Diskuse:Jiří Křižan

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Odkdy je krádež politickým důvodem vyloučení z gymnázia? Křižan se jí dopustil už v květnu 1956 (z brašny spolužáka A. K. odcizil obálku s penězi (cca 140 Kčs) a příspěvkovými známkami ČSM) a podmínečně byl z gymnázia vyloučen. Jeho prospěch ostatně nebyl nijak valný, spíše nevalný, gymnázium ho srdečně nezajímalo. Hleděl se dostat na FAMU, ale tam brali od 18, takže tušil, že ho tam asi nevezmou. Jeho matce bylo doporučeno, aby mu našla zaměstnání. Na její žádost pak byl k 1.1.1958 "propuštěn" a uvolněn pro výrobní proces. V době, kdy napsal onu básničku na úmrtí prezidenta Zápotockého, byl už de facto bývalým žákem školy. 88.146.134.116 17. 10. 2010, 18:14 (UTC)

A zdroj Vašeho trvzení?--Schuminka janička 18. 10. 2010, 13:00 (UTC)

Zdravím. Je to skutečně tak, jak se to píše. Prověřil jsem to a viděl na vlastní oči. Dá se to dohledat v archivu příslušné školy, který je částečně veřejně přístupný. Není to žádná tajná věc. Samozřejmě nejvíc by k tomu asi řekl zesnulý Jiří Křižan, pokud by se ho na to někdo ještě za jeho života zeptal. Krádež známek ČSM by se dala považovat za projev vědomého protikomunistického odboje. Ale spíš si myslím, že to byla nerozvážná klukovina. PhDr. Tomáš Baletka, Státní okresní archiv Vsetín, baletka@mza.cz. 193.179.202.174 18. 10. 2010, 13:18 (UTC)

A nějaký odkaz na relevantní zdroj? Ať hledám, jak hledám, nic podobného jsem nenašla. Tohle je pořád jedna paní povídala...--Schuminka janička 18. 10. 2010, 15:10 (UTC)

Je to v archivu ve Vsetíně ve fondu Gymnázium Val. Meziříčí, ale už nevím, v kterém kartonu. Samozřejmě, že o tom dosud nikdo nikdy (asi) nepsal, především ne na internetu a nejspíš ani v žádných novinách. 88.146.134.116 18. 10. 2010, 19:36 (UTC)

Je to sice možná pravda, ale publikování takových informací je v rozporu s jedním ze závazných pravidel wikipedie Wikipedie:Žádný vlastní výzkum. --Ladin 19. 10. 2010, 08:03 (UTC)

Zdravím Vás! To je poněkud podivné pravidlo, které se dá dost těžko uplatňovat, zvláště ve společenských vědách. Každopádně informace, že J. Křižan byl vyloučen z "politických důvodů", jak se běžně uvádí v tisku a na interfernetu, je, exaktně řečeno, informace neprověřená. Samozřejmě, že časem to někoho napadne prošetřit a celá věc se (lidově řečeno) "provalí". O celé záležitosti vědí určitě něco také Křižanovi spolužáci, i když lidská paměť bývá ošemetná. Slyšel jsem dokonce verzi, že Křižan se do budovy školy přímo vloupal. To je samozřejmě v rozporu s protokolem o vyšetřování celé věci z 11.5.1956. A můžeme si jen klást otázku, nakolik byl upraven v Křižanův prospěch (pokud vůbec). Rovněž Křižanův otec Jan Křižan nebyl popraven jen tak pro nic za nic, proces můžeme možná označit za politický, ale nikoliv za zinscenovaný. Při pokusu o emigraci do Rakouska Jan Křižan smrtelně postřelil jednoho z dvojice pohraničníků, kteří je zadrželi, druhého vážně poranili. Taková věc se dá dost těžko zinscenovat. Viz http://www.ustrcr.cz/cs/jan-krizan. Domnívám se, že ideologická hodnocení by se v encyklopedických heslech nemusela nezbytně nutně objevovat, přeci jenom jsme už dnes někde jinde, než před 21 lety. Dokumenty, které jsou v Státním okresním archivu Vsetín uloženy, jsou vcelku věrným odrazem charakteru a osobnosti Jiřího Křižana, který je vcelku právem považován za jakéhosi valašského kovboje a řada jeho filmových scénářů nezakrývá jeho inspiraci v dobrodružné rodokapsové literatuře (čímž se J. Křižan ostatně nijak netajil). Krádež peněz a známek ČSM je čin hodný pravého desperáta. Mimochodem, text té básničky, kterou J. Křižan napsal (v tisku je většinou nazývána "Odlet ušatého torpéda do hlubin pekelných"), se také dochoval. S pozdravem T. Baletka, Státní okresní archiv Vsetín, baletka@mza.cz