Diskuse:Žďár (okres Písek)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kolín byl založen relokací před rokem 1261 (první písemná zmínka) pravděpodobně Přemyslem Otakarem II., osídlena je však tato oblast nepřetržitě už od pravěku, přítomnost Slovanů lze doložit už v 6. století našeho letopočtu. Z příkazu krále Přemysla Otakara II. bylo vybudováno městské opevnění z dvojitého pásu kamenných hradeb. Středověké město bylo chráněno i mohutným tokem Labe, ale i jeho protější břeh byl opevněn. Pozůstatkem hradební soustavy je zálabská bašta – Práchovna z 15. století. Asi v první polovině 14. století se zde usídlili Židé, jsou doloženi v městských knihách k roku 1377. Židovská obec v Kolíně postupně nabyla značného významu, řadí se mezi největší a nejvlivnější do poloviny 19. století. Za vlády Marie Terezie žil v Kolíně vlivný městský úředník Tumlíř. Nařízení císařovny o vystěhování Židů z českých měst odmítl uposlechnout. Proto Židé v Kolíně zůstali a o každém velkém svátku se pak za svého dobrodince modlili v synagoze.

Roku 1437 byl na místě vypáleného dominikánského kláštera založen knězem a hejtmanem Hynkem ze Strážnice hrad Lapis Refugii, později byl rodem Žerotínů přestavěn na zámek a od 19. století sloužil pouze jako hospodářské budovy a pivovar. Královské město leželo na obchodní cestě a mělo značný význam. V roce 1757 se zde odehrála jedna z největších bitev sedmileté války mezi Pruskem a Rakouskem. V době národního obrození byl Kolín jedním z prvních měst s vlasteneckým ruchem. V roce 1932 dokončena elektrárna s tehdy nejvyšším komínem v Čechách. Elektrárnu navrhl architekt Jaroslav Frágner (spolu s řadou dalších objektů ve městě).

Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan** ==

Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan (1535 - 1604) rožmberský regent a rybníkář z nezámožné zemanské rodiny a záhy vstoupil do služeb Trčků z Lípy jako hospodářský správce. V roce 1561 přešel do služeb Viléma z Rožmberka, kde se propracoval na regenta rožmberského panství. Proslul jako podnikavý ekonom a stavitel rybníků. Zde navázal na svého předchůdce Štěpánka Netolického. Vybudoval mimo jiné i rybníky Svět a Rožmberk na Třeboňsku či soustavu kanálů a stok, které rozváděly vodu po celé rybniční soustavě. Podle jeho plánů vznikla tzv. Nová řeka, která odváděla vodu z Lužnice do Nežárky. Zbytek života strávil na své renesanční tvrzi v Křepenicích.