Diskuse:Duchovní

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V katolické či anglikánské terminologii je duchovní osoba duchovního stavu, tj. jáhen, kněz či biskup. Nevím, jak je to jinde, ale minimálně v této věci říká článek v uvádění příkladu naprostý nesmysl. --Cinik 04:53, 27. 3. 2008 (UTC)

Ach jo, tak to místo velkého humbuku raději tiše opravte. Není to tak efektní, ale je to podstatně konstruktivnější. --Šandík 20:48, 27. 3. 2008 (UTC)

Žádost o doplnění článku[editovat zdroj]

Namísto původního poněkud žalostného pahýlu Sandikova jsem vložil vlastní text a tak z Duchovního udělal snad aspoň průměrný parciální kompilační článek, který ale už vzhledem k uvedeným zdrojům nemůže jít moc do hloubky ani do šířky. Navrhuji následující doplnění/revize:

  • (1) revize stávajícího textu celkově;
  • (2) osoby duchovní jsou prý i řeholníci a řeholnice, dokonce včetně členů třetích řádů;
  • (3) pak by se dalo doplnit historické rozdělení společnosti do tří stavů (a pravidla tohoto dělení). (Z literatury mě k tomu napadá Chelčického O trojím lidu řeč a teď jsem viděl, že o tom vyšla nově v Argu kniha Tři řády (Georges Duby). (To pak asi jako samostatné heslo "Duchovní (společenský stav) (hist.)" (?) a z Duchovního udělat rozcestník)
  • (4) někdo zrevidovat části o protestantských církvích a judaismu
  • (5) event. někdo kovaný v jiných náboženstvích by mohl doplnit pojetí duchovního tam - vyskytuje se/nevyskytuje, co se pod ním rozumí

--Jiří Janíček 14:14, 4. 6. 2008 (UTC)