Diskuse:Haremheb

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Zemanst

Článek se v hlavních rysech od r. 2016 prakticky nezměnil, snad jen kosmetické úpravy upravily formát. Odkazy se opírají o populární zdroje, bez možnosti podrobnějšího vhledu na kontext historie v době konce 18. dynastie respektive začátku 19. dynastie, které je Haremheb některými egyptology již přiřazován.[1] To je důvod, proč jsem se ujal jeho zásadnějšího přepracování založeného na relevantních odkazech archeologů a jejich originálních zdrojů. Navíc je většina použitých referencí dostupná on-line, umožňující získání dalších dodatečných informací pro případné další editace. Oproti popularitě faraona Tutanchamona dané zejména věhlasem jeho pokladu v hrobce a zachované mumie, je faraon Haremheb z hlediska historie Egypta v období Nové říše mnohem významnějším vládcem na přechodu od 18. k 19. dynastii. --Zemanst (diskuse) 4. 3. 2019, 10:59 (CET)Odpovědět

Boj o trůn s Ajem[editovat zdroj]

Neexistují žádné důkazy a dokonce ani teorie o tom, že by Aj s Haremhebem nějakým způsobem bojovali o trůn nebo se třeba jen nějak přeli, či soutěžili o uchazečství. Podle záznamů je pravděpodobnější spíš, že spolupracovali, než že soupeřili (to je i podporovaná teorie). V době smrti Tutanchamona a nástupu Ajeho na trůn byl Aj UŽ nejšpíš bezdětný a Haremheb byl navíc mimo sídlo říše a možná i mimo Egypt, oba měli přibližně stejnou moc i podporu, takže trůn si zrkátka vzal pohotovější Aje. Haremheb pravděpodobně nechtěl riskovat další nestabilitu Egypta, popřípadě i občanskou válku a podobně a možná pro něj nebyl problém přenechat dočasně trůn bezdětnému, postaršímu Ajemu. MOŽNÁ se i dohodli, třeba stavěli zájmy Egypta nad své vlastní (pro nás, v naší kultuře asi téměř nepředstavitelné) - možná ano, možná ne. Jsou to jen hypotézy, tak či tak, ale neexistují žádné záznamy o tom, že by se Aj s Haremhebem přeli o moc a trůn, že by Aj nějak komplotoval atd. Boj o trůn mezi nimi je jen domněnka - na základě ničeho, jen odhadování a spekulace o možném průběhu nástupnictví a postavení mezi těmi dvěmi muži - klidně to ale mohlo být úplně jinak (a nikoli méně pravděpodobně) - obzlášť, když nikde není doložen žádný boj o trůn ani žádné nepřátelství mezi nimi. -- Nikétés Ambrosios 26. 7. 2022, 15:54 (CEST)

  1. BREASTED, James Henry. Ancient Records of Egypt, Vol.III [online]. London: Univerzity Chicago, 1906. Dostupné online. (anglicky)