Diskuse:Kraslice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tak já nevim, na de je v de:Osterei uvedeno že tradice výroby kraslic je až ze 17. stol. kdy už Kraslice své jméno nějakou dobu měly, dal bych název města jen Kraslice bez rozlišovače a možná hledáte Velikonoční kraslice. Je sice pravda že en:Easter egg má že je historie zdobených vajec dost stará (ale to mohla být vajca jen barvená či jinak zdobená a aspoň jak to chápu já to kraslice nejsú). Nějak důkladně jsem to ale nezkoumal páč velikonoce jsou pro mě jen den volna navíc--Horst 12:08, 26. 3. 2007 (UTC)

Tož kraslice v pravém smyslu slova to patrně nejsou, ale dle pramenů mě dostupných, je takové obarvené vajíčko vkládané do hrobu považováno za předchůdce toho velikonočního. Jinak jediný časový údaj ve třech knihách z kterých jsem to kompiloval je velikonoční vajíčko má za sebou tisíciletou tradici. Otázka je jestli v 17. století nejde o nástup komerční výroby tzv. vejdumků, nebo jestli to byla tradice staletá u nás a v německých zemích měli jen velikonočního zajíčka ??
No až se mi podaří dohledat nějaké další zdroje, tak to ještě upravím. Jedudědek 07:10, 2. 4. 2007 (UTC)

No, původně tady to město bylo, ale pak přišel oižadavek na přesun, tak jsem přesunul a očekával, že dotyčný žadatel (mám dojem že Danny_B., ale nevím jistě) článek vytvoří. JAn 13:06, 26. 3. 2007 (UTC)