Přeskočit na obsah

Diskuse:Inhibice (rozcestník)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Inhibice a tedy i inhibitory v biochemii jsou sloučeniny snižující katalytickou funkci enzymů. Existuje inhibice ireversibilní (nevratné) a reversibilní. Reversibilní inh. existují v několika typech " kompetitivní", kdy se inhibitor váže na enzym na stejném místě jako substrát. Nadbytkem substrátu lze takovou inhibici zrušit. Nekompetitivní, kdy se inhibitor váže na enzym na jiném místě. Akompetitivní, kdy se inhibitor váže na enzym-substrát komplex. Obě inhibice se dají odstranit odstraněním inhibitoru vhodnou sloučeninou nebo pochodem (dialýza..). Charakteristika některých inhibicí se po kontaktu se substrátem mění z reversibilní na ireverzibilní - organofosfáty a acetylcholinesterasa. Inhibitorů se někdy využívá v lékařství k zamezení tvorby nežádoucího metabolitu s patřičnými následky. (Léčba dny- tvorba kys. močové.) JP


Myslím, že by bylo vhodné z tohoto článku udělat rozcestník a pro inhibici v jednotlivých článcích vytvořit alespoň pahýl. Jachymb 23. 10. 2009, 13:19 (UTC)


V článku Inhibice nemůžeme mluvit jednostranně pouze o inhibici v buněčných pochodech. Článek by se měl upravit a zobecnit na inhibici jakožto proces zpomalování chemického děje, přičemž současný obsah (Enzymová inhibice) by byl jen jednou z podkapitol. Michael Bucha 25. 3. 2014, 22:05 (UTC)

To je dobrá připomínka, možná by to tak skutečně mělo být. Každopádně nyní je pro obecnější článek tohoto typu vyhrazeno heslo inhibice (chemie). Pokud uvidíme, že to je skutečně zastřešující termín, tak není problém provést nějaké přejmenování. --Vojtech.dostal (diskuse) 26. 3. 2014, 10:37 (UTC)