Diskuse:Kříž svatého Petra

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

jsem pro vyčlenení obráceného satanského kříže do vlastního článku. Dominikmatus 1. 2. 2011, 21:01 (UTC)

Obsahově by to asi bylo logické, takhle je to nejspíš urážlivé pro obě strany :) Nicméně uvažujte realisticky - část o svatopeterském kříži má dvě věty, část o satanském kříži tři. Ze slušného pahýlu přece nebudeme dělat dva subpahýly. --Váš Mostly Harmless 2. 2. 2011, 06:27 (UTC)
pokud by se rozšířily, tak by to šlo ne ? Dominikmatus 2. 2. 2011, 15:25 (UTC)
To asi ano, ale v současné podobě prostě není co dělit. --Váš Mostly Harmless 3. 2. 2011, 06:23 (UTC)
Ale právěže spojení těchto dvou odlišných, ač stejně vypadajících symbolu vede k omylům. Ale asi bych to spíš přejmenoval na obrácený kříž a pak rozepsal jeho významy a původy.
No jo, jenomže obrácený kříž není ani jedno z toho... Koukal jsem se trochu po netu a našel nějaké informace o svatopeterském kříži, přidám je do tohoto článku a pak bude možné vyčlenit i kříž satanistický. Díky za podnět k rozdělení. --Váš Mostly Harmless 3. 2. 2011, 15:51 (UTC)

Já bych to nerozděloval, je to článek o symbolu ať už je jeho užití/význam jakýkoliv (srov. svastika, anch a interwiki). Je otázkou, jak to potom pojmenovat, ale myslím, že pojmenování tvarů křížů po svatých je v ikonografii/heraldice i jinde pravidlem, a že se to používá i v případech, že to už nemá žádnou spojitost (ondřejský kříž x ondřejský kříž...). --pan BMP 3. 2. 2011, 17:31 (UTC)

Tak to můžu rovnou nazvat svastiku znakem nacistické strany. A osobně nemám rád, když někdo něco plete. A tak může působit i tento článek. Dominikmatus 3. 2. 2011, 17:48 (UTC)
V tomhle je na Wikipedii slušný zmatek, hákový kříž naneštěstí taky redirectuje na svastika. Osobně bych byl taky pro dělení symbolů podle významů, je-li relevantní (tj. jsou-li významy z historického hlediska zcela odlišné, totožnost je pouze grafická a oba jsou encyklopedicky významné). --Váš Mostly Harmless 3. 2. 2011, 17:56 (UTC)
Na tom, že je hákový kříž přesměrován na svastiku nevidím nic špatného. Zmatek nastává hlavně v případech, že někdo má nějaký symbol spojený s nějakým významem a protože nezná ostatní kontexty, dochází k absurdním závěrům (viz zmíněná návštěva JP2 v Izraeli) - obecný článek uvádí všechny kontexty a měl by tedy případným zmatkům předcházet, v čemž vidím největší (jedinou) výhodu. --pan BMP 3. 2. 2011, 19:06 (UTC)

Tak jsem si to představoval. díky za editaci. Dominikmatus 4. 2. 2011, 10:05 (UTC)