Diskuse:Morče domácí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přece jen bych to viděl s tím krmením morčat trošku jinak. Přepracuju jen co bude trochu času. Tvrzení že morče nepohrdne trávou je trošku zavádějící, neboť tráva potažmo seno by mělo být rozhodně hlavní složkou potravy Jedudedek 14:20, 5. 12. 2006 (UTC)

Tak s tou trávou to chápu, protože je to dáváno jako návod potenciálním chovatelům, kteří si morče můžou koupit a nevědí, co to vůbec žere. Větší hovadina je, že: "Inkové chovali morčata pro maso a kožešinu. Svědectvím této skutečnosti jsou mumifikovaná morčata ......" Tady by chtělo rozlišit, že se morčata chovala jako zdroj potravy a že někdy sloužila dětem jako domácí mazlíčci, o čemž svědčí nálezy ... atp. --Aqualung 05:41, 13. 2. 2008 (UTC)
A právě proto by přeci mělo být jasně napsané, že je to hlavní složka potravy, ne jakýs takýs doplněk (,,nepohrdne"). --angel.hihi

Přepracoval jsem, především stylisticky upravil odstavec ,,Jak morčeti porozumět", nyní již ,,Komunikace". Zik

Ještě jedna připomínka : morče peruánské je ve své domovině v Andách považováno za pochoutku a zcela běžně se zde pojídá, asi tak jako u nás králík a mělo by mít asi tak stejně lahodné maso, považoval bych tuto informaci rozhodně za zajímavější než úvahy na téma kolik trávy či sena morče sežere (v Andách ve vysokorském prostředí kromě trávy žádnou jinou potravu vlastně nemá).**--MiroslavJosef 21:46, 23. 1. 2008 (UTC)

Imho by si divoké morče zasloužilo vlastní článek (aj je na něj v tomto článku odkaz), neboť mezi ním a domácím (tj vy/pře-šlechtěným) je dosti velký rozdíl, jak z hlediska tělesné stavby, tak co se týče trávícího traktu). Pěstoval jsem doma oboje, tak o tom něco vím ;-)
No snad se k tomu někdy dostanu, ale nic neslibuju neb se znám :-) Jedudědek 10:48, 13. 2. 2008 (UTC)

Jedna připomínka - zvířátka se chovají nikoliv "pěstují". Pěstují se ovoce a zelenina..........

Někdo tam napsal něco vtomhle smyslu: morčeti můžeme nabídnout skoro všechny druhy ovoce/zeleniny - to by tomu morčeti potom mohli lidi dávat česnek, cibuli, nebo nakládané okurky... Tak jsem to trochu upravil. Potom je tam, že nemáme dávat morčatům salát, okurku... No, a moje morče má snad (kromě čerstvý trávy) nejradši zrovna ledovej salát a šlupky od okurek, sice si občas no... ehm..., ale to se děje i člověku. Vůbec nic mu není, je úplně v pohodě. Pravda ale je, že když dáte psovi, který od mala kosti nejedl, kosti, tak taky chcípne. Moje morče to jí od té doby, když bylo a malé. Co si o tom myslíte vy?????!--Sámo 28. 8. 2009, 09:23 (UTC)

Myslím si, že už je to o dost lepší než to bejvalo, ale pořád je tam řada nepřesností a nesmyslů ;-)
Jedudědek 25. 8. 2009, 22:17 (UTC)

morče domácí[editovat zdroj]

mohli byste tam o morčeti taky napsat kdy se pářou a jak dlouho čekají mládata

nojo, ono to tam fakt neni :-( pokusím se v nejbližší době něco k tomu napsat Jedudědek 26. 1. 2010, 16:21 (UTC)