Diskuse:Šoupátko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Interwiki[editovat zdroj]

Je odpovídající interwiki de:Absperrventil? --Jvs 12. 3. 2009, 16:35 (UTC) Nejspíš de:Schieber. Tady narážíme na to, že v češtině je šoupátko součást rozvodů parních strojů a motorů, zatímco jako uzavírací člen se vyskytuje pod nezdrobnělým názvem šoupě. Pak lze odkázat na rozcestník, ale problém je v tom, že v jiném jazyce může být zase stejné označení pro věci, které se v češtině nazývají úplně jinak. --PetrS. 13. 3. 2009, 13:10 (UTC)

"Šoupě" - tedy nezdrobnělé, JEDNOZNAČNĚ CHYBÍ.[editovat zdroj]

Šoupě je, na rozdíl od šoupátka, uzavírací element (armatura) pro uzavírání potrubí. Pro regulaci průtoku se používá spíše zřídka. Na rozdíl od sedlového ventilu má podstatně menší tlakovou ztrátu v plně otevřeném stavu, spotřeba energie pro čerpání média je tedy nižší. Toto je jeden z hlavních argumentů pro používání šoupat. Ručně poháněné šoupě je většinou provedeno tak, že pohon (ruční kolo) se nepohybuje spolu s uzávěrou, ale zůstává pořád na jednom místě. U sedlového ventilu se ruční kolo pohybuje "nahoru", když se ventil otevírá a "dolů", když se ventil uzavírá. Nezměněná poloha pohonu u šoupěte je výhodná zejména v instalacích ve stísněných prostorách.

Ekvivalentem je anglický termín "Gate valve" a německý "Absperrschieber". Co se týče šoupátka (parní stroj), byl by německý ekvivalent "Kolbenschieber" a anglický "slide valve".

Tak už tu stránku někdo vytvořte. – Tento nepodepsaný komentář přidal/a 62.2.135.162 (diskusebloky) 7. 11. 2012, 11:29‎ SE(L)Č