Diskuse:Alžběta I.

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele HistorikPsycholog v tématu „Proč se Alžběta I. nikdy nevdala?

Je tu někdo schopný předložit zdroj udávající list údajných milenek královny Alžběty? Nevím o tom, že by už v Británii existoval konsensus o tom, jestli byla Alžběta pannou nebo ne. O Seymourovi a Dudleym se všeobědně ví, že je královna měla v oblibě, ale to je tak všechno. V případě Seymoura žila v jeho rodině (oženil se s Kateřinou Parrovou, vdovou po Jindřichu VIII.), žertovali s ní občas oba dva, prameny tvrdí, že Alžběta se červenala, pokud někdo Seymoura zmínil v konverzaci - ale víc není jisté. Thomas Seymour byl navíc velmi brzy po smrti své žemy popraven (na rozkaz svého bratra Edvarda). Ale to už je věc jiná. O Dudleyho ztratila zájem po nejasné smrti jeho ženy. Býval jejím oblíbencem, možná i z jejich blízkého kontaktu (Dudley mělo na starost královském konírny, k čemuž příslušela čest jet hned za královnou při jakýchkoli průvodech/vyjížďkách. Navíc ji rozsáhle podporoval v krušných letech Mariiny vlády. Ale milostný vztah, zpodobněný například ve filmu Alžběta, je pouhý dohad! Harry Radar 12:12, 1. 7. 2008 (UTC)

Souhlasím s tím, že to vypadá jako neověřené bulvární spekulace :-/. Možná bylo čerpáno z nějakého literárního zpracování Alžbětina života, nebo z nějakého filmu. --Tchoř 20. 1. 2009, 17:22 (UTC)

Nevdání se[editovat zdroj]

„V tomto období začala Alžběta opakovaně prohlašovat, že se nikdy nevdá, což později splnila. Alžběta měla tehdy necelé tři roky a byla prohlášena za nelegitimního potomka.“ Tříleté dítě začalo prohlašovat, že se nevdá? Není to přitažené za vlasy? --Ragimiri 18. 8. 2013, 17:24 (UTC)

Proč se Alžběta I. nikdy nevdala?[editovat zdroj]

Zabývám se tím proč se Alžběta I. nikdy nevdala. Psychologie a historie jsou mi koníčkem již od dětství a sama jsem zároveň žena. Zkoumám lidi když chtějí a radím lidem, pokud mají zájem. Sám sobě člověk radí nejhůř. Podle mně je informace, že Robert Dodley byl jej milenec Alžběta I. nereální. Ani napsat větu, že "pravděpodobně", je podle mně krajně nevhodné! A tohle, když není reálně potvrzeno, by mělo byt ihned vymazáno, aby nebyli ani odměny. Však se to vylučujete v samotném textu Alžbětě. Proč je milenecky vztah nereální a se nechtěla vdát?: 1. je to v rozporu s faktem, že byla jako ještě jako dítě znásilňovaná Thomasem Seymourem. Taková věc zanechá hodně velkou bolístku, na celý život. Je pochopitelné, že by taká to žena již nikdy nechtěla pohlavní styk. 2. Roberta Dodley znala do dětství a jejich vztah se nabízí z její strany něco jako sourozenecký. Některý sourozenci jsou si blízci hodně a to i nějaká ta pusa na líce a tak jest normální. Ale chcete ze sourozencem mít něco víc? Normální člověk ne. Nabízí se, že Alžběta I. je normální a dokonce dost inteligentní. Robert je ní bezpochyby osluněn. Chlap i když se ženou nemá pohlavní styk, ale je osluněn chce si takovou vzít. Když někoho milujete tak přes všechny překážky se ho právě snažíte vzít, to by se podle mně snažila i Alžběta, láska je totiž již taková. Ale proč uvažovala o sňatku s Robert Dodley? Protože na ní tlačili nebo a se to i očekávalo a když na vás tlačí, tak uvažujete. A jako jediný muž se nabízí ten kterého má vlastně ráda a to je Robert Dodley. Proto se nabízí to že je jediný, že nikom jiném nikdy neuvažuje, ale i tak na druhé straně je již zmíněný strach. A podle mně vyhrál strach. Strach je někdy i nepoznatelný navenek, či dokonce tak utlačený, že samotný jedinec si před sebou ho nepřizná. Když se nabízí to, že je to žena sebevědomá, a možno proto právě byla nakonec sebevědomá a šla si za vsím. Mám to podobně. Taky jsem byla opakovaně znásilňovaná, již v dospělém věku a ne jako panna, ale i tak to něco na mně zanechalo. A představte si co to muselo zanechat na ní. Přiznám se, že mám teď jednoho muže, ale po dlouhém čase a uvažovaní. Ale divili by jste se Alžbětě, že manžela nechtěla? Já zajisté ne. Pokud něco z mého dojmu není správné, ať mi je prosím odpuštěno. Klidně diskutujte. Vyvracejte mi to, rada se poučím. Celý život se učíme, o tom to je. HistorikPsycholog (diskuse) 17. 2. 2019, 23:33 (CET)Odpovědět