Diskuse:Frýdlant (hrad, okres Česká Lípa)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Poznámky[editovat zdroj]

Přijde mi, že tady někdo smíchal minimálně dva hrady dohromady.

1.) Frýdlant dosud nebyl lokalizován, popisovaná lokalita odpovídá hradu zv. Hrad u Kvítkova.
2.) Hrad u Kvítkova byl královským hradem, nikoliv hradem Ronovců (viz. T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů). Toto potvrzuje i výzkum F. Gabriela a J. Panáčka.
3.) Se zmínkou o roku 1575 se v souvislosti s těmito hrady setkávám poprvé. Byl by zdroj?
4.) Pánové F. Gabriel a J. Panáček, kteří prováděli výzkumy ohledně hradů u Kvítkova i u Hvězdy Častolova ze Žitavy v souvislosti s těmito hrady neuvádí. Byl by zdroj?
5.) O kryté spojovací chodbě s Robečským potokem se opět nezmiňuje ani jeden z historiků. Zároveň příliš nesedí ani popis hradu. Zvláště v porovnání s podrobnějším popisem od T. Durdíka.

--Freibo 20. 1. 2012, 18:14 (UTC)

Já byl u Zahrádek vícekrát, cedulí je všade dost, nikde není zmínka o pozůstatcích tohoto hradu. Na webu památek Českolipska je zmínka, že po hradu tohoto jména nezůstalo vůbec nic, jen úpravy terénu dávají tušit existenci. Podle nich by mohl stát ve skalách v polovici údolí, nad průlomovou cestou, kde je z údolí nová žlutá značka na Kvítkov. Čili já jako laik nemám šanci to místo najít, vyfotit, sehnat souřadnice. Na internetu opisují jeden od druhého. Obecně je to heslo zpochybnitelné.--Zákupák (diskuse) 10. 5. 2012, 15:56 (UTC)
Na mapy.cz je hrad Frýdlant umisťován nedalekou vstupu do údolí Peklo od Zahrádek, ale na druhé straně, než vede červená turistická cesta. Hrad je historicky doložený - psali se po něm páni z Frýdlantu (poprvé zmiňováni roku 1257). Je však otázkou, zda onen hrad stával na uvedeném místě, protože sem bývá umisťován jménem neznámý hrad, označovaný jako hrad u Kvítkova. Jenže ten mapy.cz umisťují blíže k obci Kvítkov. Navíc na konci údolí Peklo se nachází (resp. nacházel) další objekt, jenž je na mapě beze jména. Osobně si myslím, že jedním z těchto hradů bude onen Frýdlant a druhým podle všeho hrad u Kvítkova. Jenže je otázka, která lokalita patří kterému hradu.--Freibo (diskuse) 10. 5. 2012, 19:28 (UTC)

O nesmyslu znovu[editovat zdroj]

Znovu jsem našel odůvodnění zpochybňující existenci hradu Frýdlant v této lokalitě v knize Hrady okresu Česká Lípa autorů Panáčka / Gabriela z roku 2000. Hrádek Frýdlant je u Rybnova.--Zákupák (diskuse) 18. 3. 2013, 07:12 (UTC)

Byla by nějaká bližší indicie? V okolí Rybnova existovalo několik hradů. Vítkovec (Milčany) můžeme vyřadit, ten vznikl v 16. století, kdežto Frýdlant měl být založen někdy okolo poloviny 13. století. Ze stejného důvodu se dá vyřadit i vlastní Rybnov, založený v 15. století. Jiljov taky vznikl později. Takže zbývá jménem neznámý hrad u Hostíkovic, předchůdce Vítkovce (Milčan). O něco dále stával hrad nazývaný Loubí, archeology zasazený do 13.-14. století, což by datačně odpovídalo. Vyloučit můžeme i Chudý hrádek, založený Berky z Dubé, stejně jako Vřísek, založený ve 14. století. Ještě o něco dále je jménem neznámý hrad u Hvězdy, který datačně rovněž spadá do doby existence Frýdlantu. Nevím, jaký je názor pánů Panáčka a Gabriela, ale osobně bych se přikláněl k posledně jmenovaný, zvláště v souvislosti s blízkostí hradu Ronov. --Freibo (diskuse) 26. 3. 2013, 21:40 (UTC)
A zas změna, navázal jsem kontakty s turisty, kteří fotky Frýnlantu meti Zahrádkami a Kvítkovem udělali (a mě je ukázali) a jedním z nich je pan Randus, amatérský archeolog, který o zříceninách Českolipska psal 8 let novinový seriál. A on tvrdí, že se pánové Panáček s Gabrielem mýlí nejen u tohoto hrádku. Jedu tam v dubnu, pak budu vědět víc. --Zákupák (diskuse) 26. 3. 2013, 21:50 (UTC)