Diskuse:EVO2

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Šestinápravová?[editovat zdroj]

Je ta tramvaj skutečně šestinápravová? Na záběrech ČT v pořadu Reportéři ČT z 21. 5. 2012 to vypadalo, že kvůli nízkopodlažnosti nemá vozidlo nápravy (podvozky), ale samostatně zavěšená kola. Chtělo by to nějaké reference. Leotard (diskuse) 23. 5. 2012, 05:56 (UTC)

Ač ta informace zde byla od založení, tak i v mnou uvedeném článku v časopisu Československý dopravák se píše, že se jedná o "jednosměrnou dvoučlánkovou šestinápravovou tramvaj se třemi podvozky, kdy jsou dva podvozky situovány pod předním článkem a jeden pod článkem druhým". Nicméně je to zhruba rok starý článek vydaný po odtajnění projektu, možná se ještě něco změnilo. --Harold (diskuse) 23. 5. 2012, 08:11 (UTC)
Nerozporuji znění článku (který nemám k dispozici). Z obrázků na ČT je zřejmé, že vozidlo je jednosměrné, dvoučlánkové, se třemi "podvozkovými skupinami", z toho dvěma pod předním a jednou skupinou pod zadním článkem. Totéž je k vidění na fotografii dostupné na webu Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce. Na počet podvozkových skupin usuzuji podle počtu odklopných krytů (plent), které jsou na záběrech zvenčí vidět. Bohužel jsou prakticky ve všech záběrech zavřené. Na jediném záběru v televizní reportáži, kde je kryt otevřený, není skoro nic poznat. Podle záběrů z interiéru vozidla se právě zdá, že kola na levém i pravém boku vozidla nejsou vzájemně propojena a už vůbec nemá vozidlo otočný podvozek. Vše je v televizní reportáži proloženo dlouhými táhlými záběry na podvozky tramvají ČKD Tatra. Těch mají v Liberci vzhledem k častému prohazování rozchodů dostatek. Zajímalo mne, zda někdo nemá povědomí o způsobu, jakým jsou zavěšena kola-nápravy-podvozky, ať už výrobce nazývá tuto konstrukci jakkoli. Leotard (diskuse) 23. 5. 2012, 18:50 (UTC)
Klidně ho oskenuji a pošlu Vám ho, pokud máte zájem. Jen jsem ale uvedl možný zdroj toho tvrzení, ač z něj autor asi nevycházel. --Harold (diskuse) 23. 5. 2012, 18:57 (UTC)
Díky za nabídku. CS-dopravák si prohlédnu v NTK, tam by ho měli mít. Jestli překonám svoji lenost a pojedu na Czech Rail Days, tak tam by tramvaj také měla být (http://www.dpmlj.cz/uvodni-strana/tiskove-zpravy/rok-2012/). Leotard (diskuse) 23. 5. 2012, 19:34 (UTC)