Diskuse:Bhópálská katastrofa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Fabcde

Link na soubor Katastrofa v Bhopálu, stručná případová studie (pdf) je nefunkční neměl by se odstranit? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Mis69 (diskusepříspěvky)


Nejsem si jistý, ale na youtube jsem viděl odlišné informace o havárii. Společnost nařídila vyřadit chladicí systémy u nádrží a expanzní nádrž, která měla zabránit problémům v případě nehody byla mimo provoz z důvodu údržby. Při pravidelném čištění potrubí tlakem vody se ucpal odvodňovací odtok nečistotami a proto voda z potrubí neodtekla. Po připojení potrubí k nádrži voda postupně natekla do nádrže, což způsobilo exotermickou reakci a došlo k úniku kvůli obrovskému přetlaku v soustavě. Rok před katastrofou odešel z firmy inženýr zodpovědný za tyto věci, protože se firma starala nedostatečně o zajištění bezpečnosti. Ale nejsem dokonalý anglán, takže jsem možná něco trochu popletl...

Souhlasím s tebou. Nedávno dávali v televizi dokument o této katastrofě, na anglické Wiki jsou informace shodné s tím dokumentem, ale tady ta věta o dělníkovi, který "převrhl láhev s vodou" když "natíral víko nádrže" je zcela nepravdivá. Ta kovová zalitá v betonovém pouzdru těsnila velice dobře, dokonce i po katastrofě zůstala neporušená, plyn unikl přes jistící přetlakový ventil. Voda se do nádrže dostala potrubím, protože si tam ten systém potrubí nějak popřepojovali, takže ta nádrž nebyla oddělená a dostala se do ní voda při proplachování jiného systému. (Zpětné klapky, které tomu mohli zabránit chyběly.) Podstatné je, že se do té nádrže mohlo dostat až půl tuny vody, jedna převržená láhev by takovou katastrofu v žádném případě nezpůsobila. Proto si myslím, že by se toto mělo nahradit
Místní dělníci dostali za úkol natřít víko nádrže, ve kterém se nacházel kapalný methylisokyanát (CH3NCO), o čemž ovšem pracovníci neměli ani tušení. [2] Při práci někdo omylem převrhl nádobu s pitnou vodou a ta přes netěsné víko natekla dovnitř.[2] Protože nikdo nevěděl, co se v nádrži nachází, zůstala událost bez povšimnutí a mohlo tak dojít ke smísení kapalin.
něčím pravdivějším
Do nádrže, ve které se nacházel kapalný methylisokyanát (CH3NCO), proniklo v důsledku dlouhodobějšího zanedbávání bezpečnostních předpisů velké množství vody.
Není pravda, že nikdo nevěděl, co se v nádrži nachází, ale je pravda, že událost zůstala bez povšimnutí, protože tlakoměry ve velínu nefungovali a neukázali zvýšení tlaku v nádrži.
Když nad tím tak přemýšlím, tak mě napadá, proč ten plyn nezačal unikat tím potrubím, kterým dovnitř proudila voda?--194.228.13.111 29. 3. 2013, 13:53 (UTC)
Jo a ještě tohle Vedoucí směny v továrně sice po zjištění nebezpečí zapnul poplašné sirény, ale velká část jich nefungovala a lidé tak byli zasaženi ve spánku, kdy neměli šanci utéct. je také nepřijatelně zjednodušeno. Lidé byli zasaženi, protože ten plyn unikl. Ten plyn unikl, protože nefungoval žádný ze systémů který tomu měl za ukol zabránit. Pračkou plynů, která měla zamezit menším unikům a byla vypnutá, se plyn prohnal, stejně jako spalovnou, která ho měla spálit a také nefungovala. Požární stříkačky, kterými dělníci mohli plyn rozpustit ve vodě nedostříkli až ke komínu spalovny, odkud unikal plyn, protože byli poddimenzované. Je možné, že nefungovali ani sirény, ale to je jen dílčí část celého řetězce událostí. --194.228.13.111 29. 3. 2013, 14:03 (UTC)
"mohli doporučit, aby lidé utíkali proti směru větru" nemali by radsej utekat v smere vetru? --Fabcde (diskuse) 6. 7. 2017, 13:27 (CEST)Odpovědět