Diskuse:Masala chai

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele MichalZobec

Kde se vzalo slovo "Dátá" v názvu? Má někdo nějaký zdroj pro toto pojmenování? Krome některých čajoven a českého internetu se nikde tento název neobjevuje - proč Dátá? Ne0 cz 16. 12. 2010, 16:37 (UTC)

Článek jsem založil já. Máš pravdu, slovo "Dátá" se objevuje pouze v českých čajovnách, internetu a obchodech. Toto koření je u nás takto pojmenováno a to i u různých výrobců. Co dané slovo znamená bohužel netuším, tudíž se nemůžu dolouskat k myšlence toho názvu. Možná to bude jako s českým "hermelínem". :-) --Tatarchan 16. 12. 2010, 18:14 (UTC)

Ahoj, článek jsem přepracoval a přejmenoval. Obecně zažitý název je Masala chai, nebo v ČR nejvíce variace na Chai chai, Chai latte, apod. (viz v článku). Pod takovým názvem kupuju tento čaj v Tescu (nebo jako hotový nápoj v kavárnách). Dátá masala jsem na enwiki vůbec nenašel. Pokud jde o uvedené informace o Yogi chai, připadne mi že jde o záměnu těchto dvou čajů/čajových směsí. Yogi má ale jiný základ koření (a hlavně setkal jsem se s ním v praxi až dnes, donedávna jsem o něm jen zaslechl a měl za to že jde o nějaký bylinkový čaj).

Co bych uvítal je neřešit přípravu a směsi koření, toto je encyklopedie a ne kuchařka, navíc jak je v článku uvedeno směs koření není pevně daná, v každé části Indie a okolí je zvykem používat jiné směsi ... --MichalZobec (diskuse) 29. 4. 2015, 18:16 (CEST)Odpovědět


Nepresnosti[editovat zdroj]

Dovoluji si nesouhlasit s nekterymi uvedenymi skutecnostmi (ale je to muj nazor)

  1. priprava caje - nehadam se, ale delam jinak - na cca 1l caje davam polevkovou lzici masaly a caje, do varici vody, 10-15min varim, pak dam mleko a cekam az vzkypi
  2. data masala ma v sobe bili pepr, yogi caj slozeni stejne, akorat cerny pepr
  3. podle me nedava smysl aby byl tento caj vhodny na kasel, protoze mleko obecne zahlenuje

1. Klidně připiš, že jsou i jiné postupy a dopiš i svůj.
2. Yogi čaj je čaj, dátá masála je koření do něj. Tím chci jen říct, že je jedno o který "popis obalu na danou směs" se jedná. To že se rozchází v pepři je určitě možné a myslím, že není na škodu. Opět dopiš i jiné možnosti složení
3. V yogi čaji je mlíko zahřáté a tak se má i pít. Pro někoho toto složení vhodné jelikož není v tomto složení vyloženě vysušující.

Vše v článku je použito z daných výrobků na našem trhu (osobně jsem měl v ruce produkty od třech různých výrobců plus jeden anglický). Tak jako u všech "jídel" neexistuje snad jeden jediný správný recept či postup výroby. Proto směle do editací a rozšiřování článku :-)

PS: by mně zajímalo co na Indové. V Indii jsem zatím ještě nebyl a článek v hindštině jsem nenašel.--Tatarchan 14. 6. 2011, 13:28 (UTC)