Diskuse:Bitva u Sudoměře

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nerad bych se přel, ale počty rytířů na katolické straně jsou zhruba o řád nadhodnoceny.

Taky mi ten počet připadá nerealistický. Existuje nějaká odborná literaturu se serióznějšími čísly? Cinik 04:30, 8. 2. 2007 (UTC)

Poměr sil[editovat zdroj]

František Palacký uvádí cca 5000 jezdců na panské straně, V.V. Tomek cca 2000, dnešní historici uvažují o zhruba sedmi stech jezdců. To nicméně nijak neumenšuje Žižkovo vítězstí, tenkrát se mělo za to, že jezdec má bojovou sílu cca 10 pěších. Čili reálný poměr sil byl cca 400 : 7000.

:o) Je zvláštní, jakou blbost lze vyplodit, zejména když člověk jen trochu chce. Bojová kvalita a síla toho či onoho bojovníka závisí vždy na okolnostech - v souboji jezdec vs. obránce ve vozové hradbě bych to viděl spíše jako 1,5:1 ve prospěch pěšáka. Čímž nijak nechci zlehčovat Žižkovo vítězství - jistě cenné a stejně jistě těžící z neschopnosti protivníka. Jsem též rád, že nejsem jediný, kdo si myslí, že 2000 jezdců by prostě nesplašili. Cinik 13:48, 8. 2. 2007 (UTC)
popíráte sám sebe, pane kolego. Právě že to deset ku jedné bylo tenkrát bráno na základě empirických zkušeností. Že EX POST my teď vidíme, jak změna bojové taktiky změnila i váhu té které zbraně, nic nemění na tom, že v tehdejší době prostě ve standardní bojové situaci na přemožení jednoho jezdce stačilo nějakých 12-13 pěšáků. A pokud vezmete dobře postavenou vozovou hradbu a žádnou hrubou chybu, byla prakticky nedobytná (viz bitva u Lipan, kdy táborsko-sirotčí vojska podlehla právě kvůli hrubé chybě), to jest můžete klidně říct 5:1 ve prospěch pěšáka. Problém je v tom, že to už nebyl pěšák jako pěšák, ale pěšák na voze, tedy nová zbraň, něco jako člen posádky tanku :-). A hlavně, o účinnosti vozové hradby ani tehdejší železní páni ani husité zatím nic moc nevěděli, takže oni to skutečně brali jako 400 : 7000
Já ovšem nemluvím o tom, jak to brali, ale jak to bylo. Absolutně nechápu, kde sám sebe popírám. :o) Cinik 18:38, 8. 2. 2007 (UTC)
:tady přece vůbec nejde o to jak to bylo, protože to dost dobře nevíme    
:-). Není mi známo, odkud berete odhad 1,5:1 ve prospěch pěšáka na  
voze :-). Podnikl jste v té věci nějaký experiment? Asi ne - ten odhad 
je výstřelem do tmy. Naproti tomu ustálený poměr 10:1 ve prospěch  
jezdce je jedním ze základních poznatků tehdejších teoretiků 
vojenství. Proč by ty dva tisíce jezdců nesplašili? Na základě čeho   
to odhadujete? ... :-))) 

Četl jsem naprosto seriozní knihu Opravník omylů ( od L. Součka)., která byla kontrolována spoustou dějepisců a odborníků přes všechny možné obory.. Hlavně v ní však bylo uvedeno, že Žižka u Sudoměře v této bitvě vůbec nebyl. Od té doby jsem tento názor nikde jinde neviděl, stejně ale těžko říci, kde je pravda. Navíc je to zajímavé.

No, tu knihu sem taky četl, nicméně ji považuju spíš za populární a Součka bych za bernou minci rozhodně nebral. --Nolanus C E 22:47, 12. 7. 2007 (UTC)


V odstavci Předehra je zjevně špatný proklik - na jiného Petra ze Šternberka. Elle76 (diskuse) 31. 5. 2013, 12:22 (UTC)