Diskuse:Jindřich VIII. Tudor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je tu nějaký vyslovený odborník na tudorovskou dynastii/Jindřicha? Jinak budu pravděpodobně brzy pokračovat v úpravách.

Mimochodem, nevím, nakolik lze považovat text z HBO za důvěryhodný zdroj. Neznám, a ani se mi nepodařilo najít, žádného arcibiskupa, kterého nechal Jindřich popravit. Wolseyhoten osud málem stihl, ale stačil umřít dřív, než přijel do Toweru. Zdá se, že list milenek pochází ze stejného zdroje. Nicméně s odvoláním na anglickou Wiki historici mají potvrzená jména jen dvou (Mary Boleyn a Lady Blount). Seriál Tudors znám, a největší nebezpečí je v tom, že je mnohdy tak historicky přesný, že jeden "spolkne návnadu i s navijákem" a považuje za pravdu i to, co si tvůrci přikrášlili. Užse těším, co budou lidé pokládat za faktpo rozšíření filmu "The Other Boleyn Girl"... Harry Radar 16:59, 25. 3. 2008 (UTC)


Hlavně by to chtělo přidat šablonu, která je u panovníků běžně používána. Je to dost nepřehledný článek. Filda

Žádného arcibiskupa asi popravit nenechal, určitě ale nechal popravit kardinála Fishera. --Cinik 16. 2. 2009, 21:28 (UTC)

Jindřich se obrátil přímo na Svatý stolec aniž uvědomil kardinála Thomase Wolseyho. Poslal svého tajemníka Viléma Knighta s žádostí o zrušení manželství přímo za papežem Klementem VII. Základem jeho argumentace bylo to, že bula vydaná Juliem II. byla vydaná na základě mylných předpokladů, protože manželství Artura a Kateřiny bylo naplněno. Jindřich také žádal o povolení sňatku s další ženou bez ohledu na příbuzenský poměr.

tohle je jasně vzato ze seriálu

Tohle tě asi bude zajímat: http://osel.cz/index.php?clanek=5591 Osel bývá na wikipedii často uváděný jako zdroj, takže to sem nějak zkus zapracovat.