Diskuse:Durbeské jezero

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Potíž s názvem článku[editovat zdroj]

Článek byl založen pod názvem "Durbes". Užívání tohoto názvu je (bohužel) v češtině doložitelné, ale název je nesmyslný. Lotyština není natolik exotický jazyk, aby Čech nemohl pochopit, že slovní spojení "Durbes ezers" pro jezero ležící u města Durbe znamená "Durbeské jezero". "Durbe" je název hradu, městečka a řeky, druhý pád singuláru je pak "Durbes". Ten se užívá na místě přivlastňovacího adjektiva (ve stylu příslovečného Most Karla), neboť lotyština jinou možnost nemá. Nejde tedy o vlastní název jezera. (Analogií: jako by článek o Karlově mostě na enwiki nesl název "Karlův".)

Pan Kusurija se zdůvodněním, které jsem právě parafrázoval, přesunul článek na "Durbe (jezero)". To ale taky není ono. "Durbe" je doloženo jako název hradu, městečka a řeky, ne však jezera (jen v ruštině ano); jezero nese jen název odvozený onou přivlastňovací vazbou. Správný název podle zásad by měl být "Durbes ezers", neboť "Durbeské jezero" dává G=0. Sám bych přesto dal přednost Durbeskému jezeru. "Durbes" bez ničeho je kravina.

Podobné potíže už byly zde. Chvíli jsme zde měli článek nazvaný rumunským výrazem pro "červený", než se to podařilo vydiskutovat: Diskuse:Lacul Roșu --109.80.233.174 13. 12. 2011, 17:55 (UTC)

souhlas s Durbeské jezero a obdobně i článek s bitvou. Mircea 15. 12. 2011, 14:46 (UTC)
Díky za přesun. Název "Durbes" ještě zmíním v úvodu, neboť z něj sem vede přesunem vzniklé přesměrování a vyskytuje se i v nejméně jedné tištěné knize. --109.80.233.174 20. 12. 2011, 18:03 (UTC)
Koukněte sem (Největší jezera v Lotyšsku) a případně upravte i ostatní lotyšská jezera, aby články vznikaly pod správnými názvy. Mircea 22. 12. 2011, 08:15 (UTC)