Diskuse:Avaři

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 měsíci od uživatele Dr. Ivan Kučera v tématu „Skorší príchod do Európy
  • pane Wikipedista Jann, kdyby bylo možné, já bych se pustila do úpravy tohto článku, a to tak, že bych uspořádala letopočty se stylistikou a odkazy, případně doplnila bych některé informace...Ďekuji--Kadri 11. 1. 2012, 23:21 (UTC)

Genetika Maďarů[editovat zdroj]

Na stránce Avaři se bez zdroje uvádí: "Maďaři (mluvící uralským jazykem, po genetické stránce pocházející také ze střední Asie)..." Na stránce Maďaři se však se zdroji píše: "Mongoloidní (tj. východoeuroasijské) genetické znaky tvoří u dnešních Maďarů jen 5 %, resp. 1,7 %". Jde o zjevný rozpor, pokud se v prvním citátu nemyslí genetika Maďarů při příchodu do Karpatské kotliny. K tomu informace nemám, nicméně bych předpokládal, že by nešlo o původ ve střední, nýbrž západní Asii, resp. východní Evropě. Formulaci raději mažu.195.113.52.246 24. 8. 2020, 17:26 (CEST)Odpovědět

Skorší príchod do Európy[editovat zdroj]

Nejstarší jasná zmínka o avarském etnonymu pochází od Priskose z Panie, který píše, že v roce 463 byli Šaragurové a Onogurové napadeni Suary, kteří byli napadeni Avary. Na druhé straně byli Avaři zahnáni lidmi prchajícími před „lidožravými Gryfy“ přicházejícími z „oceánu“ (Priskos Fr 40) )[1]

Sauři, Šaragurové i Onogurové vtedy obývali oblasti Povolží, Donu a Kubáně, teda východnej časti Európy a Priskosovy záznamy poskytují některé informace o etnicko-politické situaci v týchto regiónoch po zániku Hunů, pri ktorom sa spomínajú aj Avari. Je teda možné, že Avari došli do Európy skôr, akurát ešte nie do Strednej Európy?

  • MAENCHEN[1]HELFEN, Otto. The World of the Huns: Studies in Their History and Culture. [s.l.]: University California Press, 1976. Dostupné online. ISBN 978-0520015968. 

--Dr. Ivan Kučera (diskuse) 3. 9. 2023, 21:38 (CEST)Odpovědět