Diskuse:Josef II.

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V článku se tvrdí, že Josef II. byl jediným Habsburkem hovořícím česky. I pokud uznáme Haškovo "To mě češí, že jsme Těši" za autentický výrok JCV Františka Josefa I., existuje mnoho Habsburků hovořících česky - z českých panovníků to byl např. Karel I., ze současných Habsburků např. arcivévodkyně Priscilla.--Joker Island 20:58, 31. 5. 2006 (UTC)

No, on si ten hasek vymejsli prekvapive malo /i pokud je to od nej, priznam se, ze uz si to nepamatuju/.
Ano, udelal sem chybu, kdyz sem psal habsburk, myslel sem vlastne samozrejme "habsbursky panovnik". jak moc umel ten Karel I.? relativne vyjimecna vec to ale asi byla, resp. je, ne? Pripadne to teda zatim skrtnete nebo upravte, ja se mezitim podivam na zdroj. --Nolanus 21:09, 31. 5. 2006 (UTC)
Karel I. žil čtyři roky v Brandýse nad Labem a s českým obyvatelstvem prý komunikoval zásadně česky. A myslím, že i Ferdinand V. češtinu ovládal.--Joker Island 16:56, 1. 6. 2006 (UTC)


Česky uměl i Josef I., a nejsem si jistá, ale snad i Leopold I. Habsburkové byli obecně jazykově hodně nadaní.--Grw 07:11, 2. 6. 2006 (UTC)
Nevím jestli je to tak encyklopedicky podstatná informace, ale o češtinu se minimálně pokoušeli téměř všichni z habsburských panovníků. Podívejte se např. do řady monografií vydávané před lety ve Styria-Verlag.--Jid 16:26, 18. 5. 2007 (UTC)

zrušení klášterů, které se nezabývaly vzděláváním, zdravotnictvím nebo vědou[editovat zdroj]

Uvedené tvrzení (přinejmenším ve stávající podobě) není pravdivé. Například klášter Zlatá Koruna se v době zrušení Josefem II. (tedy za opata Bylanského) prokazatelně zabýval jak vzděláváním, tak vědou - Bylanský založil školu roku 1774, postavil astronomickou observatoř, školu vybavil sbírkou minerálů, mikroskopy, řadou fyzikálních a matematických pomůcek, začal jako jeden z prvních experimentovat s cizokrajnými plodinami (tehdy brambory, bourec morušový)... Takže by bylo vhodné to tvrzení ozdrojovat nebo přeformulovat. --Xth-Floor 7. 1. 2012, 20:45 (UTC)

Český král[editovat zdroj]

Je správné označovat Josefa II. za českého krále, když se nikdy nenechal korunovat? Navíc podle všeho zcela záměrně, ne kvůli nějakým "technickým nedostatkům"?--Shlomo (diskuse) 1. 10. 2013, 17:25 (UTC)

Pane kolego, jistě že je to správně. Podobně tomu bylo i v případě třeba Františka Josefa I. nebo Karla I., ti také nebyli korunovaní a přesto samozřejmě byli legitimními panovníky (králi) Zemí koruny české. Korunovace je spíše symbolická záležitost, nemá vliv na samotnou legitimitu panovníka ani právní platnost jeho postavení. V některých současných monarchiích se dokonce korunovace nového panovníka neprovádí vůbec. S pozdravem, --Vit001 2. 10. 2013, 21:00 (UTC)
Nemínil jsem zpochybňovat legitimitu jeho (jejich) panování, šlo mi čistě jen o označení titulem "král". Nicméně děkuji za vysvětlení.--Shlomo (diskuse) 2. 10. 2013, 21:31 (UTC)