Diskuse:Bitva u Waterloo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesnost: Zvláštní, ale všechny jen trochu solidní prameny, které jsem o této bitvě studoval, mluví o tom, že útok gardy rozmetal Welingtonovi přední linie a měl patrně potenciál rozhodnout bitvu, kdyby se na bojiště nepřiřítilo pruské jezdectvo. Text v článku tomu však (narozdíl od např. angl. verze) naprosto neodpovídá. Cinik 09:21, 12. 3. 2007 (UTC)

Tento článek je skutečně pahýl! Za 1) Byla britská armáda před definitivní porážkou, když do bojů náhle zasáhli 2 pruské sbory (Zietenův a Bülovův) v počtu asi 50 tisív vojáků. to způsobilo paniku dvou Napoleonových sborů (Reileho a Erlona), které začali na rozdíl od gardy ustupovat! Druhé Napoleonovo křídlo do bitvy zásadně nevstoupilo, protože na sebe vázalo dalších 50 tisíc prusů (sbory Thielmanna a Pircha) 2) Napoleon nebyl zajat, ale odjel do Paříže, kde po neuspěšném vystoupení v parlamentu abdikoval! PS: článek o Waterloo by měl být opraven!


Chtěl bych upozornit na další chyby v článku. Míněný maršál se nejmenuju Neuve, ale Michel Ney, tohoto maršála sám Napoleon označoval za „Nejstatečnějšího ze statečnch. Co se týče další chyby, Francouzská císařská garda se nikdy nezhroutila ale bojovala do posledního muže a kryla úprk francouzské armády, jen málo mužům z gardy se podařilo přežít, čemuž odpovídá i ,,heslo gardy - buď zvítězí nebo padne.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 212.111.19.39 (diskuse)

Na Wikipedii na chyby neupozorňujeme, ale rovnou je opravujeme zcela v duchu hesla editujte s odvahou--Horst 17:17, 20. 8. 2007 (UTC)

Útok gardy měl šanci na úspěch, ale Napoleon odmítl poslat Neyovi posily, protože se bál útoku Bullowa. Ale za Prusy si mohl sám, protože přecenil, lépe přizpůsobil si, výsledek Ligny

Není všechno jinak?[editovat zdroj]

Zrovna včera jsem shlédl televizní dokument na německé SRTL, kde Napoleonova garda byla první, kdo se otočil na panický úprk, který se rozšířil na ostatní vojsko. Wellington totiž nechal část pěchoty zalehnout těsně za vrcholem pahorku, která se pak neočekávaně vynořila přímo před postupující Napoleonovou elitní gardou, která propadla panice a byla rozmetána.

Chtělo by to dohled na pravopis. Oni Francouze vybili, nikoli vybyli. Být a bít je školní chyták pro třetí obecnou.

Vzhled a styl[editovat zdroj]

Navrátil jsem šablonu 'Upravit' - mám opravdu za to, že některé výrazy jsou do té míry expresivní, že neslučitelné s encyklopedickým stylem. Třeba subnadpis "Let orla“ (event. „Let Orla“, vzhledem k tomu, že jde o substituci vlastního jména) je patrně možný, vzhledem k tomu, že je to literaturou šířeji akceptovaný terminus technicus pro Napoleonův pochod na Paříž (možná by to chtělo něco k původu termínu), na druhou stranu subnadpisy typu „Merde“, „Krvavá předehra“, „Před bouří“, „„Kéž přijde noc, nebo Blücher!““ jsou hodny spíše melodramatu, nikoliv encyklopedického článku. --Tom soldier 9. 4. 2011, 16:44 (UTC)

Dodatek: Vidím, že kolega Silesianus již provedl dílčí úpravy, děkuji. Teď snad jen ještě nahradit tu „Krvavou předehru“ - osobně váhám mezi nadpisy „První srážky“, „Počáteční střetnutí“ a „Úvodní pohyby vojsk“; a „Před bouří“ - zde jsem s představivostí v koncích, resp. napadá mě pouze nadpis typu „Přípravy“, „Plány“ apod. (Event i cizojazyčný nadpis „Bataille de Waterloo“ (který de facto pouze duplikuje název článku, jen v jiném jazyce než češtině) by zasloužil nahradit např. „Hlavní střetnutí“, „Bitva“ apod.)--Tom soldier 9. 4. 2011, 17:19 (UTC)