Diskuse:Babí (Dolní Dvořiště)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Xth-Floor v tématu „Synonyma

Kategorie Alpské vyhlídky[editovat zdroj]

Wikipedista:Xth-Floor zařadil Babí do kategorie Alpské vyhlídky, mám o tom pochybnosti. Skutečně jsou z Babí viditelné Alpy? Šlo by to nějak doložit? --Dingoa 26. 8. 2011, 08:09 (UTC)

Ahoj :-) Letos na jaře jsem na Babí byl. Když jsem výlet plánoval, všiml jsem si v turistické mapě, že tam je značená vyhlídka na opačnou stranu, než leží Alpy, takže jsem tomu nevěnoval pozornost. Ve vesnici Jenín (těsně u Babí) byla ale vyvěšena směrovka na alpskou vyhlídku na Babí. Neměl jsem ale čas jít až na vyhlídku, takže nemohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že odtud Alpy skutečně viditelné jsou (bohužel mě nenapadlo ani tu tabuli vyfotit). Až se tam někdy zase dostanu, informační tabuli vyfotím, aby byla reference :-) Prozatím kategorii sundavám. --Xth-Floor 26. 8. 2011, 09:02 (UTC)
Díky. Každopádně zajímavá informace a taky tip na výlet :-) --Dingoa 26. 8. 2011, 10:33 (UTC)
Podařilo se mi najít zmínku Alpská vyhlídka 300m a byť teda pochybuju, že je to jen 300 metrů daleko, jsem alespoň rád, že jsem si to pamatoval dobře :-) Jinak pokud by ses tam vypravil, doporučuju u chalupy 500 metrů na severozápad od Jenína odbočit z cesty doleva podél stružky do porostu, kde jsou zbytky statků osady Babí a torzo kdysi obrovské lípy, a pak se stavit kousek nad chalupou u javoru (přímo u cesty), který je z živých největší a nejstarší v jižních Čechách (a řekl bych, že i nejkrásnější). --Xth-Floor 26. 8. 2011, 11:04 (UTC)

Synonyma[editovat zdroj]

@Vachovec1, Xth-Floor: Co to udělat takto:

  • do úvodu: „Babí (německy Bamberg)“
  • do Historie: „V roce 1379 je obec připomínána v urbáři jako „Villa Pabemberg alias Babie“.“ Zdrojem je [1].

A „Babín“ úplně vyhodit. --9. 5. 2017, 20:21 (CEST), Utar (diskuse)

Jsem pro. Nejde o tak významná pojmenování, jsou jen historickou zajímavostí, nevede z nich ani přesměrování, aby nutně byla v úvodu (natož aby ten přetékal tučným textem). --Vlout (diskuse) 9. 5. 2017, 20:34 (CEST)Odpovědět
Může být, jen zmínku o nesprávném názvu Babín by bylo vhodné nějakým způsobem zachovat, stále se vyskytuje poměrně často (aktuální topografické mapy ČÚZK už to mají opravené, ale např. mapy.cz a některé textové zdroje tento tvar ještě uvádějí). --Xth-Floor (diskuse) 9. 5. 2017, 20:57 (CEST)Odpovědět
Díky oběma. Pardon za chybný ping, V jako V. --9. 5. 2017, 22:06 (CEST), Utar (diskuse)