Diskuse:Endemit

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ehm, pokud já chápu pojem endemit, tak se jedná o přirozený výskyt na relativně omezeném území. Jiank by byl endemit každý organismus. Přirozenost je taky důležitá, gingka najdeme leckde - vysazeného... Cinik 16:59, 1. 2. 2007 (UTC)

Moc nerozumím, kde je problém, nikdo nezpochybňuje, že se uvažuje jen přirozený výskyt. Velikost areálu ve vztahu, zda něco je i není endemit, není žádným zákonem stanovena, je to spíše nejasná, pomylsná hranice. Existuje stenoendemit, vázaný na jednu malou lokalitu, ale zase třeba buk lesní je endemit Evropy. Ten druhý případ už je extrém. Těžko budu říkat, že okřehek menší je endemit světa, i když na tom nic špatně není.Don Pedro 17:20, 1. 2. 2007 (UTC)

Doplnil jsem článek.Don Pedro 18:17, 1. 2. 2007 (UTC)

Souhlasím s Donem Pedrem, je to tak jak říká. Endemit stručně řešeno je taxon určitého území, takž např. borovice lesní je endemitem Euroasie.--Juan de Vojníkov 17:24, 3. 2. 2007 (UTC)

Zdravím, v seznamu Vám např. chybí Saxifraga rosacea subsp. steinmannii (Tausch) Holub - lomikámen trsnatý vlnatý.

V.D.

A máte na to nějaký zroj (knihu, internetové stránky)?--Juan de Vojníkov 1. 9. 2008, 05:33 (UTC)

tak např. Kubát K. et Machová I. (2004): Zvláště chráněné a ohrožené druhy rostln Ústecka. - Academia, Praha.

Drábková L. (1999): Population analysis of Saxifraga rosacea Moench in Central Europe. - Ms. Depon in.: Kat. BOT PřF UK.

V.D.

Dobře díky. Odpoledne to doplním. Nicméně můžete i Vy - stačí kliknout na editovat a vepsat to tam. Proto se jmenuje Wikipedii Otevřená encyklopedie, že každý může editovat její obsah. Ty modré odkazy se dělají tak, že se slovo obalí hranatými závorkami, např. [[Pes domácí|pes]] dá pes a pak [[Pes domácí|psovi]] dá psovi. Ten zdroj pak stačí zabalit za to co citujete do <ref>ref tagů</ref>. S pozdravem--Juan de Vojníkov 1. 9. 2008, 06:06 (UTC)