Diskuse:Dějiny Anglie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesnost Už při zběžném přečtení registruji poměrně závažné nedostatky ve formě nepřesností a zavádějících tvrzení. Článek potřebuje rozsáhlé úpravy a orefování. Příklady např. ze sekce reformace:

  • dávat do souvislostí rezignaci Wolseyho a tažení proti církvi je poměrně sporné
  • More nebyl sesazen, odstoupil - on tvrdil, že ze zdrav. důvodu, většina historiků i současníků se však domnívá, že na protest. Stalo se tak dlouho před vyhlášením zákona o následnictví (mimochodem, zákon o supremaci je nesmyslný česko-anglický patvar).

I dál jsou chyby, Armadu nezničilo ani tak angl. loďstvo, jako spíše bouře. Její porážka ještě neznamenala dominanci Angličanů nad oceány, spíše jen srovnala síly, dominantní se stala až asi o 50-150 let později. Dále je třeba opravit odkazy. Podobné silně zkreslující nebo sice nepůříliš významné, ale přesto jednoznačné nepřesnosti obsahuje skoro celý článek. --Cinik 20:54, 3. 1. 2008 (UTC)

Kromě toho jsou některé věty převzaté téměř doslova z Encyklopedického atlasu světových dějin (ISBN 80-7106-243-X) – vím to, protože jsem překládal část od reformace až po francouzskou revoluci, a pamatuji si svoje obraty. Jirka O. 21:07, 3. 1. 2008 (UTC)
na základě faktického zpochybnění obsahu jsem to přeložil z en:wiki JaT 9. 9. 2008, 08:52 (UTC)

"Křesťanství se pak dále rozšiřovalo v 8. století do oblastí ovládaných Anglosasy na kontinentu." já měl za to že anglie/británie je ostrov a ne kontinent Azaazel 16. 5. 2009, 09:32 (UTC)

Překlad opravenJaT 18. 5. 2009, 06:58 (UTC)

Nelegitímne?[editovat zdroj]

"Jindřich VIII. měl jednoho legitimního a dva nelegitimní potomky, kteří si činili nárok na trůn". Od kedy sú nelegitímne?--Lalina 25. 5. 2009, 19:36 (UTC)

Jinďřich VIII. měl několik manželek a většinou ukončil manželství tak, že prohlásil předchozí manželství za neplatné a tím sestaly jeho děti z předchozí manželkou nelegitimní (nechal je prohlásit nelegitmními) - viz podrobněji v článku Jindřich VIII. °°°°


Viem koľko mal manželiek, ale v tomto prípade sú podstatné len prvé tri manželstvá z ktorých boli deti:

1/ Katarína Aragónska - manželstvo bolo vyhlásené za neplatné účelovo a bez súhlasu pápeža

2/ Anna Boleynová - manželstvo skončilo jej popravou

3/ Jana Seymourová - manželstvo skončilo jej smrťou po pôrode

Fakt, že dcéry vyhlásil za nelegitímne neznamená, že aj boli nelegitímne a že to bolo všeobecne akceptované, ťažko by sa mohli stať panovníčkami. Obidve s určitým prestávkami žili aj na otcovom dvore a Mária I. akceptovala Alžbetu I. ako svoju následníčku.--Lalina 2. 6. 2009, 21:46 (UTC)

Opraveno, díky za upozornění na nepřesnost. JaT 3. 6. 2009, 05:24 (UTC)
Nie je za čo, rado sa stalo. Práve pozerám Tvoje príspevky, mám čo prekladať (história a umenie sú moje koníčky). Pekný večer.--Lalina 3. 6. 2009, 20:16 (UTC)