Diskuse:Antonín Podlaha

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele 78.136.144.36 v tématu „Veliký katechismus, Český slovník bohovědný, spis o Nietzschovi

Veliký katechismus, Český slovník bohovědný, spis o Nietzschovi[editovat zdroj]

„...napsal ... Veliký katechismus..."[editovat zdroj]

Antonín Podlaha Veliký katechismus katolického náboženství nenapsal. Tento katechismus vznikl z podnětu valné hromady rakouských biskupů, která se konala v roce 1885, byl dílem kolektivním a jeho první osnova byla napsána v letech 1887–1888. Zrevidovaná osnova byla vyhotovena v letech 1892–1893 a definitivní znění Velikého katechismu pak schválila valná hromada rakouských biskupů dne 9. dubna 1894. Tento katechismus byl určen pro všechny země Předlitavska a obsahoval 877 otázek a příslušných odpovědí. Jeho první české vydání vyšlo v roce 1898 a jméno A. Podlahy v něm není zmíněno.

Dr. Podlaha však sestavil Výklad velikého katechismu katolického náboženství, který vyšel v roce 1900. Jde vlastně o Veliký katechismus, který je u jednotlivých otázek doplněn komentářem, někdy obšírnějším, jindy jde o stručné poznámky. V úvodu je vypsána historie vzniku Velikého katechismu, tak jak jsem ji výše uvedl, a přehled literatury, dle níž A. Podlaha „sestavil" výklad.

V roce 1910 pak vyšlo obrázkové vydání Velikého katechismu katolického náboženství a v něm je uvedeno, že „toto vydání obrázkové uspořádal a svým nákladem ve prospěch »Růžencové výrobny« v Praze vydal Dr. Ant. Podlaha". Ani tento katechismus A. Podlaha nenapsal, jde o text Velikého katechismu, který je však bohatě ilustrován. Šlo o 190 obrazů nejlepších mistrů a právě tuto výzdobu „uspořádal" dr. Podlaha, „vyškolený odborník v umění", jak si pochvaloval dr. Tumpach v Časopisu katolického duchovenstva (ročník 1910, str. 215). Toto obrázkové vydání Velikého katechismu vycházelo opakovaně, naposled v roce 1947 („Velký katechismus"). Je možné, že se těmto katechismům říkalo „Podlahovy katechismy", protože na úvodní straně bylo uvedeno Podlahovo jméno.

Abych to shrnul: o napsání Velikého katechismu dr. Podlahou nemůže být řeči; katechismus byl dílem kolektivním a začal vznikat v době, kdy Podlaha teprve studoval; obrázkové vydání pouze „uspořádal". Jen u Výkladu velkého katechismu by snad bylo možné říci, že ho napsal, ale byla to kompilace a Podlaha sám zvolil opatrnější výraz „sestavil".

  • Jen na okraj poznamenávám, že Veliký katechismus katolického náboženství vstoupil i do české literatury. Ve známém románu Jaroslava Haška zakoupil právě tento katechismus dobrý voják Švejk feldkurátu Katzovi a v kapitole „Švejk jde zaopatřovat" (I/13) jsou z něho postupně citovány otázky (resp. odpovědi) č. 718, 719, 715, 720 a 723.

„...za účasti Josefa Tumpacha napsal pět svazků Českého slovníku bohovědného ... (vyšla jen písmena A-E)..."[editovat zdroj]

Antonín Podlaha nenapsal ani jeden, ani pět svazků Českého slovníku bohovědného. Šlo o dílo kolektivní a podílelo se na něm několik desítek autorů, kteří jsou vyjmenováni na začátku 1. svazku; výčet jejich jmen zabírá téměř 2 strany. Na titulní straně je uvedeno, že dr. Tumpach a dr. Podlaha toto dílo „pořádají"; pořádat (dle SSJČ) znamená starat se o vznik a provedení, organizovat. Nepochybuji, že dr. Podlaha do slovníku též přispíval, ale rozhodně nelze říci, že ho „napsal".

Nevím, odkud je čerpána informace, že „vyšla jen písmena A-E". Ukončeny jsou 4 svazky slovníku a započalo se s vydáváním svazku pátého. Slovník vycházel po sešitech a poslední vydaný sešit končí heslem „Itálie". Zdá se, že autor článku věděl jen o prvních třech svazcích slovníku (třetí svazek končí heslem „Ezzo") a nevěděl o svazku čtvrtém (F – Holbecke) a započatém svazku pátém (Holbein – Itálie).

„... napsal ... dvoudílný spis o F. Nietzschem..."[editovat zdroj]

Tento spis dr. Podlaha opravdu napsal, ale není jasné, proč je označen za „dvoudílný". Spis má 168 stran, 19 kapitol, rozdělen na díly není a vyšel v jednom svazku roku 1903. Nejde o dílo původní, v „Připomenutí", které je otištěno na poslední straně (168), dr. Podlaha uvádí: „Spisek tento zpracován jest na základě knihy Monsignora Dra. E. L. Fischera »Friedrich Nietzsche« a spisku Dra. Julia Reinera »Nietzsche«".

Závěr[editovat zdroj]

Nikdy jsem se nezabýval osobou a dílem dr. Podlahy, nechci proto zasahovat do znění článku, rád to přenechám někomu povolanějšímu. Vypsal jsem zde jen několik připomínek, které mne napadly při jeho letmém pročtení. Antonín Podlaha mnoho věcí organizoval, je proto třeba pečlivě rozlišovat pojmy „napsal, sepsal", „sestavil", „uspořádal", „pořádá", „rediguje", „vydal". Údaje v katalozích knihoven nejsou v tomto ohledu vždy spolehlivé. --78.136.144.36 30. 12. 2015, 23:00 (CET)Odpovědět