Diskuse:Bachova květová terapie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Domnívám se, že tento článek má nesprávný název : Správný a vžitý název má být Bachova květová terapie a nikoliv květinová, neboť esence nejsou získávány z žádných květin (jako je tulipán či orchidej), ale převážně z květů stromů či divoce rostoucích rostlin(proto rovněž v němčině je tato metoda označována nikoliv jako Blumentherapie, ale Blütentherapie). Tento zdánlivě jemný rozdíl je důležitý, neboť často svádí neznalé čtenáře k mylnému názoru, se jedná o léčbu pomocí květin (v tomto článku vůbec není vyjmenováno, z čeho konkrétně se léčebná sada esencí skládá), pravděpodobně pomocí jejich vůně, což samozřejmě vůbec není pravda, protože Bachovy esence žádné aroma nemají, ale nejsou užívány nazálně, ale především orálně. S touto chybnou představou jsem se v praxi už mnohokrát setkala, a dokonce i v časopiseckých článcích, proto si myslím, že by tento zavádějící a svým způsobem i poněkud degradující název v encyklopedii neměl být.

Rovněž se domnívám, že je v přímém rozporu s principem neutrality všeobecné encyklopedie, aby článek byl převzat jednostranně pouze z publikace autora, který je notoricky znám svou nesnášenlivostí vůči alternativní medicíně a tudíž není schopen ani ochoten o daném tématu nestranně a fundovaně informovat, protože si patrně o něm ani nic kloudného nepřečetl, natož aby danou metodu sám vyzkoušel.

Mrzí mě, že na to dosud žádný z wikipedistů nepoukázal.

Pavla Dvořáková 21. 10. 2009, 16:13 (UTC)

Domnívám se, že použití šablony NPOV je neoprávněné a neodůvodněné. Květová vs. květinové je podle Google-testu 2:1, takže o hrubou chybu nejde (navíc vyřešeno přesunem). To, že má článek jako zdroj použit článek se Skeptického slovníku, který je zastánci CAM napadán jako "špatný "(mnohdy demagogicky - nejde o nesnášenlivý postoj, jde o pouhé zesměšnění hlouposti, zejm. pokud je potenciálně nebezpečná - ale to sem nepatří) je sice preference úhlu pohledu, ale není to důvodem pro zpochybňující šablonu. Vkladatelka nezmiňuje jedinou informaci, která by byla špatně nebo zkresleně. Navíc u témat týkajících se CAM je SciPOV (pohled vědy) mnohem podstatnější než CAMPOV (pohled příznivců CAM) - důvod tkví v samotné podstatě vědy, která produkuje informace o několik řádů věrohodnější než jakýkoliv "léčitel". Chybějící (a odzdrojované) informace o podstatě a realizaci je možno doplnit, jejich nepřítomnost také není důvodem pro NPOV. --Formol 22. 10. 2009, 18:17 (UTC)

Zdroje??[editovat zdroj]

Článek je jednostranný a místo o tématu samém pojednává od začátku do konce o pohledu kritiků této metody. Není to vyvážený článek. Je možno vytvářet wikipedii tím, že se na ni přesune celý článek z jiného webu? Chybí zdroje.

Je mi záhadou, že to v této podobě prošlo. Vojtěch Zavadil 1. 9. 2011, 08:37 (UTC)

Přidána šablona NPOV: chybí seriózní informace o metodě a jejím používání v současném lékařství a léčitelství. Horní část článku patří prakticky kompletně do odstavce Pohled odpůrců. Ve spodní části je uvedena zjevná nepravda: ... metoda je doporučována jako spolehlivě účinná u všech chorob ... K tomu bych rád viděl nějaký zdroj!
V základní knize o Bachově terapii je v předmluvě toto: ... Cílem je duševní očista, sebepoznání, harmonický rozvoj, a tím i větší stabilita osobnosti. Ta dává nepřímo i odolnost vůči duševním a popřípadě psychosomatickým poruchám. Proto by nebylo dobré dávat účinek 38 Bachových květů do přímé souvislosti s tělesnými symptomy nemoci. Koncentráty Bachových květů mohou tedy sloužit i jako prevence proti tělesným nemocem a jako podpora při odborném ošetřování, ale nemohou je nahradit ...
Jak vidno, jde v této metodě o něco jiného, než co se snaží podsouvat skeptikové z klubu Sysifos. Bachova terapie si zaslouží přinejmenším tak objektivní článek, jako má homeopatie. Do té doby je šablona na místě. Vojtěch Zavadil 2. 9. 2011, 00:07 (UTC)
To co uvádí citovaná předmluva je klasické povídání, které se běžně vyskytuje v textech podobných šarlatánských metod. V záplavě sebepoznání, harmonického rozvoje, vibrací, komunikativnosti, vnitřního klidu a dalších by se tyto metody lišily pouze názvem. Přitom gró encyklopedického článku o nich leží v popisu těchto metod, jejich historii a současném použití a kritiky. To v plné míře a dostatečně tento článek splňuje (samozřejmě vzhledem ke své délce). Má své mouchy, ale dají se (např. Vámi požadaovanými referencemi) odstranit. Ostatně pokud jste s metodami BKT lépe seznámen, budu jedině rád, když článek rozšíříte. --G3ron1mo 2. 9. 2011, 00:22 (UTC)
Nejspíš se mi nepodařilo vyjádřit dost jasně to podstatné, proto to v obou citátech zvýrazňuji. V žádné ze tří knih o terapii, které mám po ruce, není ani zmínka o léčení konkrétních tělesných nemocí. Možná existuje šarlatán, který vám předepíše namísto hospitalizace květ hořce, ale to je domněnka která tu bez hodnověrného zdroje nemá místo. Ostatní problematické otázky jsou ve vyznění a hlavně v tom, že článek vůbec nevystihuje podstatu terapie ani hlavní smysl jejího užití.
Nejsem lékař ani léčitel, pokud se v dohledné době nikdo nenajde, kdo by článku dal potřebnou úroveň, nejspíš se do toho pustím. Myslím ale, že jsem wikipedii užitečnější jako botanik. Zatím se spokojím se šablonou a pohlídáním. Vojtěch Zavadil 2. 9. 2011, 09:43 (UTC)
Myslím, že je to tak okrajové téma, že se do toho nikdo jen tak nepustí. Směle do toho. Maximálně se do toho pustí nadšení členové projektu pseudověda.--DeeMusil 15. 10. 2011, 10:54 (UTC)

Ten článek je ale pěkná hovadina.[editovat zdroj]

Při přečtení tohoto článku jsem ztratila veškerý respekt k Wikipedii jako ke zdroji informací. Jak je možné, že je zde otištěno něco, co je naprostým blábolem?? Kde jste vzali informaci, že esence se vybírají na základě intuice či kyvadla? Když už něco vkládáte na internet a tváříte se jako relevantní informace, tak se alespoň obtěžujte sednout na zadek a něco si o tom přečíst. Je to úplně stejné, jako kdyby princip fungování jaderného reaktoru vysvětlovala uklízečka se základním vzděláním.