Diskuse:Elf

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Aleši, musím říct, ře definice hobitů jako tmevých elfů je podle mě chybná. Už jen z toho důvodu, že s elfy(mytologickými) nemají vůbec nic společného. Je to matení. Mě osobně to tedy zmátlo. --Ronaldin 14:45, 21. 12. 2004 (UTC)

Těžká věc. Snažil jsem se najít bytost, která u Tolkiena tmavému elfovi odpovídá. Tmavý elf z podstaty zřejmě není zlý a příbuznost mezi hobity a elfy je zřejmá - vztah k přírodě, špičaté uši, hobiti dříve žili v podzemních norách. Myslím, že skřet není tmavým elfem jen proto, že vzniknul ze světlého. V článku jsem opravil nějaké stylistické nedokonalosti a hobity jsem tam vrátil jako alternativu, ať si každý vybere, co je mu bližší. Myslím, že se to dá těžko rozsoudit. Kdoví, jestli vůbec mytologičtí tmaví elfové mají v Tolkienově díle nějakou paralelu. --Aleš Tošovský 14:55, 21. 12. 2004 (UTC)
Poznamenávám, že v Tolkienově světě temní elfové jsou - jde o Avari, elfy, kteří oslyšeli pozvání Valar a nikdy se nevydali na pouť do Valinoru. Až na pokud vím jedinou výjimku však nehráli v historii Středozemě významnější úlohu. --Pasky 15:59, 3. 3. 2006 (UTC)

Pravda, pravda. Problém bude v tom, že já jsem spíše klasický fantasy fanda= co je v černym, co je tma je zlý. Hlavně mě zajíma příbuznost mezi světlými a tmavými v mytologii, protože pak by museli být příbuzní i hobiti s elfy aby to byla správná pararela.--Ronaldin 16:24, 21. 12. 2004 (UTC)


1. si dovoluji říci, že hobiti nemají s elfy nic společného. Rozhodně nejsou temní elfové. Podotkl bych ještě, že dělení temný a světlý elf mi přijde umělé a odpovídá jen některým autorům fantasy, u některých se temní elfové nevyskytují vůbec. I prohlašování skřeta za temného elfa mi přijde za trochu násilné, ale budiž. Jinak si dovoluji upozornit, že elf jakožto člověku podobný tvor je výmysl autorů fantasy (ne všemi přijatý), původně byl elf skřet, respektive skřítek. Jako takového ho lze koneckonců u některých autorů nalézt. Cinik 07:24, 3. 3. 2005 (UTC)


Mohl bych se zeptat co konkrétně vadí natolik že je tu šablona ? Trochu jsem vylepšil druhou sekci, ale mám obavy že to bude spíš v té první ... -- Hkmaly 16:16, 7. 1. 2006 (UTC)

některém námitky máte přímo nad Vaší otázkou... Cinik 17:08, 7. 1. 2006 (UTC)
Hobit už z článku zmizel, označení skřeta jsem zmírnil, rozlišení na temné a světlé elfy se opravdu objevuje a nezdá se mi že by článek nějak vnucoval že je všude ... možná ještě přidat třetí odstavec do první sekce o elfech jako druhu/partnerech víl ? -- Hkmaly 17:42, 7. 1. 2006 (UTC)
No, mně tedy z článku plyne, že se elfové obecn dělí... Chtělo z to z dělení udělat sekci a raději i vypsat pár spisovatelů, kteří to tak dělí... Cinik 14:18, 14. 1. 2006 (UTC)
No já žádné dílo kde se takto dělí neznám - i když ta severská mytologie mi zní pravděpodobně. Spíš bych řekl (a změnil jsem tak text) že různí autoři popisují různé elfy ... -- Hkmaly 14:54, 14. 1. 2006 (UTC)
Dělí je tak například Robert A. Salvatore, viz jeho ságy o odpadlém temném elfu Drizzt Do'Urdenovi, kterému se jeho zlí příbuzní poněkud zhnusili, tak vylezl na povrch a začal páchat dobro... :-) n2co je tu Cinik 15:10, 14. 1. 2006 (UTC)
Opravdu dělí ? No nečetl jsem, takže nevím, ale z té recenze to vidět není. To, že se jedná o temného elfa neznamená, že by podle severské mytologie nepatřil mezi světlé, stejně jako Tolkienovi temní elfové a peklomoři. -- Hkmaly 16:19, 14. 1. 2006 (UTC)

Znáš nějaký případ elfů žijících kratší dobu než lidé ? A mluvíme tu o zhruba 40 letech, ne o tom kolika se lidé dožívají nyní díky vyspělé medicíně. -- Hkmaly 16:19, 14. 1. 2006 (UTC)

V některých dílech žijí stejně jako lidé (případně jsou dlouhověcí jen díky jinému počítání roků) Cinik 16:30, 14. 1. 2006 (UTC)
Ne že bych ti nevěřil, ale rád bych příklad. Přesněji (protože ho stejně nemusím znát) kdybys o tom příkladu napsal odstaveček do textu ... -- Hkmaly 17:30, 14. 1. 2006 (UTC)

Odstranil jsem šablonu upravit, myslím, že jsem vyhověl všem námitkám uvedeným v diskusi. --Pasky 16:26, 3. 3. 2006 (UTC)

Nevadí, mám nové :-).
  1. Elfové ve fantasy literatuře - a proč se tedy na konci hovoří o sci-fi ? Myslím, že Elfové v moderni literatuře byl dobrý nadpis.
  2. Nad odstavcem o sci-fi by se IMHO hodil nadpis (ten menší) Sci-fi.
  3. Co vás vede k formulaci do určité míry vládnou magií ? Elfové ve středozemi sice nejsou proslulí metačí ohnivých koulí, ale to je vlastnost světa, nikoliv elfů. Víc magie elfové opravdu ovládat nemohli.
  4. (mimochodem, utekla vám jedna hranatá závorka. Kdyby vás zajímalo, proč jsem to neopravil, tak abych zbytečně nezatěžoval historii - očekávám, že těch oprav bude víc)

-- Hkmaly 18:06, 3. 3. 2006 (UTC)

Ad 1, mate pravdu, vratil jsem to zpet. Ad 2, IMHO nevypada dobre kdyz je spoustu kratouckych odstavcu s nadpisy, pod ostatnima je to podle me dostatecne. Pokud toho napisete na vice nez jeden odstavec, uz by to nadpis mit melo. Ad 3, pokud vladnou magickou silou radove srovnatelnou treba s Gandalfem, tak to pokud vim nikde v knize neukazuji; muzete ukazat na nejake zdroje? Ad 4, IMHO je lepsi, kdyz takove veci rovnou opravite. --Pasky 19:05, 3. 3. 2006 (UTC)
2) Asi máte pravdu (ovšem nevím proč to musím být já kdo to bude doplňovat). Myslím, že ideální by bylo najít ještě jedno sci-fi s elfy ... hmmm ... možná Mimbaři z Babylonu 5 ? Jsou ještě dál než Vulkanci, ale mají dost elfí architekturu ...
3) Olorin (Gandalf) je Maia. To je něco jako nižší bůh nebo démon (daemon ?). Přesto toho moc nenačaroval. Mezi nejmocnější elfy bude patřit Feanor, tvůrce Silmarillů (předmětů, které byly nenahraditelné i pro bohyni Yavannu), Luthien, poloviční Maia, Fingolfin, který sedmkrát zranil Morgotha (ano, mečem, ale bez pomoci magie by to těžko dokázal) - a IMHO i Galadriel. Sice měla k dispozici prsten, ale ten byl také elfí výrobek. -- Hkmaly 20:19, 3. 3. 2006 (UTC)
Ad 2, nemyslel jsem to zase tak adresně. :) Ad 3, nic z toho není IMHO klasická magie (tedy viditelná kouzla), která se asi čtenáři vybaví, ať už je nastavení toho světa jaké chce. Ale nějak zvlášť na tom netrvám, pokud to změníte zpátky, nijak mě to nezraní. --Pasky 21:47, 3. 3. 2006 (UTC)

Špičaté uši[editovat zdroj]

Pardon, ale v článku se řeší délka uší a je tam psáno, že Tolkienovi elfové mají uši jako půlku lipového listu. Potíž je, že si nevybavuju, že by Tolkien měl v celém díle jedinou zmínečku o tvaru elfích uší, dokonce ani o tom, že jsou špičaté. Může prosím někdo opravit buď mě, nebo článek?

Z anglické wikipedie (en:Quendi#Pointed_ears):
In addition, there are no explicit references to pointed ears in The Lord of the Rings or The Silmarillion. We know that Tolkien's Elves did, in fact, have pointed ears only because of a letter Tolkien sent to illustrators for The Hobbit, which stated that Bilbo's ears should be shown as "only slightly pointed and 'elvish'", and a passage in the Etymologies (published in The Lost Road and Other Writings, corrected in Vinyar Tengwar issue 45), where Tolkien states that "the Quendian (Elvish) ears were more pointed and leaf-shaped than Human." However, practical considerations, including a number of occasions where Men are mistaken for Elves (most notably Túrin Turambar), suggest that the points must have been subtle, quite different from the large ears of Elfquest or the extremely long, narrow elf-ears in some anime such as Record of Lodoss War or from the Warcraft games.
Překlad: V Silmarilionu ani v Pánu Prstenů není explicitní zmínka o špičatých uších. Víme, že Tolkienovy Elfové skutečně měli špičaté uši jen díky dopisu, který Tolkien poslal ilustrátorům Hobita, ve kterém se psalo že Bilbovi uši mají být "pouze lehce špičaté a 'elfí'" a díky pasáži v Etymologiích (publikované v Ztracené cesty a jiná psaní), kde Tolkien říká, že "Quendijské (Elfí) uši jsou špičatější a více do tvaru listu než lidské". Praktické úvahy, včetně množství událostí kdy byly lidé považovány za elfy (nejvýrazněji Túrin Turambar) napovídají, že špičatost musela být jemná, něco úplně jiného než velké uši z Elfquestu nebo extrémně dlouhé rovné elfí uši v některých anime jako Record of Lodoss War nebo z her Warcraft. -- Hkmaly 20:33, 5. 4. 2007 (UTC)
Příšlo mi škoda, aby ten přeložený odstaveček přišel nazmar, a je to zajímavá informace, přidal jsem jej do Elfové (Středozem). --Pasky 03:06, 18. 1. 2008 (UTC)

Vysocí elfové z Warcraftu[editovat zdroj]

Existuje nějaký oficiální překlad Warcraftu do češtiny, nebo je použití Vysokých elfů místo častějších Vznešených amatérský překlad ? (Předpokládám, že se jedná o High Elves). -- Hkmaly 21:07, 12. 3. 2007 (UTC)

Amatérský překlad Warcraftu? :) Petr K. 11:42, 18. 5. 2007 (UTC)

Rozdělení[editovat zdroj]

Rozdělení nepodporuji, obecný přehled ve formě článku by měl být. --Cinik 20:20, 1. 1. 2008 (UTC)

I já jsem proti rozdělení. --Jvs 15:44, 17. 1. 2008 (UTC)

Také nesouhlasím, pokud se část o některému druhu elfů neúměrně rozroste, lze ji vyčlenit do vlastního článku, zde zkrátit na odstaveček a použít šablonu viz též. --Pasky 02:57, 18. 1. 2008 (UTC)

Ketra norad.[editovat zdroj]

Článek o Ketra norad potřebuje urgentně ověřit. Myslím tím dodat autora nebo jinak doložit významnost. Pokud se tak nestane smažu i část článku Elf věnovanou této rase. S pozdravem --Jenda H. 26. 6. 2010, 20:12 (UTC)