (zejména z okrajových částí Čech a větší pestrost moravská), slangová atp. Neexistuje "nespisovná", resp. jsou to všechna ostatní nářečí a slangy mimo spisovné. Existují slova, výrazy sprosté, tabuizované, vulgární, neslušné, urážlivé. Ta se odlišují, nejsou neutrální a proto se "nemají" používat a zároveň se právě proto, kvůli tomuto vyznění používají. To, že se "nemají" používat je formulace ze základní školy od učitelky, která tím tlačí děti, aby se naučily používat spisovný jazyk. Podobně jsou na tom některá gesta, např. zdvižený prostředníček, vystrčený zadek, dlouhý nos, vypláznutý jazyk.--Tosek 3. 4. 2024, 16:49 (CEST)Odpovědět