Diskuse:Eliáš Antonín Dohnal

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Údaje jsou silně zkreslené. Za prvé nejde o bývalého kněze, ani exkomunikovaný kněz Štampach není označován za bývalého kněze. Taky je neplatná i údajná exkomunikace. V řeckokatolické církvi totiž není nutné, aby svěcení biskupa nejprve schválil papež. Takto byl vysvěcen i kardinál Huzar. Jen v západní církve vysvěcení znamená automatickou exkomunikaci. Ano, tito biskupové založili pravověrnou řeckokatolickou církev na Ukrajině. Šlo o církev sjednocenou s papežem, hned deklarovali svoji podřízenost papeži. Toto skončilo činem blahořečení býv. papeže Jana Pavla II. Přihlášení se ke gestu v Asisi bylo pro tyto biskupy nepřijatelné. Písmo totiž zakazuje aktivní účast na pohanských bohoslužbách, nazývá totož společenstvím z démony. Patriarcha Eliáš a synob biskupů pravověrné ukrajinské řeckokatolické církve chápou tento modlářský akt jek popření křesťanské víry. Současného papeže tudíž považují za apostatu, stejně jako Jana Pavla II. Apostatickým činem se Benedikt XVI. sám exkomunikoval z církve.

Učení patriarchy Eliáše je biblické, vychází z Písma i katolické tradice, u obojího má Eliáš i další biskupové opravdu hluboké znalosti. Jejich učení je jasné, nejsou spojeni s pedofilními skandály. Např. exkomunikovaní papežové pomáhali tyto skandály krýt, stejně jako arcibiskup Graubner, který kryl např. odsouzeného faráře Mertu za zneužívání mladých chlapců ministrantů. Kupodivu i zde nebyl exkomunikován nemravný kněz Merta, ale vyloučen ze studia teologie student Novák, který na hanebnost upozornil.

U biskupů patriarchátu je vidět skutečně zbožný život katolických kněží a opravdová víra, že arcibiskup Graubner věří v Boha dosti silně pochybuji, jinak by nemohl krýt trestné činy a lhát polici i veřejnosti.

Heslu Wikipedie by slušela úprava do neutrální podoby. Mluvit o exkomunikaci z Katolické církve, uvádět termíny tzv. patriarcha, to jen značí o tom, že autor příspěvku psal z pohledu jedné strany, nepřátelské vůči druhé - tj. o osobě, o které se píše. Má-li evangelická církev svého synodního seniora a metodisté superintendenta, tak taky nepíšeme tzv. synodní senior nebo tzv. superintendent. Objektivní by bylo napsat konkrétní důvody exkomunikace, u obou stran. Proč byl Eliáš exkomunikován, kdo ho exkomunikoval. Ukrajinská pravověrná řeckockatolická církev např. uvádí konkrétní důvody, proč vyhlásila exkomunikaci na kardinála Huzara i na další kardinály a biskupy. Důvodem u Huzara bylo např. jeho podpora homosexuality, věštění pomocí kyvadla a další věci. Důvodem exkomunikace papeže Benedikta bylo zas blahořečení papeže - jak chápou - apostaty Jana Pavla II. Výhrady proti Janu Pavlovi II jsou zcela konkrétní - gesto v Asii, kde bývalý papež měl společnou bohoslužbu a modlitby s pohanskými kněžími a kněžkami - africkými čaroději, indiánskými šamany, hindiustickou chrámovou kněžkou - prostitkou, která Janu Pavlovi II "požehnala" namalováním magické tečky na čelo. Zatímco důvody pro exkomunikaci bývalého i současného papeže z církve biskupové v čele s arcibiskupem Eliášem uvádí velmi konkrétně, důvod pro jejich exkomunikaci ze strany kard. Huzara uveden není, nebo zůstává jen u nekonkrétního, že se nechtěli podřizovat existujícím strukturám. Není řečeno, v čem jejich neposlušnost byla, krom toho, že měli výhrady k určitým existujícím zlořádům jak v řeckokatolické, tak i římskokatolické církvi. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.100.162.116 (diskuse) 2. 5. 2011, 22:37 (CE(S)T)

Eliáš Dohnal pravdivě ukazoval na řadu zlořádů jak v západní společnosti, tak i v katolické církvi. Bohužel, je silně prokremelský. Politiky jako Angelu Merkel či Baraka Obamu exkomunikoval z církve, velmi si ale pochvaloval Putina a Lukašenka. Toho druhého ještě před tím, že vyjádřil určité nesouhlasné postoje vůči ruskému postupu na Ukrajině.

Před časem exkomunikoval z církve všechny biskupy, pak i papeže Benedikta a posmrtně i Jana Pavla II. Naposledy byl exkomunikován současný papež. Antonín Dohnal je složitá postava. Na jednu stranu velké teologické znalosti i kněžské nasazení. Na druhou stranu konflikty s představenými a intrikování, dle Cibulkových seznamů i spolupráce s StB. O spolupráci za totality by šlo pochybovat, ale co dělal donedávna, tak to potvrzuje a je to daleko horší, jak to, jestli dřív někdo byl konfidentem. Volání potom, aby Putin udělal na Ukrajině pořádek, předtím silně podporoval Janukovyče. Pak ta politická veřejná prohlášení, "dopisy", které jsou veřejně na webu, ustala. Neboli dostal strach a začal psát jen duchovně. Dnes psali o zásahu Ukrajinské tajné služby v jeho klášteře. Plně ho schvaluji.

I když řadu věcí kritizoval či kritizuje oprávněně, tak jednak je nepřijatelný ten styl a forma, pak ale hlavně on sám. Pokud duchovní podkuřuje nějakému politikovi, tak to v mém pohledu zcela znevěrohodní vše, co říká. Navíc jeho hlavním oblíbencem je právě Putin. Takže se ptám, co je skutečným motivem brojení proti západní společnosti a skutečným nepořádkům, které tu jsou. Proč současně mlčí k věcem, které se dějí v Rusku. Dřív na mě působil důvěryhodně, po delším sledování jsem zcela změnil mínění. Proto jsem i přepsal svůj komentář.

Všiml jsem si údaje o biskupském svěcení. To je z mého pohledu nevěrohodné, jelikož odmítal sdělit, kdo jej a jeho spolupracovníky vysvětil. Obřad mohl být formálně platný, ale to, že své světitele důsledně tají, je podivné.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 90.181.137.169 (diskuse)