Diskuse:Elektrický pohon

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nemůžu k tomuto článku najít na anglické Wiki ekvivalent k doplnění interwiki. Předpokládám, že existuje, tak jestli byste někdo věděl... (Filip Albert 18. 3. 2009, 18:16 (UTC)) Elektrický pohon, jak je zde popsán, se mi dost překrývá s pojmem elektrická výzbroj, jak se používá hlavně u trakčních vozidel: lokomotivy, tramvaje, trolejbusy. U těchto vozidel se pojem elektrická výzbroj vztahuje hlavně na pohon a věci s tím související. Osvětlení vnitřní i vnější, přestože elektrické, se často popisuje mimo elektrickou výzbroj. Chtělo by to článek ozdrojovat!Leotard 19. 3. 2009, 06:19 (UTC)

Přidal jsem interwiki, které mi přijde hodně blízko, ale stejně tak by sem patřilo en:Electric vehicle. Pokud někdo znáte výstižnější interwiki, opravte.Leotard 19. 3. 2009, 10:40 (UTC)

Spíš jde o to, jak široké je pojetí té definice v úvodu. Patří sem třeba iontový motor? Ten také "zajišťuje pohon nějakého strojního mechanismu za pomocí elektrické energie". (mechanismem je zde celá sonda). A co třeba housenkový pohon? (Vystupuje jako sci-fi prvek ve filmu "Hon na Rudý říjen", ale je to technicky realizovatelné - jedná se o využití proudu, procházejícího vodou v magnetickém poli, přímo k pohonu lodi). Možná by to chtělo definici upřesnit. --Postrach 19. 3. 2009, 11:00 (UTC)

Souhlasím, že dobrá definice by pomohla. Jenže, pokud jednoznačně nadefinujeme, že elektrický pohon je motor+měnič+ovládací páka+přívodní rozvaděč nebo sběrač, jsme zase zpátky u elektrické výzbroje. A není problém dodefinovat třeba u trolejbusu, že motor do elektrické výzbroje patří a osvětlení nebo houkačka už ne. Navíc existují "elektropohony" (psáno dohromady), což jsou kompaktní sestavy asynchronního elektromotoru, převodovky a frekvenčního měniče, dodávané jako podsestava pro různé dopravníky a výrobní linky už od výrobce motorů. Takový elektropohon má už jen svorkovnici pro silový přívod a konektor k připojení frekv. měniče na sběrnici. Je to elektrický pohon nebo elektrická výzbroj? Řešením by mohlo být přesunutí stávajícího textu na článek "Elektrická výzbroj" a do obecnějšího článku "Elektrický pohon" doplnit obecnější text včetně toho Rudého října.Leotard 19. 3. 2009, 13:03 (UTC)

Článek je o pohonu, ne o výzbroji. Takže osvětlení sem jistě nepatří, zatímco u houkačky (což je strojní zařízení pro cyklické stlačování vzduchu, poháněné často elektřinou) už to podle mne není tak jisté. Další věcí je i to, jestli do elektrického pohonu patří i pohony, které mají pouze elektrický přenos výkonu, ale na začátku i konci jsou mechanická zařízení. Přesun do el. výzbroje může být dobrý, ale ani ti současný popis nepokrývá (patří do ní třeba i elektřinou napájený rotační kulomet? ;-) ). --Postrach 19. 3. 2009, 13:13 (UTC)
Zcela zjevně by stačilo vypiplat úvodní definici a doložit nějaký zdroj mimo wiki. Pokusím se najít nějaká vysokoškolská skripta. To by mohl být věrohodný zdroj. Omezení pojmu Elektrický pohon na soustavu motor+měnič+ovládací páka je možná kruté, ale je to to, co laik intuitivně očekává. Pak nebude problém s tím, že v obráběcím stroji je elektrických pohonů několik, že i v tramvaji je třeba elektrický pohon dveří, elektricky poháněné stěrače atd. atd. Samozřejmě zmínka o tom, že existují jiné pohony, využívající elektrickou energii (to je onen iontový motor) je tu namístě, ale popis raději pryč do specializovaných článků. Navíc si myslím, že zahrnout do elektrického pohonu vše, kde elektřina něčím pohybuje problém spíš zamlžuje. Takový stykač nebo domovní zvonek vlastně také mají mechanické části, kterými hýbe elektřina (jako ta houkačka). Problém s elektrickou výzbrojí je ještě horší. Jednoduché zařízení, pro které se přesto používá výraz elektrická výzbroj je lišta se svorkami a pojistkou, která se montuje do stožárů veřejného osvětlení. Naproti tomu výrobce tramvají používá výraz elektrická výzbroj pro všechno, co je na tramvaji elektrické: pohon kol, pohon dveří, osvětlení, informační a komunikační systémy, větrací a vytápěcí systém....
V případě, že se bude jednat pouze o elektrický pohon vozidel, měl by se článek jmenovat elektrický pohon vozidel. Ad definice "motor+měnič+ovládací páka": jaký měnič měla třeba Křižíkova tramvaj? Je tím měničem myšlen reostat? Nebo se zde nejednalo o elektrický pohon podle výše zmíněné definice? A co tramvaj, která se řídí nikoliv pákou ale pedálem? --Postrach 19. 3. 2009, 15:16 (UTC)
Souhlasím s "elektrickým pohonem vozidel". Definice motor+měnič+ovládací páka je samozřejmě brutální zjednodušení. Měničem byly u Křižíkovy tramvaje rozjezdové a brzdové odpory, u PCC tramvaje zrychlovač, u tyristorových tramvají se stejnosměrným motorem tzv. Chopper (střídač) a u současných tramvají s asynchronními motory to bude nejspíš frekvenční měnič. Tou pákou byl u Křižíkovy a řady dalších tramvají obludný válcový přepínač, poháněný ručně klikou - ta bedna před řidičem - to je přepínač, odpory byly pod tramvají, v tramvaji PCC tou pákou byl jízdní řadič, opět přepínač, ovládaný nožním pedálem, který zadával proud pilotmotorku, který přepínal kontaky ve zrychlovači. V dnešních tramvajích je to opět páka, za kterou se tahá a ta má za sebou tuším potenciometr, jehož hodnotu snímá senzor, co dává impulsy do řídícího počítače. U lokomotiv měla ta páka donedávna tvar volantu jako u náklaďáku. Definice motor+měnič+páka ve všech těch případech platí, provedení se případ od případu liší. Při kvalitním popisu a definicích nevidím problém.Leotard 19. 3. 2009, 15:42 (UTC)
... ta ruční páka u starých tramvají a lokomotiv se správně odborně nazývá "kontrolér" - vpodstatě to byla velká vačková bubnová hřídel, která spínala jednotlivé okruhy resp. el. obvody (vyřazovala nebo zařazovala jízdní odpory z odporníků) ** --MiroslavJosef 19. 3. 2009, 15:46 (UTC)
... ještě bych dodal, že "Elektrický pohon" je tzv. technicus terminus, tedy oficiální a technicky zcela správný název, kdysi jsem právě z tohoto termínu skládal závěrečnou státní zkoušku ** --MiroslavJosef 19. 3. 2009, 16:22 (UTC)
... elektrický pohon vozidel jen jedna část (podmnožina), kromě vozidel se také jedná o všechna zdvihadla, zejména o velké důlní výtahy a další strojní mechanismy .... --MiroslavJosef 19. 3. 2009, 16:31 (UTC)
Souhlasím s kontrolérem, na wiki například de:Fahrschalter, to ale neřeší tu nejednoznačnou definici na začátku, problém s nalezením přesné interwiki na en:wiki a chybějící článek "Elektrická výzbroj". Pokud máte dostatečné znalosti, bylo by velmi záslužné článek Elektrická výzbroj založit. Už jsem o založení tohoto článku uvažoval, ale nemám dost podkladů.Leotard 20. 3. 2009, 07:18 (UTC)
Na to se bohužel necítím, z oboru už jsem pryč asi 25 let, takže do toho spíš kafrám --MiroslavJosef 20. 3. 2009, 09:56 (UTC)
... ještě jedna drobnost - týká se to také motorových lokomotiv s dieselelektrickým přenosem výkonu, ta elektrická část je docela mohutná - navíc tento dieselelektrický přenos výkonu se zcela běžně používá i u velkých plavidel (ponorky, letadlové lodě, velké obchodní lodě atd.) ** Elektrická výzbroj se používá i zde, nejde tedy jenom o vozidla ** --MiroslavJosef 20. 3. 2009, 17:05 (UTC)

Také jsem pracoval v oboru. Jenže továrnu na dieselelektrické lokomotivy nám zbourali a misto ní je Něco-aréna, továrnu na tramvaje nám zbourali a místo ní je supermarket. Místo továrny, kde jsem i já pomáhal vyrábět elektrické výzbroje jsou zčásti Bleší trhy, zčásti tam natáčejí telenovely jako "Přístaviště" a hloupé estrády jako Š-faktor.Leotard 20. 3. 2009, 19:25 (UTC)

... to je ovšem smutné, ale s tím nic nenaděláme ...

Elektrická výzbroj střídavé elektrické lokomotivy[editovat zdroj]

Kromě vlastního elektrického pohonu takovéto lokomotivy, který může být v praxi zajišťován jak stejnosměrnými motory tak asynchroními motory do elektrické výzbroje takovéto elektrické lokomotivy patří například : velký lokomotivní transformátor nebo dvě elektrické sběrače proudu (zde obvykle pantografové sběrače), odpojovače, přepěťové ochrany - např. bleskojistky (plus příslušné izolátory všech těchto zařízení). Kromě toho má každá lokomotiba své vlastné osvětlení (žárovky, zářivky), je vybavena pomocnými pohony pro kompresor, ventilátor, mívá napřiklad kalorifer pro vytápění kabiny strojvedoucích a mívá také elektrický vařič. Mohla by mít také elektrické zařízení pro bezpečné uzemnění do kolejí.

Nejsem si ale jist zdali se do elektrické výzbroje takovéhoto vozidla započítávají například i kabely, žárovky, zářívky, slaboproudé pojistky a jističe, všechna relátka a stykače, elektrické zámky u dveří do strovny, čidla pro snímání signálů z kolejových obvodů pro zabezpečovací zařízení, návěstní opakovače atd. atd. ....

... samozřejmě, že jsem na ¨něco důlěžitého pozapomněl - do elektrické výzbroje všech dopravních strojů (vozidel, plavidel i letadel) IMHO nutně a bez diskuse patří baterie, suché články a akumulátory ** --MiroslavJosef 25. 3. 2009, 13:24 (UTC)