Diskuse:Daň

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Zik v tématu „Pokuta jako navýšení daně?

Poznámka: snažil jsem se změnit příliš "socialistické", a doplnit jinými pohledy, ale lepší by bylo formulovat věcně, myslím... takže stále ještě částečně pahýl :-) --Wiki-vr 07:13, 6. 3. 2005 (UTC)

Doplnil bych, ze se z dani plati cirkvim, ale byla by to zbytecna namaha, protoze by to nejaky fanaticky katolik smazal--Genius920308 29. 8. 2008, 18:44 (UTC)

Nemám zcela jasno v tom, jaký je rozdíl mezi DANÍ a BERNÍ.
Daň mám dávat (dobrovolně) Daňovému úřadu, který je dnes označován jako Finanční úřad. To je současný stav. V minulosti byly předepisovány berně, které vybíral Berní úřad "Berňák". Berně byly poplatníkovi předepisovány a odebírány nuceně (nedobrovolně).
Když jsem nezaplatil BĚRNĚ nebo dnes DANĚ je výsledek stejný. V obou případech (byl) je tento přestupek státem sankcionován.
Jaký je v tom potom rozdí? DYDASO (diskuse) 13. 6. 2013, 08:07 (UTC)

A proč máte dojem, že by mezi tím měl být nějaký rozdíl? Berně je prostě jen starší slovo pro daň. --Mormegil 13. 6. 2013, 08:37 (UTC)

Pokuta jako navýšení daně?[editovat zdroj]

Dobrý den, byla odstraněna mnou vložená šablona Chybí zdroj pro informaci o tom, že sankcí za neodvedení daně je její navýšení v podobě pokuty. Mohu vědět, proč toto bylo odstraněno bez nějakého alespoň zdůvodnění (nebo dokonce v krajním případě doplnění toho požadovaného zdroje)? Daně jsou odvody nesankční povahy, pokuta (daňové penále) podle mě není jejich navýšení. Nelze každý odvod do státního rozpočtu mít za daň. --Zik (diskuse) 21. 4. 2021, 16:43 (CEST)Odpovědět