Diskuse:Boubín

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Při vší úctě, označení odstavce u článku Boubín za copyvio považuji za neopodstatněné. Pokud chci sdělit informaci, že „Od 3. srpna 2005 byly znovuotevřeny červeně a modře značená trasa od rozcestí Na křížkách. Od Kubovy Hutě je uzavřena modrá značka a výstup vede nyní provizorně vyznačenou trasou po lesní silničce (nelze navštívit Johnův kámen). Také červená od Vimperka a žlutá od Včelné pod Boubínem jsou v koncové části uzavřeny a na vrchol je nutno jít oklikou.“ těžko to lze udělat tak aby to nepřipomínalo věty „...byla od 3.8.2005 znovuotevřena červeně a modře značená trasa od rozc. Na křížkách. Od Kubovy Hutě je uzavřena modrá značka a výstup vede nyní provizorně vyznačenou trasou po lesní silničce; nelze navštívit Johnův kámen. Také červená od Vimperka a žlutá od Včelné p. B. jsou v koncové části souběhu uzavřeny a na vrchol je nutno jít oklikou. V l. 2006-7 zde, bohužel, zřejmě budeme muset síť tras ještě upravit.“ Ovšem ty věty nejsou zkopírováné - sdělují jen stejnou informaci. A na to se autorská práva nevztahují - viz článek Autorské právo (Autorské právo nechrání samotné myšlenky či ideje, pouze konkrétní díla, konkrétní vyjádření takových myšlenek, dílo v objektivně vnímatelné podobě. Autorským dílem je pouze jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora, dílem není námět, zpráva, informace, metoda, teorie, vzorec, graf, tabulka fyzikálních konstant, výstup počítačového programu apod. samy o sobě.)

Proto žádám uživatele Wikipedista:Beren, aby článek Boubín uvedl do původního stavu.

Nejde o informace jako takové, jde o formulace. A ty jsou zarážejícím způsobem podobné. Autorské právo nechrání samotné myšlenky či ideje, pouze konkrétní díla, konkrétní vyjádření takových myšlenek, dílo v objektivně vnímatelné podobě. Autorským dílem je pouze jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora, dílem není námět, zpráva, informace, metoda, teorie, vzorec, graf, tabulka fyzikálních konstant, výstup počítačového programu apod. samy o sobě. --Beren 05:12, 7. 12. 2006 (UTC)

Ty dva texty nejsou stejné. Co přesně máte na mysli podobnými formulacemi, že bych třeba změnil slovo oklika na slovo zacházka? Protože téměř nic jiného přeformulovat nelze - podstatou vět je informace o turistických trasách a to musí být stejné v obou textech. Znovu Vás žádám o uvedení článku do původního stavu anebo ty tři věty, které vám připadají jako copyvio přeformulujte sám - viz Wikipedie:Porušení práv („Alternativní řešení Namísto odstranění textu, který porušuje autorská práva, můžete využít některé z následujících řešení:Nahradit článek vlastním bezproblémovým textem. Pokud jste toho schopni, je to vůbec nejlepší řešení problému.“).

Děkuji.

Triviální zaměnění slova za slovo není tvůrčí činností. Tvůrčí činností je vzít několik zdrojů, vypsat si z nich informace (nikoliv způsob, jakými jsou zformulovány) a tyto informace uspořádat vlastním způsobem do zcela nového textu nepodobnému původním zdrojům stavbou ani formulacemi.
Argument o nemožnosti zcela jiné formulace svědčí pouze o nedostatku představivosti. Ten bývá většinou způsoben tím, že má člověk k dispozici jen jeden zdroj a na základě něho je strašně obtížné vytvořit něco jiného než plagiát. Není to poprvé, kdy někdo argumentuje jako Vy. Již jednou jsem musel napsat celý článek, protože mi někdo argumentoval, že nelze napsat jiný životopis, než ten strohý, který měl daný člověk vystavený na webu. Vím, že kdybych chtěl uposlechnout i Vaši výzvu, musel bych si nejprve příslušné zdroje opatřit, což je časově náročné a já se věnuju i jiným aktivitám. Věřím, že přijdete na nějaké jiné vhodné řešení.
PS: Mohl byste se prosím podepisovat? Podepsat se můžete tak, že napíšete čtyři vlnovky ~~~~, nebo kliknete na příslušnou ikonku z panelu nástrojů nad editačním okénkem. Děkuji za pochopení. --Beren 06:46, 7. 12. 2006 (UTC)

Rozhledna na Boubíně[editovat zdroj]

Jenom drobné upozornění - nově vybudovaná rozhledna není na Boubíně zase až tak nová není, neboť nejméně jedna dřevěná rozhledna již na Boubíně kdysi stála - proto je vhodnější psát "znovuobnovená" rozhledna ** --MiroslavJosef 25. 8. 2008, 15:37 (UTC)