Diskuse:Literatura

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesunutá diskuse ze smazaného článku Seznam spisovatelů[editovat zdroj]

Není tento seznam nesmyslný, bez národnosního, dobového či nějakého jiného rozdělení IMHO nemá smysl, alespoň mne teď honem nenapadá k čemu by se komu mohl hodit. Osobně jsem tento seznam ani nezaregistroval a myslím, že o literatuře tady mám trochu přehled. Vrba 21:56, 15. 5. 2005 (UTC)

Vzhledem k tomu, že existuje Seznam českých spisovatelů, tak tento seznam je zřejmě zbytečný a bylo by naopak vhodné vytvořit seznam nečeských spisovatelů. --Luděk 17:02, 30. 5. 2005 (UTC)
Nechci se příliš míchat do spisovatelů, ale mohu-li do toho vnést nějaký pohled z hlediska uživatele, který něco hledá, tak v tom máme teď trochu zmatek. Pro zrušení seznamu spisovatelů (tedy seznamu všech, který není dále tříděn či omezen např. na nečeské, jak na navrhuje Luděk) bych taky byl. Ne ale z toho důvodu, že by se obecně k ničemu nehodil či že ho nikdo nebude udržovat, ale proto, že by měl poskytovat stejnou informaci jako kategorie Spisovatelé, tudíž je asi zbytečný. Tak jsem se na tu kategorii kouknul a co nevidím - je tam jen pár jmen, přitom spisovatelů je tu už díky kolegovi Vrbovi fůra.
V této souvislosti mám pár dotazů/návrhů k literárním kategoriím:
  • Byl by nějaký systémový problém prostě všechny spisovatele řadit i do kategorie Spisovatelé, nejen do národních literatur?
  • Mohli by Básníci být podkategorií spisovatelů?
  • Nestálo by za to např. Českou literaturu rozdělit na autory/spisovatele a díla?
Na ničem z toho nějak netrvám, berte to jen jako volné náměty prostého strojaře :-) --Radouch 17:20, 30. 5. 2005 (UTC)

No do kategorie spisovatelé by to mohl asi přidat i Onovyboot - tedy programování není má silná stránka, ale pokud jsem nějaký mlhavý základ pochopil, tak v zásadě by to šlo. Já jsem tam spisovatele nedával, protože jsem si této kategorie nějak nevšiml. U takovéto kategorie je problém, že si opravdu neumím představit k čemu - IMHO nám pouze ukazuje, kolik tu je zpracováno spisovatelů, ale řekněme, že se vedle sebe sejdou já nevím třeba Sín-leke-uníní a Jan Skácel dělí cca 3000 let styl všechno, bez nějakého "Sín-leke-uníní (sepsal akkadskou verzi ep. o Gilg cca 1200 př.Kr.)" "Jan Skácel (č. básník 20. stol)" to nemá IMHO moc velký význam, protože pokud tam budou jména bez čehokoli těžko to bude někdo procházet již při souasném rozsahu, ale udrzovat seznam spisovatelu s rucne dopisovanou zavorkou se da u nasi, nemecke, anglicke litertury, ale co kdyz na wikipedii, zacnu uverejnovat povesti Nove-Guinei (nedelam si srandu - casem bych chtel to je fakt narez). Snažím se udržovat český seznam a napadlo mě, že by do něj bylo dobre, připsat za spisovatel do závorky (já nevim lumirovec, 19. stol).

  • Osobne bych nemel problem s tim, ze by basnici byli podkategorii spisovatelu, ony ty dve kategorie splyvaji - kazdy Vam rekne, ze napr. Homer byl spisovatel, ale byl basnik. Dalimilova kronika je basen, atd.
  • autori/dila - urcite ano, tech del tu je popsanych minimum, ale je zde kat psana -dila, ktera se dale vetvi, o tomto jsem diskutoval Kategorie diskuse:Knihy.
  • take na nicem netrvam, ale osobne bych moc ty spisovatele nemisil, ja jen chtel znat nazory zbytku a seznamu spisovatelu a kategorii spisovatele jsem se snazil nekolikrat hovorit a nejak to zapadlo. Vrba 18:27, 30. 5. 2005 (UTC)

PS:Napr. z hesla Anglická literatura je vytvoření seznamu anglckých spisovatelů otázka par vteřin - francouzská, atp. je totéž.


Vypravování, úvaha a referát byly vyjmuty z článku a vyčleněny do zvláštních článků **--MiroslavJosef 16:33, 2. 4. 2008 (UTC)