Diskuse:Konzerva

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Theurgist82 v tématu „Konzerva v SSČ

Konzerva v SSČ[editovat zdroj]

konzerva, -y ž <f, l> konzervovaná potravina v obalu: masová, ovocná konzerva; plechová konzerva

slovo kozerva, které je odvozeno od kozervace subjektivně nikdo nepoužívá pro skleněný či plastový obal pro konzervovanou potravinu.

pro skleněnou nádobu a v ní uchované potraviny, ovoce, maso atp. se obecně používá slovo zavařenina odvozená od slova zavařit

zavařenina, -y ž výrobek z rozvařeného a zahuštěného ovoce: jahodová zavařenina;

SSČ bohužel neuvádí typ obalu, pouze se zaměřuje na druh obsahu (zajímal by mě názor jazykovědců), což je zvláštní, proč tedy u podobě odvozeného slova konzerva uvádíme typ obalu?


Konzervace potravin do plastových obalů v českých domácnostech probíhá formou zamražování, jiný způsob snad zatím neexistuje. Krátkodobé konzervování potravit do různých dóz apod..tak aby nepodlehly zkáze do pár dnů snad nemůže spadat pod výraz konzerva, to samé platí i o zmiňovaných PET nápojích apod..Využívat slovo konzerva pro tyto výrobky je dle mého názoru matoucí ač je to logicky správně, nicméně jde pouze o obal do kterého je tekutina stáčena konzervace výrobku se provádí přidáním chemie, pokud bychom na to přistupily pak by ve výsledku bylo i mléko v papírovém kartonu možno označit jako konzervu což snad každý Čech uzná je prostě špatně :)

--Theurgist82 (diskuse) 23. 3. 2022, 10:44 (CET)Odpovědět