Diskuse:Josef Čapek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Radovan Lovčí v tématu „Náboženská orientace NFČ

Odkazy (wikify)[editovat zdroj]

Myslím, že by stránce prospělo nějaké proodkazování. Třeba by se měly udělat odkazy z názvů her, neboť některé takové člínky již existují (a pak je chyba, že zde název hry není odkazem na ně vedoucí), jiné možná vzniknou. Není na to nějaký bot nebo polobot? (udělej odkaz z výrazu co začáéíná kapitálkou, nebo zde možná i z výrazu co je kurzívou...)

Bot by to asi zvládnul, ale těžko by dokázal posoudit, který titul je natolik významný, rozsáhlý, známý apod., aby měl vlastní článek. U některých autorů lze očekávat, že vzniknou články o většině jejich děl, u jiných autorů je to málo pravděpodobné. To bot sám taky nepozná. Myslím, že přidávání interních odkazů není natolik náročný úkol, aby ho nemohli provádět živí přispěvatelé. Daniel Šebesta (diskuzepříspěvky) 20:23, 1. 2. 2007 (UTC)

Umělý člověk[editovat zdroj]

Mám doma sešitek vydaný v roce 1924 v AVENTINUM Praha, Josef Čapek - Umělý člověk. Je to dle podtitulku illustrovaný feuilleton. Na straně 24 je právě vznik ROBOTA popsán jakožto vynález jeho bratra Karla vyrobený v amerických továrnách pro obalamutení ciziny. Je možné, že tento fejeton byl napřed uveřejněn v Lidových novinách. Často je zde cituje. Ale kam tuto informaci do hesla zařadit zatím nevím.--P.Starý 17:46, 14. 4. 2008 (UTC) (Zákupák)

POHÁDKA MŮJ TLUSTÝ PRADĚDEČEK A LOUPEŽNÍCI[editovat zdroj]

Dobrý den, mám pro Vás jen jednu poznámku k pohádce od Josefa Čapka....jeho pohádka Můj tlustý pradědeček a loupežníci vznikla již v roce 1918 pro první díl Nůše pohádek, který uspořádal jeho bratr Karel...zde vyšla poprvé i Velká kočičí pohádka...vznik Josefova "Tlustého pradědečka" není tedy datován rokem 1932 - kdy oficiálně vyšla kniha Devatero pohádek, ve skutečnosti to bylo v roce 1931 v prosinci - ale rokem 1918...Prosím Vás proto o opravu této chyby. Jde i o Vasi prestiž. Děkuji J.H.

Robot[editovat zdroj]

Promiňte, ale slovo robot přece vymyslel Karel Čapek..ne Josef

Byl to Josef, viz třeba http://www.merkurtoys.cz/vyrobky/historie-slova-robot --Jvs 10. 2. 2015, 19:01 (CET)Odpovědět

A především Lidové noviny z 24.12.2014, kde to píše sám Karel Čapek (všechny ostatní odkazy jen opisují). Dělám přestavbu stránky Josef Čapek, během pár dnů to bude - i ten odkaz na K.Č.. Svenkaj (diskuse) 25. 2. 2016, 21:48 (CET)Odpovědět

Přepracování stránky 02/2016[editovat zdroj]

Dnes dám na Wiki dost přepracovanou stránku "Josef Čapek". Důvod je ten, že stránka byla postupně doplňována (v dobré vůli, samozřejmě), až ztratila logiku a přehlednost. V první fázi jsem sloučil dvě kapitoly se stejným názvem (ale různým textem) "Literární dílo". Následně jsem se snažil odstranit hlavní slabiny, tj. zdvojené informace o tomtéž (třeba i jinými slovy) na různých místech; pro spoustu neozdrojovaných (i když nejspíš pravdivých) tvrzení jsem se snažil - kde jsem uměl - najít zdroje. Taky jsem našel dost informací nepřesných (třeba názvy děl). S cílem zpřehlednit má stránka částečně nové názvy kapitol "Život", "Novinář", "Výtvarník", "Práce pro divadlo", "Literární dílo", "Knižní grafika", "Filmografie" (nová), "Náboženská orientace" (beze změny, jen chybí zdroj) a "Zajímavost" s novým vnitřním členěním kapitol. Doufám, že budoucí doplňky tak snáz najdou správné místo.

Text kapitol je většinou změněn.

Něterá tvrzení z předchozí verze ponechávám, protože vypadají věrohodně, i když nejsou ozdrojována. To nechávám na znalejší editory.

Nepochybuji o tom, že při tom rozsahu jsem za sebou zanechal dost omylů. A tak, milí Wikipedisté, editujte a editujte. Statečný a tvrdohlavý Josef Čapek si zaslouží co nejlepší stránku. Svenkaj (diskuse) 28. 2. 2016, 13:19 (CET)Odpovědět

Náboženská orientace NFČ[editovat zdroj]

Dobrý den. Náboženská příslušnost Josefa Čapka k unitářům je v Unitarii tradovaný omyl, který jsem vyvrátil před asi rokem a čtvrt při studiu nově nalezených archiválií Unitarie v pražském městském archivu. Bratři Čapkové se osobně znali se zakladatelem Unitarie N. F. Čapkem (jejich jmenovcem, o příbuzenství není nic známo). Archiv v sídle Unitarie obsahuje opakované zmínky o předním a zakládajícím členovi Unitarie Josefu Čapkovi. Z toho kdysi někteří unitáři (a duchovní, kteří tak trochu suplují absenci oficiálního unitářského historika) mylně vyvodili spojitost. Teprve nově nalezené archiválie v pražském městském archivu, o nichž se v Unitarii nevědělo, ukázaly, že šlo o 2 různé osoby. Významným zakládajícím členem byl obchodník Josef Čapek z Karlína, který zemřel v době III. Čs. republiky. Je to tedy určitý moderní mýtus, který tím pádem padl. Bude mu věnován článek Mýty v dějinách české Unitarie z mého pera v periodiku Unitářská mozaika, který by měl vyjít koncem roku a který upozorňuje na podobné omyly. Dalším je údajná spoluúčast Charlotty Masarykové na zakládání české unitářské pobočky v l. 1922–1923. To bylo zřejmě dovozeno na podkladě data úmrtí. CHGM ale byla v dané době v již tak zbědovaném zdravotním stavu, že se na ničem takovém již podílet nemohla a nejsou pro to podklady ani v archivní pozůstalosti (Hrad, archiv Unitarie, Masarykův ústav). Je to další tradovaný omyl v dějinách české Unitarie, který lze nazvat jakýmsi moderním mýtem. Duchovní i vedení NSČU o této věci již ví, i když jim to přineslo zklamání. V případě potřeby jsem k disposici na mailu. Radovan Lovčí (diskuse) 30. 3. 2017, 13:27 (CEST)Odpovědět