Diskuse:Bitva u Little Bighornu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesnost:

  • Custer byl podplukovník (jeho dočasná a lokálně omezená hodnost generála milice již zřejmě neplatila, navíc v dané chvíli velel armádní jednotce, směrodatná je tedy každopádně jeho armádní hodnost)
  • jeho jednotka (7. kavalerie) kupodivu nebyla vyhlazena, neboť major Reno, který velel její druhé části, nebyl narozdíl od Custera blázen, vyhlazena byla pouze ta její část, která měla tu smůlu, že ji do bitvy vedl Custer osobně
Custer možná až takovým bláznem nebyl. Podle některých názorů mohl bitvu vyhrát, kdyby se mu podařilo zajmout ženy a děti, jak měl údajně v úmyslu. A možná jeho jednotka nemusela až tak špatně dopadnout, kdyby jí Reno s Benteenen přispěchali dostatečně rychle na pomoc. --Daniel Pospíšil (diskuse) 9. 1. 2014, 04:10 (UTC)

Výhrady Cinika jsou oprávněné. Připravím novou verzi této bitvy, která by měla být důkladnější a přesnější. Kelenovic 15:15, 1. 6. 2007 (UTC)

  • Pro Cinika: Nemohu souhlasit s editací významu bitvy. Bitva měla obrovský význam pro urychlení konce Siouxských válek. V důsledku katastrofální porážky Custera přijal americký kongres zvláštní zákon (Sioux Appropriation Bill), kterým legálně "vyvlastnili" zbývající lakotské území (garantované smlouvou z Laramie) a Lakoty vyzvali k okamžitému přemístění do rezervací na západním břehu Missouri. Díky prohraně bitvě získali paradoxně jakési morální oprávnění k tomu, co chtěli udělat už předtím, ale oficiálně to nešlo. V tom je největší význam této bitvy. Druhý význam byl ten, že armáda začala konfiskovat zbraně a koně těm Indiánům, kteří již byli v rezervacích, ale na léto se vraceli do prérií a podporovali pravidelně "divoké" Indiány. I tím bylo dosaženo významného oslabení Lakotů a zároveň urychlení konce Siouxských válek. Nemohu tedy souhlasit se změněnou formulací o nevelkém významu, kromě zpracování v literárních dílech. Kelenovic 13:35, 1. 6. 2007 (UTC)
Z vojenského hlediska to byla nevýznamná šarvátka, která nezměnila poměr sil. A to, co uvádíte, byl důsledek nikoliv této porážky, ale celé série porážek, jíž byla tato bitva pouhou součástí. --Cinik 13:41, 1. 6. 2007 (UTC)
Z vojenského hlediska tato bitva skutečně nic nezměnila, ale historicky ano. Důsledky, které jsem vyjmenoval, skutečně následovaly po této bitvě a právě po šoku, který bitva způsobila. Nevím o sérii porážek, žádnou z dalších bitev Lakotů s vojáky v letech 1876-7 nelze jednoznačně prohlásit za porážku vojáků. Význam Little Bighornu je v tomto směru jedinečný. Kelenovic 13:57, 1. 6. 2007 (UTC)
Musím souhlasit s Kelenovicem. bitva byla jednou z nejdrtivějších porážek, jakou armáda USA do té doby utrpěla. Padlo přibližně 1% z celkového počtu jejich vojáků a navíc Custer, který byl už tehdy velmi známou osobností, doslova žijící legendou, takže veřejnost byla silně otřesena. Je sice asi pravda, že by běh událostí nezvrátilo ani kdyby Indiáni nevyhráli, ale toto vítězství jim patrně spíše přitížilo. Tak nějak ospravedlnilo další (nevybíravý) postup vlády vůči Lakotům. --Daniel Pospíšil (diskuse) 9. 1. 2014, 04:10 (UTC)
  • Doporučuji Wikipedii upravit název článku z "Bitva u Little Big Hornu" na správné "Bitva u Little Bighornu". Kelenovic 16:13, 1. 6. 2007 (UTC)

Článek potřebuje úpravy[editovat zdroj]

Článek je psán místy poněkud svérázným, rozvolněným stylem, který encyklopedickému textu moc nesluší. Např.

"Tím byl nad Siouxy vyhlášen konečný ortel. Smlouva se Siouxy šla stranou. Zlato bylo důležitější. Indiáni se o tom dozvěděli a schopný šaman Sedící býk sjednotil několik kmenů Siouxů. Rozhodl se postavit na odpor a ne být zaháněn do stále menších rezervací."

nebo

"Indiáni odjeli od Rena pryč a zamířili k ostatním skupinám. Custer byl překvapen indiánským bojem, považoval Indiány za podlidi, které se svou kavalérií snadno smete, ale nyní byla jeho skupina zničena. Z Custerových skupin přežila pouze ta Renova, kterou z nepřátelského území vysvobodil Terry. Terrymu již zřejmě došlo, že Crook byl poražen a proto se s Gibbonem vrátili. Siouxům vítězství moc nepomohlo, jelikož generálové se vrátili s posilami a Siouxy porazili. Podplukovník Custer byl oslavován jako hrdina, což si vždycky přál, i když podle většiny historiků udělal strašné chyby, jako rozdělení armády na tři části, vyvraždění indiánské slavnosti a odmítnutí posil."

Článek je potřeba revidovat i po odborné stránce a opřít jej o důvěryhodné zdroje. --Daniel Pospíšil (diskuse) 9. 1. 2014, 04:10 (UTC)