Diskuse:Hatchback

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ahoj, jsem trochu zmatený - hatchback by měl být podtypem sedanu, ne? Třeba Škoda Favorit byla vždycky oficiálně uváděna jako automobil nižší střední třídy s dvouprostorovou karosérií sedan. Jiří Erben (diskuse) 19. 7. 2012, 07:12 (UTC)

Hatchback a sedan jsou dva různé druhy karoserie. To bych už spíš jako podtyp sedanu viděl liftback (Škoda Octavia). A ani to není pravda, protože jedním ze základních znaků sedanu je tříprostorová karoserie (zavazadelník pevně oddělený od prostoru pro posádku). Kdyby byl Favorit považován za sedan, proč by vznikalo toto vozidlo? Navíc hatchback ani historicky ze sedanu nevznikl.--Honza chodec (diskuse) 19. 7. 2012, 18:15 (UTC)
Škoda 781 je sedan se šikmou zádí (oficiální terminologie AZNP), Škoda 782 sedan se stupňovitou zádí. I všechny škodovky s motorem vzadu (vyjma 110 R, Garde a Rapid) jsou oficiálně tříprostorové sedany. Tak nevím... Jiří Erben (diskuse) 20. 7. 2012, 11:17 (UTC)
"Všechny škodovky s motorem vzadu jsou oficiálně tříprostorové sedany" - ano, protože MB, 100 i 120 sedany jsou (karoserie má tři (pevnou) přepážkou oddělené prostory). Popis Favorita jako sedanu bych přičítal tehdejší neexistenci jiného českého významu a nechutí používat anglický název. Přecejen komu by na počátku 90. let slovo hatchback něco řeklo? Navíc to, že něco tvrdí(tvrdila) Škoda, ještě neznamená, že je to pravda - v dobových filmech jsou slova o účinné antikorozní ochraně Škody 120. Vytvářet články podle terminologie pouze jednoho výrobce je holý nesmysl.--Honza chodec (diskuse) 20. 7. 2012, 18:10 (UTC)