Diskuse:Les

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Adam Hauner v tématu „Aktualizace zastoupení druhů v ČR

Nevím, kdo vložil na tuto stránku zmínku douglaska tisolistá (viz Kyselé deště). Od r. 1983 spolupracuji na znovuzalesnění Krušných hor, ale s výsadbami této dřeviny jsem se zde nesetkal, proto jsem u ní udělal otazník. To pouze ze slušnosti, jinak bych ji doporučoval vymazat. --Sofronka 10:59, 12. 8. 2006 (UTC)

Les je nejagresivnější rostlinná formace[editovat zdroj]

Protože si myslím, že diskuse k určitému tématu má být na stránkách tohoto tématu, rozhodl jsem se ji zkopírovat ze stránek, kde byla poněkud "zastrčená". Doufám, že to nebude nikomu ze zúčastněných proti mysli! --Sofronka 23:21, 12. 8. 2006 (UTC)

Les Vážený pane Ciniku, opravdu se Vám zdá šťastné vypustit, podle mého názoru velmi důležitou charakteristiku lesa: Les je nejagresivnější rostlinná formace? S pozdravem --Sofronka 22:45, 11. 8. 2006 (UTC)

@ Sofronka: Mhm... Mám-li být upřímný, připadá mi taková formulace pitoreskní a dosud jsem se s ní nesetkal. Skoro bych řekl, že by se to dalo laiky špatně pochopit, ale budiž. Bude to ovšem chtít trochu rozvést. Tím spíše, že pochybuji, že by to platilo na Sahaře nebo v tundře. Cinik 03:12, 12. 8. 2006 (UTC)

@ Cinik: No jo no... Halt Sahara je ještě agresivnější formace (však aj v ČR jsou lidi alergičtí na saharský písek), ale písek nejni považován za rostlinou formaci. Ale je pravda, že to chce trochu rozvést ať to nemate ty co si pod agresivitou představují akorát dat někomu přes držku :-) Jedudedek 07:37, 12. 8. 2006 (UTC)

Budeme-li se pohybovat tam, kde je les jako přirozená rostlinná formace, a to na Sahaře jistě není, pak je opravdu nejagresivnější rostlinnou formací, ať se Vám to zdá pitoreskní a ještě jste se s tím nesetkal :-). Agresivita v evoluci je v řádů desítek a stovek let, dát někomu přes držku (viz Jedudedek), na to stačí pár vteřin :-)!. Stačí si všimnout v poslední době pár let neobdělávaných polí, luk a pastvin a je to velmi zřetelné. Pionýrské dřeviny (bříza, borovice apod.)okamžitě obsazují uvolněný prostor a vytváří iniciální stadium lesního ekosystému... --Sofronka 10:49, 12. 8. 2006 (UTC)

@Sofronka: Ale kolego, fakt, že les je nejagresívnější rostlinou formací tam, kde je přirozenou formací, nikoho nepřekvapí. M8 námitka jde proti slovníku - nesetkal jsem se dosud s použitím tohoto slova pro popis daného fenoménu. Oba víme, co máte na mysli a nikdo to nezpochybňuje. Cinik 13:45, 12. 8. 2006 (UTC)

@Sofronka: kolega Kotec, který je rostlinný ekolog (a sukcesí lesa na ladem nechaných loukách a polích se profesionálně zabývá) takovouto charakteristiku slyší také prvně a rovněž mu připadá pitoreskní. Cinik 17:56, 12. 8. 2006 (UTC)

  • ) Rozhodně nechci zpochybňovat vaše vědomosti, nicméně nerozumím Vaší poznámce: ...M8 námitka jde proti slovníku... A to, že jste se Vy, ani Váš kolega Kotec s uvedenou charakteristikou nesetkal ještě neznamená, že není správná. Já jsem se s ní setkal, jen mně bude chvíli trvat, než ji doložím literaturou, protože si prostě už nepamatuji z hlavy všechny prameny. Nicméně se mi zdála velmi výstižná a proto jsem ji do článku vložil - tolik na vysvětlenou. --Sofronka 23:21, 12. 8. 2006 (UTC)

Co je na mé námitce nesrozumitelné? IMHO chci říci, že encyklopedie by měla používat obvyklý slovník v daném oboru, bez ohledu na to, že se raritně vyskytují slova, která někteří autoři považují za výstižnější (já naopak považuji tu formulaci pro laiky za zavádějící). Cinik 01:32, 13. 8. 2006 (UTC)

  • ) Sorry, ale asi jsme každý "někde jinde". Co je zavádějící "pro laiky" na této formulaci? Jakým způsobem byste tedy formuloval Vy poznatek, že les, na rozdíl od jiných rostlinných formací, je prostě v obsazování nových teritorií agilnější než ostatní? Já v tom problém nevidím a možná je to i tím, že nepodceňuji laiky :-). --Sofronka 21:19, 13. 8. 2006 (UTC)

1) na té formulaci bylo zavádějící již to, že není pravdivá. Les je "nejagresívnější" rostlinou formací pouze tam, kde má k tomu patřičné podmínky (teplo a vlhkost). Nenajdete ho v oblastech pouští, polopouští, pamp, stepí a horských vrcholů etc. - a pokud přece ano, tak jen jako roztroušené ostrůvky, u nichž lze mluvit spíše o přežívání, než o agresi. :-)

2) Navíc, jak jsem napsal, váš termín jsem dosud nikde nepotkal, obvykle se píše spíše, že les je v našich (resp. určitých) podmínkách konečným sukcesním stadiem, nebo klimaxovým stadiem. Cinik 03:39, 14. 8. 2006 (UTC)

Odkaz: doubrava[editovat zdroj]

Odkaz na doubravu coby typ lesa vede na stránku Doubrava (konkrétní les na Moravě, nyní osazený borovicovou monokulturou). Stránku o doubravě na wiki marně hledám, přehazuje si mě to jenom mezi mezi rozcestníky. Chtělo by ji to tedy asi vytvořit, sám se do toho ale, nejsa botanik, nechci pouštět...--Borzywoy (diskuse) 10. 11. 2015, 11:51 (CET)Odpovědět

Aktualizace zastoupení druhů v ČR[editovat zdroj]

Možná by sneslo aktualizovat zastoupení druhů v lesích ČR dle inventarizace lesů: http://nil.uhul.cz/data/documents/vysledky_projektu_nil2/zastoupeni_drevin_lp_cerven_2016.pdf --Adam Hauner (diskuse) 9. 1. 2018, 11:02 (CET)Odpovědět