Diskuse:Národní socialismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Dash3698 v tématu „Neobjektivní pasáž

Ten redirekt se mi nezdá. Termín národní socialismus nemusí znamenat pouze nacismus. --Dezidor 22:54, 7. 8. 2006 (UTC)

Pravda, ale dokud není definice národního socialismu rozepsána, je to dle mého názoru lepší než nic. --Petr Kovář 21:28, 25. 8. 2006 (UTC)

Trochu jsem to rozepsal, pohledám nějaké články o národním socialismu a doplním. --David Priečko

Jen doufám, že to není opis, jako bych tohle už někde četl... --Elm 17. 3. 2009, 09:18 (UTC)

Rozdíl mezi národním a nacionálním socialismem[editovat zdroj]

Myslím že popsání tohoto rozdílu by mnoha čtenářům pomohlo, pokud žádný rozdíl není a je jen časový, navrhuji oba články sloučit.--H11 25. 5. 2009, 19:32 (UTC)

Já bych to tak nechal, protože ČSNS přece nebyla nacistická strana. Rozdíl je v tom, že ČSNS uznávala a stále uznává demokracií. --d.priecko 20. 4. 2010, 09:16 (UTC)

Vlastní výzkum a přesnost[editovat zdroj]

Článek v úvodu mi příjde zavádějící, spojitost s nacismem třeba vysvětlit, obdobně k

Například koncem 19. století začaly vznikat strany označované jako národně-socialistické, které měly typický sociálně-demokratický program a zároveň program národního sebeurčení, např. Česká strana národně sociální.

zcela bez zdrojů, tedy vkládám {{vlastní výzkum}}. --Wikipedista:BobM d|p 25. 9. 2010, 12:04 (UTC)

jenom pro úplnost shrnutí Wikipedista:H11 k vložení šabl. {{přesnost}}: anonym ted mění názvy stran z národních na nacionální nevím co je správně --Wikipedista:BobM d|p 25. 9. 2010, 12:09 (UTC)

A odůvodnění vlastního výzkumu? Pokud je článek bez zdrojů, tak se používá neověřeno, nic zavádějícího mi nepřijde. Mimochodem opravil jste už někdy alespoň jeden článek článek, který jste oplácal šablonami? Národní a nacionální je vlastně totéž. --Elm 25. 9. 2010, 12:11 (UTC)

"Národní socialismus je označení různých krajně levicových ideologií," říká první věta článku. WTF? Jakože národní socialisté Milada Horáková, Alois Rašín, Edvard Beneš byli krajní levičáci???

Národný socializmus sa neoznačuje ako krajne ľavicová ideologia ale krajne pravicová ideológia. Podľa toho čo ja viem si to dal Hitler do názvu aby zapôsobil, on ľavičiarov nenávidel.--Dr. Ivan Kučera (diskuse) 8. 1. 2017, 10:33 (CET)Odpovědět

Neobjektivní pasáž[editovat zdroj]

"Politická filosofie

Směr se hlásí k myšlenkám, jakými jsou:

   národní sebeurčení a význam národa vůbec jako nezbytného základu státu
   potřeba národní jednoty, která vylučuje menšiny a může vyústit až do rasismu
   boj proti kapitalismu[3]
   touha po centralismu a společnosti založené na vojenské hierarchii
   preference zájmů celku (národa) nad zájmy a právy jednotlivce (občana)
   touha po „lidovém životě“.[3]"

Co tohleto má znamenat? Myslíte si, že třeba Horáková zastávala vylučování menšin ústící až do rasismu a společnosti založené na vojenské hierarchii? Nebo že kterákoliv národně sociální strana má snad takovéto ideje? Tato pasáž má jednoznačně za úkol vykreslit národní socialismus jako jakousi umírněnou a levicovější variantu nacismu. S tím nemohu souhlasit. Jako zdroj je uveden následující článek "Shromáždění krajní pravice i anarchistů proběhly v Praze bez incidentů", ve kterém není ani zmínka o národním socialismu a nemá s tématem nic společného. Žádám autora, aby svoje tvrzení zdůvodnil, v opačném případě vymažu minimálně druhý a čtvrtý bod této pasáže, odstraním odkaz ten naprosto neadekvátní zdroj a označím jako neozdrojované.

Dash3698 (diskuse) 3. 8. 2021, 16:00 (CEST)Odpovědět

Žádná reakce, změny byly provedeny. --Dash3698 (diskuse) 28. 10. 2021, 04:18 (CEST)Odpovědět