Diskuse:Albrecht z Valdštejna

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mě ano --Šandík 17:40, 25. 12. 2007 (UTC)

Aha pardon, mě už taky. (Frydolin 18:12, 25. 12. 2007 (UTC))

Dobrý den, tato stránka mi příjde zvláštní. Nenašla jsem tu prakticky nic o jeho osobním životě( manželství, děti...) Sára

Zdravím Sáro, bude to asi tím, že o jeho osobním životě se toho příliš neví - respektive nebylo toho příliš, aby se to dalo obšírněji rozebírat.Odkázala bych Vás proto asi na našeho nejlepšího "valdštejnologa" Josefa Janáčka a jeho knihu "Vladštejn a jeho doba".Valdštejnův vztah k ženám byl asi spíše pragmatického ražení,což dokazuje jeho výrok směrem k Magdaleně Trčkové,jež velmi obdivoval - nikoli jako ženu, ale jako svůj obchodní protějšek (-: Ayuna

Zpracování článku a zejména ucelenější historická faktografie je presentována útržkovitě až nepřehledně. K tomu přispívají četné červené odskoky. Encyklopedicky je osobnost Albrechta z Valdštejna nesporně významná a v dějinách českých i evropských zemí v období třicetileté války nepřehlédnutelná. Je smutné, že "cs" verze je podstatně horší než adekvátní zpracování *[[1]], ale i [[2]]. Přitom je k dispozici dostatek dalších hodnověrných podkladů (např. [[3]],[[4]],[[5]]). Nicméně se nejeví účelné článek opravovat, ale zásadněji přepracovat. Další názory editorů (Wikipedistů) k této kritice naznačí, zda je oprávněná. Zemanst 24. 1. 2010, 09:53 (UTC)

To Zemanst: Zcela bezpochyby máte pravdu. Článek je rozházený (v sekci mládí se dočítáme o jeho druhém sňatku-proč?), chybí odstavec obšírněji pojednávající o jeho komplikované osobnosti, event. soukromí (ač téměř žádné neměl). Škoda,že jste již na Wikipedii skončil/a, ale zcela Vaše rozhodnutí chápu. Ayuna

Datum narození[editovat zdroj]

Jako datum narození máme po anonymově editaci 14. září s odvoláním na Keplerův horoskop, ač všechny ostatní Wikipedie uvádí jako datum 24. září. Nemýlí se spíš Kepler? Nebo ještě pravděpodobněji, nejsou to nějaké posuny gregoriánského / juliánského kalendáře? Každopádně se mi editace na 14. září nezdá... --Váš Mostly Harmless 23. 9. 2010, 16:26 (UTC)

Asi to bude problém s posunem kalendáře (v té době to mohlo být okolo deseti dní). Samotný argument s Keplerovým horoskopem není dobrý, protože to je přesně to, čemu se říká primární zdroj. Encyklopedie (MČSE a Universum) na COTOJE.CZ píší 24., tak je možné, že to někdo definitivně rozsekl a je to jasné. Ovšem přinejmenším dříve se asi uvádělo 14. září, tak např. Kalistův Valdštejn (původně sepsán ve 30. letech). --marv1N 23. 9. 2010, 17:46 (UTC)
Těžko říci, Ottík má bez dalšího vysvětlení 14/24. září 1583 v Heřmanicích. Takže možná bude dobré to uvést v tomhle tvaru...--Yopie 23. 9. 2010, 21:09 (UTC)
Na počátku bych nechal jen 24., dále v textu bych zmínil, že se uvádí i druhý datum. Myslím, že to odpovídá současnému stavu poznání (i když ze dvou encyklopedií to zas není tak přesvědčivý, že jo...). Případné se podívat do nějaké masivnější a novější publikace s jakou mírou pravděpodobnosti to uváděj. --marv1N 23. 9. 2010, 23:26 (UTC)

Josef Janáček uvádí 14.září 1583, staví tak na Keplerově horoskopu, s ohledem na primární zdroj by bylo lepší uvádět toto datum.--- Ayuna

To řešte tak, že do závorky uveďte (dle jiných zdrojů 14. září 1583) a k tomu dejte řádkovou šablonu reference onoho zdroje.--Zákupák (diskuse) 11. 5. 2012, 22:00 (UTC)

Je to tak, 14. září je datum v juliánském, 24. v gregoriánském, vizte Wikipedia:Conversion between Julian and Gregorian calendars. Francek uvádí ve svých Dějinách Jičína juliánské datum. --Zik (diskuse) 23. 11. 2012, 17:45 (UTC)

Albrecht a tzv. kalada neboli znehodnocení měny a další "tunely"[editovat zdroj]

Chybí mi část o Albrechtových "tunelářských aktivitách". Jednalo se o správu měny, kterou získal od císaře a spolu s dalšími ji zenužil k výraznému obohacení. Dále rád v pobělohorské období nakupoval majetky od šlechty a nezaplatil je. I domy pro místo pro svůj palác na Malé Straně koupil a nikdy nezaplatil. myslím, že by to mělo být také zmíněno.

Toto téma máte zmíněno v artiklu "Vzestup". -- Ayuna