Diskuse:Nacionalismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Článek je silně nevyvážený a tím porušující nezaujatý úhel pohledu, když věnuje pomalu polovinu svého obsahu názorům Ernesta Gellnera. --Dezidor 2. 2. 2011, 01:01 (UTC)

O silné nevyváženosti pochybuji, jediný argument je nadmíra Gellnera, avšak znáte však více respektovaného odborníka na nacionalismus? Nečetl jsem žádnou knihu o nacionalismu, aniž by tam nebyl významně zastoupen názor Gellnera. --Elm 5. 2. 2011, 13:22 (UTC)
Původně jsem uvažoval o založení samostatné šablony, která by zachycovala poručení NPOV nevyvážeností, ale nakonec jsem vložil obecnou šablonu. Odborníků jsou stovky, stačí si projet interwiki a reference a to i tam je zlomek. Wikipedie jistě nikdy nezachytí vše a je otázkou zda, by bylo účelné uvádět i podobně zněnící definice, ale pokud je cca něco přes třetinu článku věnováno jednomu z autorů (jeho známost nezpochybňuji), něco zjevně v pořádku není. --Dezidor 5. 2. 2011, 15:44 (UTC)

Chybí definice[editovat zdroj]

V tomto článku chybí obecná definice tohoto klíčového pojmu moderní historie.

Jistě lze napsat o nacionalismu v širším smyslu jako tendenci v různých dobách podporovat hodnoty (různě chápaného) národa. A v užší smyslu na konci devatenáctého století v souvislosti s romantismem a fr. revolucí vzniklého politického proudu, prosazujícího národní stát a rozvíjení národních hodnot v rámci ostatních společenských oblastí (kultura, spolky, tradice, náboženství atd.). A také další ideologie, vč. nacismu (zdůraznit rozdíl), které na toto navázaly. Necítím se na to dost kvalifikovaný, snad někdo definujete lépe. V článku, alespoň v úvodní části, se o nacionalismu totiž dozvím: na co navazuje, s jakými pojmy „pracuje“, že je součástí diskursu, definice je komplkovaná, že se vedou diskuse a co v odborné diskusi prospěje. O nacionalismu samotném jen, že je založen na pojmu národ a že coby moderní (kulturní) kolektivní ideologie [uf, co si pod tím mám představit?] vznikla v 18. století. --Matěj Orlický (diskuse) 24. 5. 2012, 12:09 (UTC)

Lze říct, že nacionalismus je průvodní prvek (jeden z mnoha) ustavení absolutního systému nadvlády nad člověk a světem. V protikladu k národnímu cítění, jež se opírá o skutečnost člověka, se zde pracuje s odskutečněnými symboly, které se ovšem tváří jako skutečné (jde tedy o popření skutečnosti člověka, o abstrakci směrem k pojmu). Odlišení je možné trojí cestou: (a) po ovoci, (b) po původci, (c) co do logické výstavby. Ovocem národního cítění je pomoc bližnímu v nezdokonalitelném světě, ovocem nacionalismu ráj (očekávaný) a němá masa, volitelně i s hromadami mrtvol plnohodnotných bližních (skutečnost). Původce národního cítění je konzervativec, původce nacionalismu levičák (ad hominem: Vavák proti Máchovi). Logická výstavba je harmonie proti (u nacionalismu) dualismu. Významné příklady nacionalismu: Masaryk (jeho husitsví), německá sociální demokracie (Deutschland über alles). Za srovnání by zřejmě stálo i budování Němce s budováním Evropana (jeden z "velkých evropanů" je i Adenauer, což ukazuje na jemnou diferencovanost celého "procesu"). -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 94.230.156.130 (diskuse) 20. 4. 2017, 13:42‎ (CE(S)T)