Diskuse:Židé na Slovensku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele 212.79.110.146 v tématu „NPOV

Neměl by tento článek být přejmenován vzledem k současnému obsahu na Židé za 1. Slovenské republiky? Krom tohoto období a období těsně následujícího se aktorát dozvíme, že na Slovensku žili Židé předtím a stručnou zmínku o jejich současném počtu. --Dezidor 22. 8. 2008, 15:40 (UTC)

Je to prostě pahýl, ale to není důvod pro přejmenování. --Cinik 22. 8. 2008, 15:43 (UTC)
Jde mi o to, aby název odpovídal obsahu. To POV ve stylu "neblaze zapsal" atd. byl však zase odpovídlo návzu Kritika Slovenské republiky za její přístup k Židům, ale v tomhle případě mi navrhovat změnu názvu nepřijde jako adekvátní řešení problému s obsahem. --Dezidor 22. 8. 2008, 15:48 (UTC)
Doplníme obsah. Pre začiatok som to rozčlenil na obdobia a doplnil nejake texty. Tá úvodná veta článku je úplne tragická. To, že žili v Uhorsku, ČSR a SR nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Radšej autor mohol uviesť odkedy tu žili.--Juroslav 7. 1. 2012, 21:07 (UTC)

Tvrzení "Slovenská vláda také opakovaně požadovala návštěvu slovenské komise, která by na místě prověřila podmínky zachovávání mezistátní dohody o lidském zacházení s Židy v pracovních táborech. Protože německá strana to nemohla připustit a komisi odmítla, Slovensko transporty okamžitě zastavilo" je hloupá lež, což ví každý, kdo o věci něco ví. Nejenom že komise do Polska jela a její zprávy byly široce publikovány, ale zastavení transportů mělo zcela jiné důvody, o čemž také existuje obsáhlá literatura. Jak jen může být wikipedie v češtině takovým semeništěm tupých výmyslů a blábolů?

Každý sem může napsat cokoliv se mu zlíbí a mnoho historických faktů (pravd/lží) se velmi obtížně prověřuje - navíc zde nikomu nelze nic nařídit, protože všichni zde jsou dobrovolníci a dělají to zdarma a ve svém volném čase. Podobné stížnosti zde nemají žádný praktický smysl. O tom, že Slovenský štát byla Hitlerova fašistická loutka pochybovat nelze a že jako takový měl svůj podíl na neblahém průběhu 2. světové války se také nedá pochybovat - chápu, že leckdo by dnes rád věci viděl jinak - ale překrucováním pravdy se neblahá historie napravit rozhodně nedá. MiroslavJosef (diskuse) 17. 3. 2012, 08:27 (UTC)

NPOV[editovat zdroj]

Velká část textu je po Juroslavově zásahu neozdrojovaná směs polopravd i zcela evidentních a mnohokrát vyvrácených lží. To není historie, ale národní mýtus. Shrnutí: "Židé se na slovensku měli dobře a Tiso je chránil, ale zlý Němci neustále dobré Slováky nutili vydávat protižidovská nařízení, které pan prezident odvážně zmírňoval". refaktorizováno Napíšu tento článek jen co dokončíme Tisa. Franp9am (diskuse) 30. 4. 2012, 01:26 (UTC)

Problém je spíše obsahová nevyváženost textu, takřka vše kromě období okolo 2. světové v textu není. --Dezidor (diskuse) 30. 4. 2012, 11:05 (UTC)

Navrhujem toto:
1. Premenujme clanok ako povodne navrhoval Dezidor (realne je to clanok o Zidoch v 1.SR).
2. Precistime clanky o Tisovi a o 1.SR. Nechajme toto ako hlavny clanok k tejto problematike na ktory sa ostatne odkazuju. Nema zmysel to rozoberat na 3 miestach. Podla mna je to v clanku o Tisovi rozobrane najlepsie, t.j. presunme informacie odtial sem a zmergujeme to. Mne sa paci, ako je tam napr. spracovana problematika vynimiek, tie cisla lietaju podla autora od 2.000, 30.000, 35.000 a tam je to naozaj korektne.
V podstate jedine, co je tu a nie je v clanku o Tisovi:
- Ludinova staznost na vysoky pocet vynimiek (tych podobnych staznosti bolo viac)
- Wislicenyho vypoved
- dovysvetlenie poplatku na presidlenie a zaskolenie (co sa casto podava ako poplatok za vyhladzovanie)
(Ja momentalne nemam celkom cas aspon do konca maja) --Juroslav (diskuse) 30. 4. 2012, 20:54 (UTC)
Add.: Trochu mi chybaju akekolvek zmienky o tom, ze v case deportacii sa o vyhladzovani nevedelo. Lepsie povedane, ze tie spravy neboli povazovane za hodnoverne a bralo sa to ako nedoveryhodna propaganda. Co predpokladam nikto nespori (a nespori to ani Kamenec http://www.youtube.com/watch?v=hGeeiiNMNYE), ale je to zasadna vec, ktora celu tuto akciu posuva do uplne inej roviny - vyhladzovanie vs. zbavenie obcianstva a deportacia. Tu si neodpustim offtopic poznamocku, ze co sa tyka zbavovania obcianstva, majetku, deportacii deciek a starych ludi v dobytcakoch a posielania na nutene prace, Ceskoslovensko na svoju hviezdnu eru este len cakalo.--Juroslav (diskuse) 30. 4. 2012, 21:22 (UTC)
Stav článku je vážně absurdní. POV nejhrubšího zrna. Naprostý souhlas s Franp9amem. Pokud mi čas dovolí, taky se pokusím s tou propagandou Juroslava a jistých slovenských kruhů něco udělat. --Faigl.ladislav slovačiny 30. 4. 2012, 21:31 (UTC)
Ja budem rad, ked sa budeme vzdy bavit o konkretnych tvrdeniach miesto neurcitych vykrikov do tmy. Ale zacal by som (resp. navrhujem nech to niekto spravi) mergnutim informacii v clankoch nech sa ta diskusia nevedie na 3 miestach. --Juroslav (diskuse) 30. 4. 2012, 21:52 (UTC)
Vaše návrhy odmítám. Ve všech zmíněných článcích mají informace své místo a přejmenování už bylo dávno zavrhnuto. Konkrétně? Zcestné mi přijde, že je Slovenský štát staven do pozice, kdy mu bylo čistě pouze říkáno co má dělat. Tento státní útvar měl (paralelně k té nacistické) vlastní protižidovskou politiku. Židovský kodex platil a je pokládán za jeden z nejkrutějších zákonů moderních evropských dějin. Btw. pár slov k onomu kodexu:
Na základě kodexu byli židé zbavováni nejen svého majetku včetně osobních věcí, ale i základních občanských a lidských práv. Byli označeni žlutou šesticípou hvězdou, nesměli volně cestovat a nakupovat, navštěvovat kulturní a sportovní akce, veřejná prostranství, byla pro ně vyhlášena ranní a večerní policejní hodina, byli vykázáni do vyhrazených bytových a uličních prostor, vystaveni bezdůvodným osobním prohlídkám, nesměli uzavírat manželství nebo mít styk s nežidovským partnerem atd. Tato opatření doprovázela nenávistná propaganda, brutální výtržnosti, fyzické napadání, vydírání, veřejné ponižování, zneuctění. Jejich synagogy, modlitebny, židovské hřbitovy a další kultovní místa byla vandalsky poškozována a znesvěcována.

KAMENEC, Ivan. Slovenský štát v obrazech. Praha: Ottovo nakladatelství, 2008. 248 s. ISBN 978-80-7360-701-2

Toliko dnes z mé strany --Faigl.ladislav slovačiny 30. 4. 2012, 22:12 (UTC)
Ja s tým citátom úplne súhlasím. Kľudne také informácie dajte do článku. Súhlasím aj s tým, že mal vlastnú protižidovskú politiku. Nakoniec bolo tu výrazne pronacistické Tukovo krídlo. Aj teraz tam máte informáciu, že návrh aby sa na práce v Poľsku použili Židia prišiel zo slovenskej strany, takže si nemyslím, že tu ide o nejaké stavanie sa do pozície, že to šlo všetko z vonku.
Čo sa týka mnou navrhovaného presunu informácií. Myslím, že je štandardné mať jeden hlavný článok a z iných článkov sa naň odkazovať. Príklad - je trochu funny, ak sa súčasný článok o 1. SR odkazuje na film Obchod na korze ako na zdroj k informáciám o arizácii na Slovensku. Radšej nech sa odkáže na iný článok, kde je téma poriadne spracovaná. Priebeh prijímania protižidovskej legislatívy a výnimky sú už detailne spracované v Tisovi, načo to tu riešiť odznova. Radšej tam nech sa nechajú hlavné body, ktoré sa týkajú priamo Tisa a detaily sú tu. Článok o Vojtaššákovi - tvrdí, že zastavenie deportácií bol výsledkom jeho intervencie. Ak by to tak bolo, určite taká zásadná vec patrí aj sem (škoda, že to vami citovaný Kamenec to označuje za hlúposť). Tak spracujme na jednom mieste, čo bolo príčinou zastavenia. --Juroslav (diskuse) 30. 4. 2012, 22:48 (UTC)
Ještě nechat šablonu, nebo je již problém nezaujatosti vyřešen? Mohu popřípadě článek zkusit doplnit. --Lukáš Král (diskuse) 12. 2. 2018, 12:25 (CET)Odpovědět


Nesmyslný obsah ohledně deportací. Doporučuji nahradit textem z článku Slovenský štát, nebo použít překlad https://en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust_in_Slovakia#Deportations_(1942) , tohle je dost neuvěřitelné, co tu píšete. 212.79.110.146 26. 7. 2020, 01:24 (CEST)Odpovědět