Diskuse:Národnost

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Moravská národnost[editovat zdroj]

... avšak největší národnostní menšinou je moravská ... probohaživého! tomu opravdu někdo věří!?!?! Přečtěte si prosím slavný Palackého citát, který jsem před nedávnem přidal do článku Moravské hnutí a.c. 11:41, 30. 5. 2006 (UTC)


No, ono hlaseni se k narodu je dneska vec velmi liberalni, z uredniho hlediska /aspon z hlediska zakonu/ naprosto irelevantni a uredne zjistovana, co ja vim jen ze scitani lidu. Formalne je to nicmene ale asi pravda, ze je to i z hlediska tech, co si tam tu narodnost takhle napsali vec spis demonstrativni a deklaratorni a ze Moravani objektivne narod spis nejsou nez sou je vec jina, ale to nam zde neprsilusi hodnotit.

Ale ten clanek je celej takovej divnej - podivne formulace a IMHO problematicka tvrzeni - nebyl bych si jist, zda se nelze hlasit k vic narodnostem, rozmisteni mensin IMHO uplne nestimuje, rada z nich je +- rovnomerne rozmistena, symboly naroda by bylo potreba rozepsat, tech narodu v Evrope, co nemaji vlastni stat je taky docela dost etc., takze davam sablonu presnost. --Nolanus 13:05, 30. 5. 2006 (UTC)

Já jsem se při posledním sčítání lidu přihlásil k národnosti Keltské, znamená to, že jsem Kelt? (aby nedošlo k omylu, dělal jsem si legraci ze Statistického úřadu). ... pokud si někdo zvolí národnost Plzeňskou, budeme brát Plzeňský národ vážně? ... ten článek ale opravdu celý potřebuje revizi. a.c. 13:17, 30. 5. 2006 (UTC)
Mhm, to je sice hezké, ale obávám se, že ti, kdož se hlásili k moravské národnosti, to mysleli vážně a ne jako recesi. Já si alespoň legraci nedělal... Cinik 13:29, 30. 5. 2006 (UTC)
Doufám, že se někdy příště zase osobně sejdeme a budeme si moci popovídat na toto téma. Nerad bych tu rozpoutával rozbroje. Já si osobně myslím, že nic takového jako moravská národnost neexistuje, ale nechci nikterak urážet ty, kteří se k ní hlásí. Myslím, že zcela nejlépe to vystihl zmiňovaný Palacký. Pokud bych přeci jen chtěl prokovat, zeptal bych se v čem se liší Čech od Moravana. Shalom! a.c. 14:07, 30. 5. 2006 (UTC)
Řekl bych, že např. religiozitou a kuklturním pojetím. Cinik 02:53, 31. 5. 2006 (UTC) (Nemluvě o tom, že zatímco Moravané dělají ze švestek hlavně slivovici, Češi jimi převážně plýtvají na povidla... :-) ).
Sestra mého brněnského dědečka byla "echt" Hanačka, takže jsem jí rozumněl asi tak každé páte slovo; proč to ale říkám, protože se pamatuji na její bochte a vím proto, že i Moraváci dělají ze švestek povidla ... ale tu slivovici uměj. --a.c. 08:28, 1. 6. 2006 (UTC)

Ono k tem situacim samozrejme opravdu dochazelo, lide se hlasili k eskymakum apod. CSU je na tom podobne jako my, zjistuje jenom, k cemu se lide hlasi, resp. co sou ochotni vyplnit /nebyla myslim ani povinnost tuto kolonku vyplnit/, takze vysledky a dusledky nezalezi na nem, on jenom pocita /takze delat si z nej legraci nema smysl :))/. A ono je na druhou stranu pravda, ze k tem Plzenakum etc. nenapadne se hlasit tolik lidi. --Nolanus 13:25, 30. 5. 2006 (UTC)

Odkazovat na Palackého je nesmysl. Byla to jenom jedna z mnoha postav v dějinách s jedním z mnoha názorů a navíc velmi zakomplexovaná. A pokud de o moravský národ, tak k tomu se lidé hlásili stovky let až do příchodu komunistů, kteří moravu jako samostatný celek zrušili a hlášení k moravské národnosti zakázali. Po jejich odchodu je jenom přirozené že se k tomu lidé zase vrátili.
A věta že sčítací archy umožňovali napsat jakoukoli národnost zase tak pravdivá není. Jelikož úřady nekompromisně vyhrožovali že ti co napíší národnost moravská dostanou nemalou pokutu. Ale to už semka radši nikdo nenapíše :-) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.160.218.209 (diskuse)

Externí odkazy[editovat zdroj]


Prosím chtěl bych se dotázat všech kteří uvedli, že moravská národnost neexistuje, proč podle nich existuje národnost česká, kdo o tom rozhodl a jak se to pozná. Předem děkuji za odpovědi. Boby1980 13. 1. 2012, 18:04 (UTC)

Dvě národnosti[editovat zdroj]

Tvrzení, že nikdo nemůže mít dvě národnosti, považuji za nepravdivé. Kdyby to byla pravda, pak musí existovat lidé, kteří nemají národnost žádnou ... co když otec a matka jsou jiných národností resp. jiného etnického původu? Popsané pojetí národnosti bych považoval za dosti obstarožní.--Kf 06:05, 31. 5. 2006 (UTC)

Obecně se považuje, že pokud má někdo matku a otce jiných národností, určuje se národnost podle toho, v jakém státu nebo oblasti se narodil. Někdy v některých případech ani nezáleží na tom, jaké jsou národnosti rodiče, ale spíše na zemi, kde se narodil člověk například: americká národnost (většina obyvatel USA ani nemohla mít rodiče a prarodiče atd. národnosti americké, a přesto se jim určuje americká národnost podle toho, kde žijí). Nicméně děkuji za upozornění. --UP3 15:02, 31. 5. 2006 (UTC)
Ale to si pletete národnost s občastvím, ne? --Li-sung 14:31, 31. 5. 2006 (UTC)
Nemohu si pomoci, ale ani takováto definice se mi nezdá přijatelná. Jednak v zemi, kde se člověk narodil, může žít jen velmi krátce - třeba pár dní - a pak se odstěhovat do jiné. Kvůli místu narození v té dané zemi má pak „její“ národnost? A pak, co když se takové dítě narodí rodičům jiných národností v další, třetí zemi? Má pak podle vašeho názoru národnost té třetí země...? To se mi zdá absurdní.--Kf 05:47, 1. 6. 2006 (UTC)
S občanstvím si národnost opravdu nepletu - v USA existuje většina lidí americké národnosti a skoro všichni jsou občanství Spojených států amerických. Přiznávám ale, že definice získávání národnosti je velmi ošidná a může záležet i na osobním pocitu, státu bydliště a v neposlední řadě rodičích. Neurčuje se pouze podle rodičů. Také se zde vyskytují i další ne úplně jasné národnosti jako např. Německý Žid. --UP3 15:02, 31. 5. 2006 (UTC)

Neměnnost národnosti za života člověka[editovat zdroj]

Určitě je v článku uvedené tvrzení pravdivé? Já myslím, že by se dalo najít víc příkladů, kdy se nějaká skupina lidí začala považovat za národ v relativně krátké době, během života jednoho člověka. Momentálně mě napadají Američané, kteří se za příslušníky nového amerického národa začali považovat během války za nezávislost a bezprostředně po ní. --Amic 15:18, 16. 8. 2006 (UTC)

je to samozrejme nesmysl, vsak tam je taky sablona. Ja tam dam misto toho "celkove zpochybneno" a kdybych mel naladu dam to k hlasovano o smazani, to heslo je uplnej chaos, tomu, kdo by chtel k tematu neco napsat vubec praci neulehcilo, naopak. --Nolanus 18:13, 16. 8. 2006 (UTC)
Dle dnešní úpravy (teda v ČR, jinde si nejsem jist, ale asi to nebude jinak) si každý svou národnost může zvolit. Čili dnes se mohu přihlásit k národnosti české, zítra německé a pozítří třeba surinamské.

Národnost[editovat zdroj]

Národnost je vrozená příslušnost k jistému národu či etniku. Národnost má člověk po rodičích, případně po jednom ze svých rodičů, byť se toto ne vždy dodržuje. Zejména po druhé světové válce bylo mnoho Němců v ČSR donuceno hlásit se k české národnosti a toto se děje dodnes u Moraváků, jimž je donekonečna tvrzeno, že moravský národ neexistuje. Ale stokrát opakovaná lež se stává pravdou, že? Národnost se může určovat i dle mateřské řeči či dle místa narození. Je to složité, nicméně národ jako celek je nadále jednotícím celkem tradičního evropského národního státu. Nacionalismus není nic špatného. Ten se dělí na vlastenectví či patriotismus na jedné straně a šovinismus na straně druhé. Opakem je multikulturalismus, zrůdná ideologie konce 20. a počátku 21. století, kdy je lidem (bělochům) vtloukáno do hlavy, že různé národy a rasy mohou žít pospolu bez konfliktů, ač tomu tak samozřejmě není a nikdy nebylo.

Moravaci jsou, at chteji nebo ne, take Cesi. Narodnost ceska. jsou to proste Cesi z Moravy. co je na tom spatneho? nepochopitelneho? co na to historie?

Co na to historie? Tak si přečti pár moravských blogů, najdi si pár stránek na internetu o historii Moravy a pak něco žvaň. Moraváci jsou Češi pouze občanstvím. Každý má právo hlásit se svobodně k národu, ke kterému chce. Copak někdo Čechy nutí, aby se hlásili k moravské národnosti? Proč by se Moravané měli hlásit k národnosti české? Spousta z nich se necítí být Čechy, ale je jim neustále vtloukáváno do palice, že žádná moravská národnost neexistuje, aby se lépe počeštili. --LJM 10:42, 4. 12. 2006 (UTC)

Pmp

Zhuba stejnou měrou, jakou jsou Katalánci zároveň Španělé a jakou jsou Skotové zároveň Britové. Nám narozdíl od Britů chybí ta možnost mít v tom jasno tím, že Britství je zastřešující a Angličanství to je specifické. Být Britem je ovšem především státní příslušnost - být Angličanem národnost. U těch Španělů je to podobnější nám. Na uvědomování si Katalánské identity není nic špatného, stejně jako není nic špatného na zdůrazňování identity Moravské, je v tom i kus (hodně dlouhého) historického dědictví, které by bylo škoda ztratit. To říkám jako Čech :) . Reo + | 07:58, 18. 11. 2006 (UTC)
v zadnem pripade s tebou nemuzu souhlasit. Moravaky nemuzes prirovnavat

ke Skotum v pomeru k Anglicanum. Moravane jsou Cesi i historicky. Nebo ze by snad nejaky praotec Mor? Pmp

Praotec Mor? Hloupější argument nemáš? První doložený český kníže Bořivoj se nechal pokřtít na Moravě. Velkomoravská říše existovala ještě před vznikem Českého knížectví. --LJM 10:42, 4. 12. 2006 (UTC)

jak to je na anglicke wiki. trefne:[editovat zdroj]

n law, culture and the politics thereof, nationality refers to a relationship between a person and their nation, or in legal terms, a country — a place to whom a person has (or is claimed to "owe") their origin, culture, familiarity, association, affiliation, fidelity, and loyalty. The legal sense of nationality may often mean citizenship although technical differences do exist between the two. The residents of a country generally possess the right of abode in the territory of the country whose legal documents they hold. This, however, is dependent upon the constitution of the named land, and there are exceptions, particularly among more economically stable nations.

Pmp

Add Aleš Čepek[editovat zdroj]

O tom, že by měli být Moravjaňi Čaši si můžete nechat s prominutím zdát. Důležité je, že se lidé tak cítí a to stačí. Stojíte názorově proti několika stům tisícům lidí, kteří se k moraské národnosti hlásí. To si myslíte, že máte větší pravdu než oni? Navíc zbytek se raději k moravské národnosti nehlásí, protože to je dnes problém. Mluvit hlasitě o Moravě na ulici je skoro "trestuhodné". Mnoho lidí s tím může mít i problém v práci. Být dneska Moravjanom je o hubu, ešče před sty lety tomu tak nebylo (viz. spisy Ludovíta Štúra z cesty po Moravě). Vytahovat tu citáty Palackého, který ani Moravan nebyl, je irelevantní. Vyjma toho, že se na Moravě narodil, vyrůstal v německé rodině a poté přešel do Čech, kde přilnul k tamnímu nacionálnímu prostředí. Na všeslovanském sjezdu si zapsal na prezenční listině národnost pražskou, tak mi ho tu raději ani nezmiňujte. V dějinách národa českého vycházel jako mnoho dalších českých obrozenců z falšovaných dekretů. To, že je dnes slavný, je čistě politická věc, Čechům se to hodí!!!! Palacký je člověk, který se podepsal na začátku likvidace Moravy. Někteří Moravjaňi tvrdí, že sú Čaši, bo to je dúsledkem toho, že v 19.století nebylo na Moravě takové národní hnutí jako v Čechách. Byli tu k nám posílání čeští obrozenci, aby využili nastálé situace k šíření českého cítění. Jak vidno, já a určitě značná část Moravanů nemá problém s uznáním jiných národů, zato Čaši ten problém imajú a vždycky v historiji imáli. Zúčastnil jsem se v pátek manifestace za Moravu v Brně na náměstí Svobody před 15 prezidenty. Všeci, co tam byli, ví, o co šlo. Zato zbytek republiky neví skoro nic, stačí se podívat, co vysílali hlavní zpravodajské relace - několikamálosekundové záběry s vlajícími moravskými národními historickými vlajkami, ale publikum jinak radši neukazovali, režisér měl dokonce i zakázáno točit naše vlajky, ale částečně se mu to naštěstí nepovedlo. A 2 transparenty s nápisem FREE MORAVIA neukázali vůbec (pouze myslím v přímém přenosu, ale to je vše). Co Vám můžu říct, nemám pocit, že žiju ve svobodném státě. Stejně jako romská národnost byla zakázána za komunismu i národnost moravská. Paradox je, že v roce 1991 byli Romi jako národ uznáni a Moravané dodnes ne, přestože sú na Morave doma. Většina politikú sú bývalí komunisté a prosazujú stajné ideje o potlačování moravského národního cítění. PS: Žádný praotec Čech není dokázán, v současné chvíli je to pouhá smyšlenka z oněch dekretů, také tu báchorku možná uvedl falšovatel Kosmas, teď ale nevím to jistě, je to nanejvýše pravděpodobné. Pověst o praotci Čechu je nástrojem české propagandy pro křivení historije a odnárodnění Moravanů. Může se to učit třeba v Čechách, ale na Moravě ani náhodou, pro toto nebude v moravském národním menšinovém školství místo.


Není to náhodou jinak?[editovat zdroj]

Jak ukázal další vývoj, vysoké počty osob s moravskou národností při sčítání v roce 1991 odrážely víceméně atmosféru ve společnosti, nikoliv trvalý postoj občanů. Řekl bych, že je to hodně sporné tvrzení, kdyby na sčítacích arších ta Moravská národnost byla, přihlásilo by se více lidí. Navrhuji uvést oba tyto názory, nebo tam nedat ani jeden--Genius920308 22. 7. 2008, 15:44 (UTC)

Míchání české a moravské národnosti[editovat zdroj]

Výrazně protestuji proti míchání národnosti v oddílu Národnost#Národnostní složení českých zemích:

1) V letech 1991 a 2001 včetně národnosti moravské a slezské

nelze přeci k české národnosti přičítat jiné! navrhuji úpravu článku! edit: na stránku jsem přidal šablony kvůli zpochybnění obsahu. 88.100.30.6 23. 3. 2010, 14:39 (UTC)

Jen bych chtěl diskutující požádat, aby při debatách o Moravské a České národnosti nepodřazovali Slezany Moravské. Cimmerian praetor 27. 7. 2010, 14:39 (UTC), Slezan

Tři druhy národností[editovat zdroj]

Podle mého osobního soudu u každého člověka existují nejméně tři různé druhy národností.

1) Národnost biologická - to je ona národnost, kterou každý z nás podědl po své mamince, je to naše "mateřská národnost", kterou jsme obdrželi v době svého narození (zde se postupuje podle hesla "matka vždy jistá").

2) Národnost kulturní (jazyková) - to je národnost, kterou získáváme se svým rodným jazykem, tedy s anší mateřštinou - bilivigní lidé mohou míte tedy více klulturních národností, pokud mají dva mateřské jazyky, pak mají i dvě kulturní národnosti.

3) Národnost politická (osobní) - to je národnost, ke které se my sami hlásíme, za co se my sami považujeme, jde o národnostní sebepojetí. Sem IMHO spadá i česká národnost keltská, moravská, moravskoslezská, valašská, žižkovská a třeba i kocourkovská.

Pokud má jedinec všechny tři národnosti shodné, jde IMHO o nejlepší stav, pokud se mu tyto národnosti liší, může to být velký problém, ale nemusí to vždy nutně být nějak problematické. MiroslavJosef 19. 9. 2011, 11:48 (UTC)