Diskuse:Albert Einstein

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Szozdakosvi v tématu „COPYRIGHT

Zastarale a nefundovane?[editovat zdroj]

Jeste by me zajimalo, co je zastarale nebo nefundovane na citaci dvou lidi?

Abram Joffe v jeho biografii Einsteina píše, že Mileva Einsteinovi pomáhala. Toto popírá Ronald W. Clark, který v jeho biografii namítá, že Einstein potřeboval odměřenost, která existovala v jeho a Milevině manželství, aby měl klid na dokončení jeho práce.“

Proste oni dva to takhle napsali. Jsou to dva caste nazory, pravda je castecne na obou stranach. Vyhodit to nemelo smysl. --Miraceti 10:31, 19. 4. 2005 (UTC)

Sorry, Miraceti, ale vzhledem k tomu, co jsem za minulá léta četl, je to obojí. Abychom se nehádali, jsou tady doloženější prameny než tito dva pánové, náhodně uvedení na té stránce, z které je ten článek přeložen (k nalezení googlem, ale už budu muset opravdu jít). Pokud bychom chtěli být objektivní, museli bychom se ponořit do těch pramenů – viz i ty citované v té Weltwoche. Wiki-vr 10:44, 19. 4. 2005 (UTC)
Nejde o ty dva pany, ti mi jsou ukradeni. Jde o to, ze jsou celkem rozsirene dva nazory (a oba ve svych extremnich dusledcich spatne): Jeden, ze Mileva mela znacny podil na Einsteinove praci, a druhy, ze Mileva byla jen domaci putkou, ktera se starala o Einsteinovo pohodli. Jenze jak to napsat NPOV? Citaci dvou odporujicich si zdroju to jde. Samozrejme, jde to urcite i jinak. Ale zrejme by nebylo spravne polemiku o Milevine spoluucasti vypoustet uplne. --Miraceti 13:42, 19. 4. 2005 (UTC)

Einstein zcela soukromě, Mileva, Liserl a další děti a další ženy[editovat zdroj]

Re: Miraceti m (par preklepu a zkraceni odstavce o Liserl. Podle toho, co vim, tohle jsou jen spekulace. Ve skutecnosti se o jejim osudu toho moc nevi. AE sam toho moc nikdy nerekl.)

No, ví se Miraceti, a řekl, akorát se musí najít. Hledám... To o Liserl, co Miraceti vyhodil, neboť neví že je doložené, nemohu najít googlem, budu se muset probrat asi těmi nevyhozenými novinami a týdeníky. Což chvíli potrvá... Wiki-vr 09:43, 19. 4. 2005 (UTC)

Tady jsou první dva odkazy, v němčině:

Hodne nemciny, hodne spekulaci a malo relevantnich faktu. O zivote Einsteina se toho napsalo spousta, ale jen pomerne malo toho je opreno o duveryhodna fakta. O jeho zivote s Milevou panuji ruzne predstavy, ale vi se toho opravdu dost malo. Ze nekdo tvrdi, ze se vi vic, nic nedokazuje. Nicmene zminku o Liserl uz nebudu opravovat. --Miraceti 10:18, 19. 4. 2005 (UTC)

Ok, dovedu si představit, že němčina ještě není tak běžná, jak byla ještě v generaci našich (pra)babiček. Nejde o představy, ale o fakta, najdu a přidám. To co se (tady, jako v té Weltwoche) píše nejsou představy... Wiki-vr 10:48, 19. 4. 2005 (UTC)

Copak o to, nemcina mi zas tak moc nevadi, ale docela mi vadi, ze toho okopirovaneho textu je na spoustu stranek a relevantniho k problemu z toho neni prakticky nic. Timto zpusobem taky ubiju "argumenty" kohokoliv. Nejdrive ale zrejme sebe. --Miraceti 13:46, 19. 4. 2005 (UTC)

COPYRIGHT[editovat zdroj]

Einstein: co stojí v en: jsem vůbec nekontroloval (ono to není vždy směrodatné). Je však známo, že copyright na vše, co se týče Einsteina (nejen obraz. materiál, ale i trička atd.), má jakási agentura Richman Agency, která to skoupila. To tvrdí m.j. i Die Zeit, 16.12.2004, příspěvek "Der Tote als Marke", pravděpodobně http://www.zeit.de/2004/einstein a pak je nutno asi hledat. -jkb- 11:32, 30. 12. 2004 (UTC)

Neni mi jasne, co chcete hledat. O Richman Agency je v clanku zminka. Je to agentura zastupujici Jeruzalemskou Hebrejskou univerzitu, ktera ma prava na vsechny ty materialy. Nicmene, spousta tech materialu uz ma copyright vyprseny. Dale, ne vsechno, co se tyce Einsteina, ma tahle agentura pod palcem. To snad ani nejde, treba fotky Einsteina urcite vsechny nevlastni. U dalsich materialu je pouzit 'fair use'. Nevim, jestli tohle ma oporu v ceskem pravu (a dalsich pravech, nebot server v Cesku neni a ja taky ne). Ten obrazek s vyplazenym jazykem copyright zrejme ma. Beru to tak, ze kdyz je i na anglicke verzi, tak to neni zas takovy problem a predpoklada se, ze to je take 'fair use' nebo neco obdobneho. Pokud by se vsak usoudilo, ze tam nema co delat, tak nejsem proti, aby se odstranil. VZ je pravnik, myslim, ze on vi celkem presne, jak to s timhle je. Miraceti 12:12, 30. 12. 2004 (UTC)
Napsal jsem te agenture mail, treba mi odpovi.Miraceti 12:41, 30. 12. 2004 (UTC)
Zas tak přesně to nevím. Hlavní problém je určit rozhodné právo. Zatím jsme tady vše posuzovali podle českého, ale je dost dobře možné, že rozhodné bude americké. Mezinárodní právo soukromé patří k nejobtížnějším oblastem práva. -- Vít Zvánovec 13:09, 31. 12. 2004 (UTC)
Co má aj wikip na 1+1/2 řádku, řeší čj w. na 4+1/2 řádku a chybně [nenalezeno v uvedenem zdroji] -- Szozdakosvi 10. 3. 2021, 06:41 (CET)Odpovědět

Podrobnosti o Milevě[editovat zdroj]

Myslím, že v článku by neměly být podrobnosti o Milevě, ty by měly být v samostatném článku o ní. --Miraceti 08:46, 9. 10. 2007 (UTC)

Nobelovku za každý článek[editovat zdroj]

Že by se mnoho vědců domnívalo , že by měl dostat Nobelovku za každoej svůj článek... To se mi nezdá... -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Hoody.hoody (diskusepříspěvky)

Reagujete na něco konkrétního v článku? --Zik 2. 1. 2009, 11:53 (UTC)

Odebrání statutu DČ[editovat zdroj]

Odebírám status dobrého článku. Článku chybí reference a místy obsahuje tvrzení, která by je jistě potřebovala. Např. hned v úvodu ...nicméně většina fyziků se domnívá, že Nobelovu cenu by zasloužil každý z Einsteinových článků z roku 1905., později Je v tom kousek ironie, protože Einstein je mnohem známější kvůli relativitě... apod. Externí odkazy by taky potřebovaly protřídit. --Podzemnik 11:41, 17. 4. 2008 (UTC)

Revert Frydolina[editovat zdroj]

Revertoval jsem úpravu Frydolina, protože to bylo copyvio z [1]. Miraceti 12:26, 14. 6. 2008 (UTC)

Teorie relativity[editovat zdroj]

Nemohu teď dodat zdroj ani nic přesného k tomu, ale tuším, že nedávno vědci v CERN (Ženeva) učinili nějaký velký objev, který potvrzuje Einsteinovu teorii relativity. Mohl by to někdo napsat do článku, pokud to tam není? --Zbrnajsem (diskuse) 6. 4. 2016, 13:37 (CEST)Odpovědět

@Zbrnajsem: A nešlo spíš o trochu něco jiného (např. [2])? Zmíněno, díky za tip. —Mykhal (diskuse) 18. 12. 2020, 01:17 (CET)Odpovědět

střední škola[editovat zdroj]

V roce 1894 se rodina přestěhovala do italské Pavie, protože se rodinné firmě přestalo v Německu dařit. Albert zůstal v Mnichově, aby dokončil střední školu.  Patnáctiletý Albert Einstein (1894) se vzepřel a odešel za rodinou do Pavie.  http://www.converter.cz/fyzici/einstein.htm

95.82.135.158 22. 9. 2018, 14:59 (CEST)Odpovědět

Infobox, Semi-protected, Triviality[editovat zdroj]

Moje názory k Infoboxu: Pořadí mají svou informační hodnotu, zde jsou na několika místech časově zpřeházená. Bydliště jsou u vědce nedůležitá. Alma mater. "Spojení alma mater metaforicky označuje univerzitu nebo vysokou školu, na které student získal své vzdělání", ale infobox uvádí i střední školy. Zaměstnavetelé, řada uvedených jej nezaměstnávala. .biz sem myslím nepatří (patří např. k Presleymu).

Jestli sem někdy několik vzdělaných lidí nainvestuje čas a práci a přetaví tento chaos v dobrý článek, uvažte zámeček, semi-protected, protože jde o natolik atraktivní osobnost.

Patent examiner není česky, spisovatel literatury faktu není pravda (to je např. Kmenta).

PS1 Template českého infoboxu má příležitosti ke zlepšení. Srovnal jsem aj Education (čisté CSS) s čj Alma mater (chaos HTML vč. zastaralých tagů) u Einsteina. Leccos v Moje názory jde na vrub templatu.

PS2 Proklikal jsem historii. Nyní výrazná část editorů tento článek edituje z ip adresy (ani si nezaloží účet), na začátku článku všichni z uživatelského jména. Dá se dovozovat, že vzrostl počet editorů tohoto článku, kterým na jejich práci nezáleží. Viz potřeba zámečku.

PS3 Co zůstalo z počátků článku (kdy editoři spolupracovali) si v testu času stojí dobře. Triviality přibývají.

--Szozdakosvi (diskuse) 2. 2. 2021, 03:52 (CET)Odpovědět