Diskuse:Helena Petrovna Blavatská

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Externí odkazy[editovat zdroj]

Externí odkazy na dílo: očividně se bude jednat pouze o anglické verze - jiné jsem tam nenašel, takže v tom případě by ty odkazy byly zavádějící a měly by se upravit (ovšem snad bude mít někdo víc štěstí s hledáním...). -jkb- 22:25, 24. 10. 2006 (UTC)

Jsem rád, že jsem našel volně dostupné alespoň anglické verze. České neexistují, kromě Hlasu Ticha z první republiky a Klíče k teozofii. Ty ale zase nejsou public domain a ani nejsou dostupné elektronicky. Měním tedy "Dostupné online" na "Dostupné online v originále". Postupně tyto anglické originály přenáším do Wikisource, až to bude hotové můžeme externí odkazy změnit na odkazy do Wikisource. Hlas Ticha na Wikisource

A když už jsme tu otevřeli diskusi, tak se domnívám, že životopis HPB zde uvedený je nesrozumitelně přeložen. Nerozumím například výrazu "manželství nikdy nebylo konzumováno" (v orig. "they never consummated their marriage"), to lze přeložit jako "manželství nikdy nebylo naplněno" ve významu, že zůstala pannou, což je fakt, který měl v jejím spirituálním životě značný význam. V anglické Wikipedii je její životopis velmi pěkně zpracován i prodiskutován, proto se jej pokusím postupně přeložit a dát sem. --Loskutak 16:56, 18. 11. 2006 (UTC)

Konzumace manželství je právnický termín, byť v našem platném právu již nepoužívaný, jelikož už nemá význam na rozdíl od kanonického práva, kde jedním z důvodů prohlášení manželství za neplatné je skutečnost, že nebylo konzumováno. Právě proto jsem záměrně ponechal tento výraz, protože se domnívám, že se v daných souvislostech jedná o právnický termín. Blavatská jisté tímto poukazovala nejen na to, že zůstala pannou, ale i na skutečnost, že z hlediska tehdejšího manželského práva jejich manželství bylo neplatné. Ale jsem si vědom, že přehnaná pregnantnost může být na újmu čitelnosti, i když po pravdě řečeno nemám pocit, že by u tohohle článku měl čtenář nějak zvlášť velký problém s pochopením. Samozřejmě nějaké skvělá úroveň to není, prostě jsem chtěl, aby tady aspoň něco bylo. --Mistvan 17:08, 19. 11. 2006 (UTC)

Zpochybněno[editovat zdroj]

Zpochybňuji důvěryhodnost tohoto článku.

Rozpory:

1) Patrně byl přeložen z některého z mnoha teozofických zdrojů, které jako danost uvádějí historky o tom, že HPB měla "silné parapsychologické schopnosti", že byla "jasnovidná" a podobně, což jsou samozřejmě formulace, které by zde být neměly, a které celý materiál k jeho škodě od počátku odesílají do nedůvěryhodna.

2) Co se týče diskutovaného ruského manželství HPB - toto prvé manželství bylo stvrzené církví, tedy není žádný důvod ho považovat za oficiálně neplatné (i když ho sama a poté její obhájci označují nekonzumované). Pravdou naopak je, že provdaná HPB se nehledě k této skutečnosti provdala v USA podruhé, čímž překročila mnoho zákonů a stala se vlastně "bigamistkou".

3) Pokud jde o cesty HPB po světě, nejsou všechny prokázané je pravděpodobné, že některé si vymyslela aby dodala váhy svým tvrzením a spisům, o kterých je naopak prokázáno, že docela prostě i sprostě (doslovně) opisovala z děl jiných autorů.

4) V článku není uveden fakt, že HPB byla oficiálně označena za podvodnici, což prokázala britská komise zkoumající její domnělé zázraky a což přiznali i někteří její "spolupachatelé".

5) Od HPB existuje v češtině minimálně šest knih, některé i v několika překladech. ... atd. atp.

cca: Článek vyžaduje silnou modernizaci nebo - lépe - zestručnění do přijatelné formy. --90.181.65.28 14. 1. 2011, 11:05 (UTC)

Dobrý den, děkuji za Vaše postřehy, článek můžete, pokud budete mít chuť, upravit do přijatelné podoby, zvlášť když máte o tématu článku dobrý přehled, jinak to (snad) časem udělá někdo jiný. Vložil jsem do článku aspoň upozornění.--Jieκeren 14. 1. 2011, 11:14 (UTC)
V článku je dole odkaz na seznam děl v Národní knihovně, takže případný zájemce může lehce zjistit, jaká díla od dotyčné i o ní v češtině existují. Editujte s odvahou! --Gumruch 14. 1. 2011, 16:22 (UTC)
Ano, odkaz v článku je, avšak dotyčný seznam NK obsahuje jedinou knihu HPB v českém překladu - Hlas ticha. Seznamy veřejných knihoven jsou vesměs neúplné a často chybné, zejména pokud jde o tiskoviny vydané před komunistickou érou a též počátek 90. let min. st. je velmi špatně dokumentován (což obé je zrovna tento případ), takže časté odvolávky na NK ve Wikipedii jsou, bohužel, minimálně nadbytečné. To ví kdejaký sběratel či badatel z jakéhokoliv oboru. :-( --90.181.65.28 14. 1. 2011, 16:49 (UTC)