Diskuse:Heavy metal

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Opravdu je Metal totožný s Heavy Metalem? Nezdá se mi. Pokud ano, potom nevím, proč na něj v šabloně Metal existuje odkaz. --UP3 19:44, 5. 8. 2006 (UTC)

- já chci jen tak jakože dodat,že apocalyptica je povážována za thrash metal :-)a že tam hrajou na cella 3 týpci :D Wikipedista:84.16.112.248

2UP3: Pravdou je, že klasifikace jak žánru samotného, tak i jednotlivých kapel je značně problematická. Někdy se heavy metal označuje jako odnož metalu, jindy je synonymem pro metal obecně. Z faktického hlediska je to vlastně chyba, ale je to už ustálený úzus. Koneckonců třeba američani se s tím nemažou a všemu tomu říkaj rock'n'roll...--Madsheep 05:10, 18. 4. 2007 (UTC)

Souhlasím s tím co bylo napsáno uživatelem Madsheep - původní název byl Heavy Metal, přešlo se i na označení Metal. A je to stejné jako s rockem - všechny metalový podžánry i metal samotný patří pod rock, ale když se řekne rock, každý si představí U2 apod. Takže je HEAVY METAL, který má podžánry HEAVY METAL (Iron MAiden, Black Sabbath), THRASH METAL (Megadeth, Slayer) atd. Slovo HEAVYMETAL funguje ve dvou rovinách jako nadřazené sobě samému. Stejně jako Rock (ve smyslu U2) a Rock ve smyslu združení všech možných žánrů až po Grindcore. A HEAVY METAL může být zaměněn v obou rovinách za METAL, ale nelze to chápat jakože Metal je nadřazen Heavy Metalu.--V7h 18:56, 13. 2. 2012 (UTC)

Heavy Metal[editovat zdroj]

Dá se říct, že nic s jednoslovným názvem METAL neexistuje. Styl se hned ze začátku začal nazývat Heavy Metal a poprvé se tento termín objevil v souvislosti s Led Zeppelin, kdy jim nějaký fanoušek (???možná někdo jinej, už si to nepamatuju) řekl, že jejich hudba zní jako "těžký kov padající z nebe"... Speed metal, Thrash, doom, death apod. jsou subžánry Heavy Metalu. Jarda


celé heslo je kolážovitá slátanina pravd, polopravd, nesmyslů[editovat zdroj]

Zcela chybí základní vývojová definice, popsaná například Vlčkem již před 20 lety, cituji: "Heavy metal. Derivát hardrocku, vzniklý na počátku sedmdesátých let částečně přímým vývojem z angloamerické hardrockové školy, částečně z druhé generace detroitského punku." - konec citace

I další struktura hesla prozrazuje různou kvalitu znalostí jednotlivých ediotorů celkově je heslo zmatečně struktorované, nepřehledné, z části dokonce nesmyslné (kdy kdosi například otáčí příčiny a následky, např. LZ řadí do metalu a jejich následníky a kapely jimi inspirované, např. Queen uvádí jako ty, kteří metal ovlivnili - to jsou čiré nesmysly a znich odvozené nesmysly na druhou).

Jaromír Merhaut

Nikdy se neptejte: „Proč jsou v tom článku chyby?“ Jsou tam, protože jste je VY neopravili!Editujte s odvahou. Přeji hodně úspěchů. --Váš Mostly Harmless 06:41, 6. 4. 2008 (UTC)

Pokud se někomu nějaké tvrzení nezdá, stačí kliknout na editovat a za příslušné tvrzení přidat šablonu "bez zdroje" (stačí třeba napsat "fakt?" v dvojitých složených úvozovkách). Asi takhle [zdroj?]. Pak to může někdo jiný doložit, a pokud to nebude doložit, tak je to nejspíš hloupost a odstraní se to. Nebo to můžete odstranit hned a nahradit něčím lepším (což ovšem zabere už více času). Díky --Duff 09:58, 6. 4. 2008 (UTC)

Led Zeppelin[editovat zdroj]

Led Zeppelin přece neni metal, to je maximálně hard rock, odpovídá to přesně tomu popsanýmu rozdílu, obsahuje stopy blues apod. Souhlasíte se smazáním z výčtu kapel v místě vysvětlování pojmu heavy metal? ----Hoody.hoody 12:57, 14. 5. 2008 (UTC)

Příteli, wikipedie funguje tak že pokud najdeš zdroj co uvadí že Led Zeppelin jsou metal tak uvedeš zdroj a napíšeš že je to metal. Myslím že v tomto případě je to i většinový názor. Najdi seriozní zdroj co uvadí že Led Zeppelin nejsou metal a pak klidně. --Duff 17:37, 14. 5. 2008 (UTC)

Mno, to jsou ovšem dosti divné podmínky ... Jestliže někdo zařadí nějakou kapelu do určitého žánru mylně, na základě vlastní interpretace, která neodpovídá všeobecně uznávané hudební teorii, pak to wikipedii stačí, neboť je to nějaký zdroj a informaci uvede. Aby to neuvedla, bylo by potřeba explicitní popření - ale píše-li někdo o daném žánru, pak asi bude psát pouze o tom, co do něj patří, a nikoliv vyjmenovávat ty miliony kapel, autorů a interpretů, co tam nepatří. Takže "najít seriozní zdroj co uvadí že Led Zeppelin nejsou metal" považuji za poněkud přehnaný požadavek (zvláště vzhledem k tomu, že pro první je vyžadován "zdroj" a pro druhé "seriozní zdroj"). Aby se to vyrovnalo té první podmínce, prakticky by stačilo najít zdroj, který píše o relevantním období a oblasti hudební scény, a diskutovanou kapelu v daném žánru neuvádí.
Konkrétně co se týče Led Zeppelin, stačí se podívat do anglické verze článku zde: "Led Zeppelin were an English rock band ... With their heavy, guitar-driven sound, Led Zeppelin are regarded as one of the first heavy metal bands ..." Čili patří do rocku (přičemž heavymetal je považován za derivát, nikoliv za podžánr), ale někteří je považují za heavymetal - to je dost velký významový rozdíl. A o kus dál v článku čteme: "Plant has commented that it is unfair for people to typecast the band as heavy metal", tedy ani sama skupina se za heavymetalovou nepovažuje. Je tedy Robert Plant dostatečně "seriozní zdroj co uvadí že Led Zeppelin nejsou metal"? --62.40.79.66 11. 12. 2008, 09:17 (UTC)