Diskuse:Král Šumavy (film)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

NPOV

Jako jednoznačné POV hodnotím tento text:

V charakteru postav je patrné, která strana je dobrá a která zlá a je též přirozené, že zločinci stojí na druhé straně zákona, nicméně charaktery si uchovávají lidský rozměr. Na rozdíl od děl točených po roce 1945 a zejména po roce 1948 tento film nelze zařadit mezi díla tzv. socialistického realismu. Ve filmu divák nenalezne pro tyto filmy typické nadšení, kolektivismus a propagandu komunismu. - Král Šumavy je jednoznačně propagandistický film, který adoruje pohraničníky a potichoučku člověku sugeruje, kdo je kdo. Autor si zjevně plete propagandu a primitivní špatnou propagandu. To druhé to věru není. Např.:

--Cinik 18:26, 23. 1. 2008 (UTC)

Souhlasím s odstraněním recenze. Ovšem nesouhlasím s Cinikem, že není pravda, že ve filmu není propagace komunismu. Komunismus je především ideologie. Slova o adorování pohraničníků (bylo to SNB), jsou také přehnané. Bral bych to jako detektivní příběh z prostředí ochrany hranic, ale neoznačoval bych to jako komunistické. Někteří lidé ve filmu vidí to, co tam není a v tehdejší době to jistě tam ani nikdo neviděl. (Tenkrát poněkud nemělo žádný smysl komunismus propagovat.) Je to důsledek sugesce způsobené ideologickou medializací historie. Doba komunismu skončila příliš nedávno. Například na dobu 1945-48 je těžké se objektivně dívat ještě po šedesáti letech. Král Šumavy není o nic více politický a propagandistický, než například seriál Zdivočelá země.

Pro horlivé odsuzovače filmu připomínám: 1)ve filmu ani jedou nezazní slovo komunismus, socialismus, komunista, vlast, atd. 2)ve filmu nejsou nijak odsuzováni tzv."kopečkáři", ti se tam ostatně objeví jen jednou, přivedeni hajným 3)příslušníci SNB (nešlo ještě o PS), hlídají státní hranici a bojují proti (západním) agentům a jejich převaděčům - což zcela odpovídá realitě doby, viz životopisy skutečných Králů Šumavy, např. J. Hasila či F. Nowotneho - Kiliána

Pokud někdo tento film odsuzuje jako komunistickou agitku (viz recenze na CSFD), tak by se měl zamyslet nad tím, zda se ve své posedlosti ideologií neliší od tehdejších komančů pouze opačným znaménkem


Naprostý souhlas s druhým příspěvkem. Pan Cinik odsuzuje propagandu, ale sám jí slouží. Můj prastrýc měl stejný osud jako Josef Hasil, bohužel nebyl tak úspěšný a proto musel na 15 let do uranových dolů. Můj děd z matčiny strany po válce také střežil hranice jako SNB. To co se dělo na hranicích nebylo tak černobílé jak by pan Cinik asi chtěl a jak by mu vyhovovalo. Bohužel naše doba je zamořená přepólovanými bolševiky.

JWK 14,4,2016