Diskuse:Jedi

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Fraxinus.cs v tématu „Spor jedijský vs. jediský

K úpravám[editovat zdroj]

K úpravám vyhodil jsem:

  • seznam - neověřitelné (resp. nevýznamné)
  • Mantra Rytířů jedi - in-universe, kromě toho více znění, patří spíše na Wikizdroje,
  • Nejběžnější z hodností Jedi. - neověřitelná spekulace

Mistr Jedi" je také často užíván jako zdvořilostní výraz. - neověřitelné

Článek vyžaduje přepsat a ověřit. Zvláště in-universe styl a významnost některých detailů. --Wikipedista:BobM d|p 9. 1. 2013, 11:42 (UTC)

Verzi, co jsi upravil, byla ta, která už sama o sobě dost věcí upravovala a snažila se tomu článku dát nějaký řád. Přesto souhlasím, že je potřeba tuto stránku asi celou komplet předělat. S tím ozdrojováním je zde problém, že prakticky veškeré zdroje jsou omezeny jen na existující filmy a expanded univerze díla, která mezi sebou nekolidují ve výkladu historie a způsobů. V mnoha dalších článcích se SW tematikou je proto jako seznam zdrojů víceméně jen ta sw wiki a seznam děl, kterých se ten článek týká, popř. citace z nějaké té encyklopedie.
seznam - souhlas, zabíralo to dost místa, ale bylo by fajn někam strčit odkaz nebo aspoň dolů šablonu, kde by jména významných Jediů byla, vypadalo to nějak úhledně a nepřekáželo to.
Jedijský kodex (slovo mantra tam bylo snad odjakživa) bych asi nevyhazoval. S tím vícero znění je problém v tom, že bohužel nikdy (ani zčásti) nezazněl ve filmech a v mnoha hrách to bylo přeloženo doslova a každý autor překladů podle sebe. Každopádně tento bod bych v článku rozhodně nechal, když by ho někdo hledal, hledal by ho právě zde. Nebo aspoň aby zde byl odkaz na ty wikizdroje.
Mistr Jedi" je také často užíván jako zdvořilostní výraz. - podle mě je ověřitelné. Ve filmech tak některé postavy nazývaly i ty Jedie, kteří mistry ještě vůbec nebyli. Tohle je asi věcí názorů, ale já bych to tam nechal, každopádně by bylo asi vhodné dohledat, kde to bylo takto použité a vyvést dolů poznámku. --Fraxinus (diskuse) 9. 1. 2013, 13:40 (UTC)

Já bych kodexy (jediský i sithský) vůbec neuváděl. To už vytváříme fikci a možná i porušujeme autorská práva.

  • Mistr Jedi" je také často užíván jako zdvořilostní výraz. - a proč by takový detail měl vůbec v článku být, kromě toho je věta vyhýbavá (také často) a jde o vlastní výzkum. Seznam Jediů a Sithů (významných pouze) by chtělo vytvořit ale v článku to bude vypadad jako POV. --Wikipedista:BobM d|p 9. 1. 2013, 13:56 (UTC)
Jedijský kodex si už přivlastnili jako vlastní jediisti :-D Navíc, porušení autorských práv nebo tvorby fikce bych se neobával. A kdyby, já to vnímám jako např. citaci z křesťanského desatera. U Sithů je to asi kapku horší, ten kodex se vyskytuje prakticky jen v sérii Knights of the Old Republic... --Fraxinus (diskuse) 9. 1. 2013, 16:37 (UTC)
Kromě toho Mistr je používám ve dvou významech: jako Mistr řádu (hodnost) a jako učitel žáka (padawana). --Wikipedista:BobM d|p 9. 1. 2013, 13:58 (UTC)
Nebyl velmistrem během (nebo před) klonových válek Mace Windu? --Wikipedista:BobM d|p 9. 1. 2013, 14:03 (UTC)
Mace Windu určitě velmistrem nikdy nebyl. Velmistři byli vždy jen ti nejmoudřejší a nejzkušenější Jediové. Navíc dle díla Yoda: Dark Rendezvous byl Yoda velmistrem už v roce 82 BBY, tedy spousty let před Winduovým narozením. Ty dva významy, pravda. --Fraxinus (diskuse) 9. 1. 2013, 16:37 (UTC)
Ještě v původním dabingu (stará trilogie) byla výslovnost džedi, ne džedai --Wikipedista:BobM d|p 9. 1. 2013, 14:06 (UTC)
Tohle bylo jen tenkrát. Nevím jistě, ale mám dojem, že když Lucas vydal po natočení ep. 1 pokyn název Star Wars nepřekládat, že vydal snad i pokyn nedeformovat výslovnost "džedáj". "Džedi" jsem od té doby nikdy nikde neslyšel. --Fraxinus (diskuse) 9. 1. 2013, 16:37 (UTC)
Pokud uvádět kodexy, pak s přesnou citací a jako citát. Ale i tak jsem proti je uvádět. --Wikipedista:BobM d|p 9. 1. 2013, 16:43 (UTC)

Struktura článku - návrh[editovat zdroj]

Bobe, dovolil bych si udělat takový stručný návrh struktury přepracvovaného článku, který by měl nějaký řád:

1) úvod - mohl by zůstat jak je, popř. doplnit pár větami z ostatních kapitol
2) koncept řádu Jedi, jak postupně vznikal (lze zpracovat např. dle en wiki, nebo po svém, zdrojů by na to bylo požehnaně)
3) kodex Jediů - +řádná citace
4) struktura řádu: sem by přišli malí učedníci, padawani, rytíři Jedi, mistři, velmistr + zmínka o několika čestných titulech (např. master of the order nebo Barsen'thor)
5) Rada Jediů
6) Chrám Jediů na Coruscantu
7) Historie řádu (od cca 36000 BBY, kdy vznikli předchůdci Jediů "Je'daiiové", až do éry legacy (138 ABY) - jen stručně, dost věcí lze dohledat podrobně v příslušných článcích, na něž už jsou ve stávající verzi stránky odkazy nebo je lze dohledat v časové ose, kterou jsem sesmolil před pár měsíci.
8) Pád na temnou stranu a důsledky (temní Jediové, "šedí" Jediové)
9) sekta Jediismus...minimum informací + odkaz na samostatný článek.

Takhle OK?--Fraxinus (diskuse) 12. 1. 2013, 16:42 (UTC)

OK i když bych (zvláště historii) nepřeháněl s in-universe. --Wikipedista:BobM d|p 13. 1. 2013, 14:44 (UTC)
Dobře. Já se do toho zatím pustím. Nebudu to ale vkládat sem, ale na své osobní pískoviště, snad se tam dá proklikat. Kdyžtak mi tam piš přímo do textu (nejlépe někam nahoru nad nebo pod úvod tučně nebo kurzívou, ať je nepřehlédnu) poznámky nebo tam sám něco doplň.--Fraxinus (diskuse) 13. 1. 2013, 14:52 (UTC)

Fiktivní náboženství?[editovat zdroj]

V posledním sčítání viz Česko -> Náboženství bylo pro sčítání uznáno náboženství Jedi a přihlásilo se k němu nemálo lidí, neměla by být část tvrdící "fiktivní náboženská organizace" změněna spíše na něco ve smyslu "původně fiktivní,.........dnes se k Jedi již hlásí...."?

Spor jedijský vs. jediský[editovat zdroj]

Všiml jsem si revertování ohledně těchto dvou výrazů a tudíž vyzývám účastníky zde k diskuzi, a zvláště ‎vyzývám anonymního uživatele ‎185.100.196.15, aby těch změn z "jedijský" na "jediský" nechal. Dle vyhledávání v googlu je to 42100 vs 31300 výsledků a odpovídá to i údajům ve sféře komerce. Neexistuje jednotný, závazný výraz. A když už se někdo odvolává na knihy, ještě existuje třetí varianta "jediovský" v literatuře staršího data. Rozhodně nepovažuju za správné prosazovat dle přečtených knih variantu, kterou v nich upřednostnil dotyčný překladatel. Pokud díla ze Star Wars překládá mnoho různých lidí, pak se takovým drobným rozdílům nelze vyhnout. Je třeba trocha nadhledu. A já jsem pro nechat to, co tam bylo původně, tedy jedijský. --Fraxinus (diskuse) 31. 12. 2021, 15:01 (CET)Odpovědět